Culmea! Echipamentele Chevron vor fi întreţinute în staţiunea Venus

Placa-vibrare-ProspectiuniProspecţiuni SA, compania care va efectua studii geofizice pentru Chevron, în perimetrele de exploatare a gazelor de şist Vama Veche şi Costineşti, îşi va întreţine echipamentele într-o zonă turistică de interes naţional. Compania a menţionat în documentaţia depusă la autoritatea de mediu că va realiza, în vederea lucrărilor de achiziţie seismică, o bază în localitatea Venus din judeţul Constanţa. „Baza  include  spaţii  de  cazare  pentru  angajaţii  SC  Prospecţiuni  SA,  o  parcare,  o  zonă desemnată  instalării  unui  atelier  de  întreţinere  a  echipamentelor,  o  zonă  de  stocare  temporară  a  lubrifianţilor  (pentru  o  cantitate  maximă  de  stocare  de  500  litri)  şi  o  zonă  de  stocare  temporară  a  deşeurilor  rezultate  din  activitatea  de  întreţinere  (înainte de a fi  redate  către  firme  de  colectare/valorificare/ eliminare deşeuri).”

Unii fac plajă, alţii întreţin echipamente de prospecţiune geologică

statiune_plaja_venusÎn documentaţia de mediu nu se precizează tipul echipamentelor care vor fi întreţinute la Venus. De asemenea, nu este menţionată, în nici un fel, raţiunea pentru care contractorul Chevron a ales să desfăşoare toate aceste activităţi într-o staţiune turistică de interes naţional şi nu pe dealurile de la Furnica sau Tufani. La momentul de faţă, în Venus nu funcţionează nici un alt atelier de întreţinere a echipamentelor, nici o zonă de stocare a lubrifianţilor şi nici un centru de stocare, temporară sau permanentă, a deşeurilor. Iar această lipsă are o raţiune cât se poate de simplă: Venusul este staţiune turistică, şi încă de interes naţional, aşa cum scripe pe panoul informativ de la intrarea în localitate.

Precizăm că am solicitat un punct de vedere de la Prospecţiuni SA, însă acesta nu ne-a fost oferit. Am fost îndrumaţi să formulăm cererea în scris, ceea ce am şi făcut, iar în momentul în care vom primi un răspuns, îl vom da publicităţii.

Nicu Moroianu: „Ar fi un dezastru!”

securedownloadIată şi o reacţie la cald, din partea lui Nicolae Moroianu, poate cea mai avizată voce din turismul litoralului sudic, actualmente manager general al companiei Venus Holliday 2000 SA. „Compania unde funcţionez ca manager a investit cinci milioane de euro într-un hotel. N-aş vrea să văd butoaie cu lubrifianţi sau alte substanţe în staţiune. Nici utilaje industriale care să circule printre hoteluri. Ar fi un dezastru!” – a declarat Moroianu pentru Constanta.ro. Vom reveni!

 Adrian Carlescu

 

Similar Articles

Comments

  1. “Obiceiul” SC Prospectiuni SA este acela de a inchiria spatii pentru cazare si birouri la diferite hoteluri din zona de lucru (orase sau statiuni balneo-climaterice), mai ales in cazul in care clientul (beneficiarul lucrarii de prospectiune seismica) este o firma straina, care impune alte standarde fata de acelea romanesti, dar pentru depozitarea si intretinerea echipamentelor de lucru si a utilajelor inchiriaza de cele mai multe ori foste sedii de IAS-uri sau CAP-uri (chiar daca sunt intr-o stare jalnica), atelierele fiind organizate in containere (din cele folosite pt. transportul marfurilor, nu de acelea pt. gunoi!…). Credem ca si in acest caz “regula” aceasta va fi respectata, iar “baza” echipei va fi intr-o alta locatie fata de aceea a birourilor.

  2. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

    Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
    (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
    (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
    (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

    Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular