Chiru, Palaz și Culețu îl apără pe Nicolae Anghel. ”Demiterea lui ar fi un abuz”

chiru-niki_6116Condamnarea primarului din comuna Castelu, la șase luni de închisoare, cu suspendare, a dat naștere unor dispute legate de necesitatea eliberării acestuia din funcție. Inițial, prefectul Eugen Bola părea decis să-l demită pe Nicolae Anghel, dar valul de proteste venit mai ales din partea reprezentanților partidelor de dreapta l-a făcut pe reprezentantul guvernului în teritoriu să-și nuanțeze poziția și să declare că va aștepta motivarea judecătorilor, pentru a se decide ce măsură urmează să ia. Poziția prefectului pare să fie una extrem de dificilă, mai ales pentru că legea spune că un primar urmează să fie demis din funcție doar în cazul unor pedepse privative de libertate.

Senatorul Gigi Chiru, președintele organizației din Constanța a PDL îl avertizează, prin intermediul unui comunicat de presă, pe prefectul Eugen Bola, că demiterea primarului din Castelu ar însemna un abuz în funcție: ”Am luat act cu surprindere de cele declarate de prefectul USL-ului, Eugen Bola referitor la suspendarea primarului Nicolae Anghel, condamnat cu suspendare. Nu comentez decizia instanţei, însă consider declaraţia prefectului ca fiind iresponsabilă. În opinia mea, Eugen Bola s-a grăbit să se pronunţe cu privire la suspendarea lui Nicolae Anghel fie pentru că nu cunoaşte legea, fie pentru că ne anunţă că intenţionează să săvârşească un abuz de funcţie. În acest caz, ne vom vedea nevoiţi să-i facem o plângere penală pentru abuz în serviciu. Mai mult, îl rog pe domnul prefect Bola să citească articolul 15 alineatul e al Legii 393 din 2004 privind statutul aleşilor locali care spune, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Aşadar, prefectul Bola ar trebui să fie cel puţin mai atent atunci când decide să facă declaraţii referitoare la suspendarea unui primar”, a declarat Gigi Chiru.

DESCHIDERE-Prefectura-FAtât președintele partidului Mișcarea Populară din Constanța, Claudiu Palaz, cât și cel al Forței Civice, Dănuț Culețu, ambii foști prefecți ai județului s-au arătat de asemenea surprinși și contrariați de poziția lui Eugen Bola, fiind de acord că o asemenea măsură ar fi abuzivă. Claudiu Palaz a insistat și el pe pasajul din lege care spune clar că numai în cazul unor pedepse privative de libertate trebuie înlocuit primarul iar Dănuț Culețu a plusat, spunând în cadrul unei conferințe de presă că în calitatea sa de prefect nu ar fi luat niciodată o asemenea măsură.

Cazuistica nu lămurește lucrurile dar lasă totul la mâna prefectului

Primarul comunei Apold din judeţul Mureş, Niculae Colceriu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, în ianuarie 2010.

Primarul luase mită de la un coşar din comună pentru a îi permite acestuia să facă un ban cinstit întreţinând coşurile de fum ale şcolilor din localitate. Suma nu a fost mare, 600 de lei noi, dar tot luare de mită se cheamă. Procurorii l-au surprins în flagrant în timp ce primea banii, în 2005.

Prefectul de atunci al judeţului Mureş, Marius Paşcan, declara că nu poate dispune încetarea mandatului primarului din Apold, deoarece sentinţa era cu suspendare. Totuşi, prefectul admitea că, din punct de vedere moral, primarul Niculae Colceriu ar fi trebuit să îşi piardă mandatul. Lucrurile s-au schimbat în mai 2010, când prefectul de Mureş l-a eliberat din funcţie pe primarul din Apold, după ce s-a consultat cu juriştii din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Reprezentanţii PSD, partid din care face parte primarul din Apold, au contestat decizia, spunând că este un abuz. Primarul demis a contestat ordinul prefectului în instanţă. Curtea de Apel Târgu Mureş a respins prin hotărâre irevocabilă recursul primarului, în decembrie 2010. Niculae Colceriu nu va mai candida pentru un nou mandat de primar, dar s-a înscris în cursa pentru un loc în Consiliul Local.

Vasile Encean, primarul comunei Matei, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost condamnat cu suspendare de către judecătorii Curţii de Apel Cluj la 3 ani şi jumătate de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Nu şi-a pierdut funcţia şi a candidat la alegerile din 10 iunie 2012 pentru un nou mandat de patru ani.

Ion Voica, primarul comunei Săcelu, judeţul Gorj – condamnat la un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, în urma unui accident rutier. Nu şi-a pierdut funcţia şi a candidat pentru un nou mandat.

Aurică Băran, primarul comunei Tormac, judeţul Timiş – condamnat definitiv la doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru omor din culpă în urma unui accident rutier. A fost demis de prefectul judeţului Timiş dar a candidat pentru un nou mandat.

Ioan Cozma, primarul oraşului Negreşti, judeţul Vaslui – condamnat la un an de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, într-un dosar privind cheltuirea unor fonduri europene. Nu şi-a pierdut funcţia şi a candidat pentru un nou mandat.

Valentin Mitrică, primarul comunei Giurgiţa, judeţul Dolj – condamnat de Judecătoria Strehaia la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus un autovehicul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. A fost arestat preventiv pe 17 iunie 2011 într-un alt dosar, fiind acuzat de delapidare şi abuz în serviciu. Mandatul nu i-a fost revocat din cauza condamnării dar a fost suspendat din funcţie după arestare. A fost eliberat din arest şi a candidat pentru un nou mandat.

Nicolae Costândana, primarul comunei Darova, judeţul Timiş – a fost revocat din funcţie după ce a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, el adresându-i jigniri unui consilier local în cadrul unei şedinţe. Primarul a contestat decizia Prefecturii dar Curtea de Apel Timiş a respins recursul acestuia.

Aşadar, revocarea din funcţie a primarilor condamnaţi cu suspendare este o chestiune care a rămas, până acum, la latitudinea prefecţilor.

Unii dintre reprezentanţii Guvernului în teritoriu susţin că o condamnare cu suspendare nu poate fi motiv de încetare a mandatului, din moment ce legea privind statutul aleşilor locali se referă la „pedepse privative de libertate”. Însă unii prefecţi au luat decizii de revocare din funcţie în astfel de cazuri, iar deciziile au fost confirmate ulterior de instanţe.(Sursa: www.tvr.ro)

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular