Constanta Relic Hunters. Patru tineri uniti de o pasiune riscanta!

relicProbabil ati observat pe Constanta.ro senzationalele materiale despre cazematele germane. Vor mai urma si altele, despre toate fortificatiile pe care nemtii le-au lasat in urma la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Cu totii stiam ca exista, cu totii am auzit legendele lor. Fara acesti tineri insa, n-am fi patruns niciodata pana in inima acestor cladiri. Pe unul dintre el, il stim cu totii. Il cheama Zetu Harry si-l gasiti zi de zi pe facebook si pe blogul sau http://urban-constanta.blogspot.ro/

Ceilalti 3, Baton, Alex si Ovidiu au preferat sa ramana intr-un con de umbra. Va pot spune insa ca-i puteti contacta oricand pe pagina de facebook: http://www.facebook.com/pages/Urban-Constanta/208605299162381 sau la adresa de e-mail urbanct@live.com. Impreuna, ei isi spun Constanta Relic Hunters si multumita lor, aflam secrete pe care comunistii au incercat sa le distruga fara succes iar Ministerul Apararii Nationale a refuzat constant sa ni le dezvaluie desi i-am contactat. Daca sunteti curiosi ce-a avut de spus Zetu Harry despre ceea ce fac ei, va pun la dispozitie fragmentul integral pe care mi l-a trimis pe e-mail, la intrebarea mea simpla si directa: cine sunteti voi, nebunilor?

“Totul a inceput in vara anului trecut. Microbul l-am luat de la prietenul meu care-si spune REVERSE. El a dat tonul adevaratelor explorari ale Constantei, atunci cand a facut primele poze cu interiorul buncarelor de la Cazino si de la bateria Tirpitz. Pasiunea mea pentru arheologie, dorinta de adrenalina si aventura, pe care le am de cand eram mic au revenit in forta si totul a devenit un hobby, care imi solicita timp si bani si presupune anumite riscuri, unele chiar foarte mari. Insa merita cu desavarsire. Senzatia pe care o ai cand intri intr-un loc parasit uneori chiar si de zeci de ani este unica. Desi in timp au fost oameni care au venit alaturi de noi,  nucleul de baza este alcatuit din 4 oameni. Patru prieteni care am ales sa ramanem in acest format si sa nu renuntam la acest hobby in ciuda pericolelor de care ne lovim.
Eu, Baton, Alex si Ovidiu suntem deja o echipa extrem de prolifica in a aduce la suprafata istoria uitata, nestiuta a orasului Constanta. Unii ne catalogheaza drept exploratori urbani…
Suntem asta? Definitia spune ca exploratorii urbani sunt tineri, pasionati de fotografie care intra in cladiri vechi, abandonate doar daca acestea sunt accesibile. Ei intra, fac poze si pleaca.
Suntem arheologi? Clar nu, nu avem studii de specialitate si nici licente in domeniu…
Ce suntem atunci? Cate putin din cele doua de mai sus. Intram in cladiri, structuri, constructii vechi, abandonate; constructii in care putini oameni s-ar aventura, constructii care au o istorie bogata in spate, deseori uitata, sau chiar aproape necunoscuta. Cert e ca o usa inchisa sau o fereastra blocata nu ne pot opri. Intram oricand, oriunde, evident folosind echipament de protectie cand e cazul. Facem poze, sapam, scormonim in trecut si il aducem in fata ochilor oamenilor prin intermediul blogului personal si a paginii de facebook.
Deseori viata ne e pusa in pericol: constructii nesigure, lemne putrezite, fiare ruginite, puturi mascate, bacterii, apa poluata si adanca deseori pana la brau, chimicale varsate, sticla sparta, seringi folosite, cabluri de curent neizolate, animale mai mult sau mai putin ostile etc. Cu toate astea nu ne-am oprit. Consideram ca o constructie este inacesibila doar atunci cand ne trebuie un excavator sau dinamita ca sa patrundem inauntru. Cum procedam ca sa intram si detalii legate de identificarea constructiilor si cum ne desfasuram activitatea in perimetrul in care intram, tin de bucataria noastra interna si nu putem sa dezvaluim public si sunt sigur ca oamenii vor intelege de ce.”

Poate ca articolul poate parea firav, subtire chiar pentru unii. Am vrut insa neaparat sa-i mentionam pe baietii de la Constanta Relic Hunters, care-si pun chiar viata in pericol pentru o pasiune cum nu exista alta. Nu-i vezi tunand masini puternice, nu-i vezi rupand cluburile in picioare noapte de noapte. Baietii astia, fara o pregatire deosebita dar mai ales cu propriile resurse scot la iveala istoria orasului Constanta, un oras pe care nemtii au avut grija sa-l fortifice mai bine decat pe multe altele din lumea intreaga. Puteam eu sa nu-i mentionez pe baieti? Sa nu incerc sa va arat ca in anul 2013 exista si tineri care au pasiuni constructive? Din partea autorului, felicitari baietilor si sa nu ramana colt necercetat din orasul Constanta!

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular