Liiceanu şi-a dat în judecată securistul

gabriel_liiceanuGabriel Liiceanu l-a dat în judecată pe securistul care l-a urmărit informativ în perioada comunistă, l-a filat, i-a plantat microfoane în locuinţă, l-a interceptat telefonic şi a întocmit adrese către edituri să nu-i publice cărţile de autor şi traducerile care „introduceau concepţii împotriva orânduirii socialiste”. Într-un interviu publicat pe 12 noiembrie 2013 în revista 22, Gabriel Liiceanu precizezază că a introdus acţiunea civilă împotriva fostului locotenent-colonel de Securitate Ion Pătrulescu, chiar în ziua de sfântul Mihail şi Gavril, pe 8 noiembrie 2013.

„Am cerut, lui Ion Pătrulescu, în solidar cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, daune morale în valoare de 500.000 de lei, «pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale subsemnatului în cadrul urmăririi mele informative, desfăşurată în perioada 1971 – 1976». În cazul în care voi câştiga, voi dona banii unei asociaţii care-i protejează pe foştii deţinuţi politici. În speranţa că s-ar putea complini astfel pensiile mizerabile ale acestora.” – a declarat Gabriel Liiceanu, citat de Revista 22.

huianuGabriel Liiceanu este a doua persoană care a deschis un proces civil, în materia pretenţiilor, faţă de foştii ofiţeri ai poliţiei politice. Primul proces a fost deschis de medicul Octavian Huianu (foto) din Piatra Neamţ, în anul 2005. Huianu a cerut atunci daune morale de la trei foşti ofiţeri de Securitate care l-au urmărit informativ şi i-au înscenat, în 1985, un dosar de luare de mită, pentru care a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. În 1997, medicul a obţinut revizuirea sentinţei din 1985, iar judecătorii au constatat că există o legătură de cauzalitate între activitatea securiştilor care-l urmăreau informativ şi condamnarea sa abuzivă. Mai departe, Huianu a depus plângere penală împotriva foştilor ofiţeri ai poliţiei politice, însă, în anul 2005, Parchetul Militar a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva acestora, pe motiv că răspunderea penală era prescrisă. Medicul nu a abandonat lupta şi, aşa cum am arătat, a formulat pretenţii într-un proces civil. Tribunalul Piatra Neamţ i-a admis acţiunea în 2006, însă Curtea de Apel Bacău a răsturnat, în apel, situaţia în favoarea securiştilor. Un an mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a casat hotărârea din apel şi a întors dosarul, spre rejudecare, la Judecătoria Piatra Neamţ. În noul ciclu, Huianu a reuşit să piardă în procesul de fond, dar a câştigat în apel, la Tribunalul Neamţ, în 2012. Acea hotărâre a devenit irevocabilă, după ce securiştii au pierdut, la 10 iulie 2013, recursul la Curtea de Apel Bacău. Prin efectul ei, foştii ofiţeri Mihalcea Aurel, Stanciu Vasile şi Brădeanu Marian trebuie să-i plătească medicului nemţean 1,5 miliarde de lei vechi, în solidar cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, IPJ Neamţ şi Ministerul Finanţelor Publice. Precedentul a fost creat: securiştii sunt buni de plată.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular