Istoria nestiuta a Constantei: Cazino, prima cazemata!

Cazemata de forma trapezoidala, cu doua guri de tragere, una indreptata spre Est, cealalta catre Vest (port). Constructia a fost ridicata in imediata vecinatatea a terasei Cazinoului, facand corp comun cu aceasta. Considerand arhitectura asemanatoare si elementele comune atat acestui pillbox cat si celor din zona statuii lui Eminescu, putem presupune ca si aceasta a fost ridicata in primavara lui 1944.

cazA_013-400x300 cazA_02-400x300

 

 

 

 

 

La interior, cazemata se prezinta intr-o stare buna de conservare si chiar curatenie; fiind construita deasupra nivelului marii nu a fost afectata de umezeala/inundatii, precum alte pillbox-uri de pe Litoral. Pana si stratul de glet a rezistat trecerii timpului, se observa pe un perete urmele unui dispozitiv de fixare.

cazA_04-400x300 cazA_03-400x300

 

 

 

 

 

Armamanetul, periscopul si tubulatura de ventilatie au fost  demontate dupa terminarea razboiului. De atunci, este probabil ca aceasta constructie a fost rareori vizitata.

caz6

 

caz5

 

Accesul se facea printr-una dintre aceste “canalizari”. Din fotografiile prezentand interiorul putem deduce prezenta unui coridor spre Vest (port), asa incat, “canalizarea” indepartata (highlight portocaliu) este, probabil cea prin care se accesa cazemata. Nu se poate exclude nici posibilitatea utilizarii ambelor guri de canalizare ca puncte de acces.

caz10 caz9

 

 

 

 

 

Imagini de ansamblu cu frontul E + S al cazematei, respectiv cel Vestic (observati flansa sistemului de evacuare a gazelor de cordita).

cazA_12-400x300 cazA_11-400x188

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous article
Next article

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular