Două călăuze turce arestate preventiv pentru 29 de zile, pentru transportul a 26 de migranţi sirieni în România

20130727_064457Cei doi cetăţeni turci care au adus în România, în mod ilegal, un grup de 26 de sirieni, pe care l-au transportat pe Marea Neagră cu un yacht, au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat şi trafic de migranţi.
Migranţii sirieni au cerut azil în România, fiind transportaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi.
Poliţiştii de frontieră au întocmit celor doi cetăţeni turci, care au călăuzit şi transportat cu un yacht 26 de migranţi sirieni, actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat” şi „racolare, îndrumare şi călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat”, iar cetăţenii sirieni sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 70, alin. 1 respectiv art. 71, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
Împotriva celor doi cetăţeni turci a fost luată iniţial măsura reţinerii pentru 24 ore, începand cu data de 27.07.2013, ora 22.30, fiind introduşi în arestul I.P.J Constanţa, dupa efectuarea formalităţilor legale, iar în ziua de 28.07.2013 au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, care a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile.
Cetăţenii sirieni au solicitat cereri de azil, în conformitate cu prevederile Legii 122/2006, privind azilul în România, fapt pentru care au fost predati Serviciului pentru Imigrări Constanţa şi ulterior conduşi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil – Galaţi, cu un autocar pus la dispoziţie de către Garda de Coastă.
Reamintim că, în data 26.07.2013, în jurul orei 22.40, poliţiştii de frontieră din cadrul SCOMAR au observat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 15 mile marine travers de staţiunea Costineşti din judeţul Constanţa.
După monitorizarea permanentă a respectivei ţinte, în jurul orei 00.55, de pe ambarcaţiunea suspectă s-a desprins o şalupă rapidă care a înaintat în mare viteză spre malul românesc, spre staţiunea Costineşti.
Informaţia a fost transmisă conducerii Gărzii de Coastă care a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni complexe, atât pe mare, cu două ambarcaţiuni proprii, precum şi pe uscat, cu patrule terestre.
În jurul orei 03.25, ambarcaţiunile Gărzii de Coastă au interceptat, la 4 mile marine travers de staţiunea Costineşti, cele două nave suspecte în care se aflau doi cetăţeni turci, care ulterior au fost escortate la sediul G.N. Mangalia pentru efectuarea unui control amănunţit.
În urma extinderii cercetărilor, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupurilor de Nave din Constanţa şi Mangalia au descoperit pe plaja din staţiunea Costineşti 26 de persoane, care au declarat că sunt din Siria, şi că au fost aduse în România cu un yacht.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular