POLIŢIŞTII CONSTĂNŢENI INFORMEAZĂ LICEENII DESPRE NOILE MODIFICĂRI ALE CODULUI RUTIER

IMG_0005

Ieri, începând cu orele 10.00, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au desfăşurat activităţi de prevenire a violenţei, delincvenţei juvenile, de prevenire a victimizării tinerilor şi de informare cu privire la noile modificări ale Codului Rutier, în randul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din municipiul Constanţa.
În cadrul activităţii elevilor le-au fost prezentate riscurile şi consecinţele juridice la care se expun, în ceea ce priveşte violenţa şi de asemenea le-au fost aduse la cunoştinţă noile modificări ale Codului Rutier intrat în vigoare în luna ianuarie 2013, privind conducerea pe drumurile publice a mopedelor, scuterelor şi ATV-urilor de către tineri.
Având în vedere că mulţi dintre cei care conduc astfel de autovehicule sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. 4, lit. A din noul Cod Rutier „vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de 16 ani împliniţi, pentru categoriile AM, A1 şi B1”, poliţiştii rutieri au procedat la prevenirea implicării elevilor în infracţiuni rutiere.
Conform art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (republicată), „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere de pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.
Pentru prevenirea violenţei s-a vizionat filmul instructiv – educativ “Cheia e la tine!”  şi ulterior s-au purtat discuţii informativ – preventive şi interactive cu aceştia.
Adolescenţilor le-au fost făcute recomandări cu privire la adoptarea unei conduite non-violente şi a unei comunicări eficiente.
La nivelul judeţului Constanţa, vor mai avea loc în perioada următoare astfel de sesiuni de informare cu elevi din clasele de liceu deoarece se urmăreşte creşterea gradului de responsabilizare în randul tinerilor şi a conducătorilor auto.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular