TRAIAN CRISTEA SE JUDECĂ DIN AN ÎN PAŞTI CU ANI

traian cristeaÎnalta Curte i-a lungit procesul cu încă 5 luni

Primarul Costineştiului, Traian Cristea, a primit o mare gură de oxigen din partea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procesul său de incompatibilitate. Instanţa supremă a acordat un nou termen, de cinci luni, în procesul în care Cristea cotestă raportul de incompatibilitate întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Cu astfel de termene, incompatibilul Cristea ar putea să rămână în funcţie până la următoarele alegeri locale.

Problemele lui Cristea cu ANI au început în urmă cu aproape trei ani, când această instituţie, sesizată de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a constatat că mai mulţi primari PDL (cei mai mulţi reînmatriculaţi, în preajma alegerilor locale din 2012, la PNL, printre care şi Cristea) s-ar afla în stare de incompatibilitate cu funcţia publică, deoarece au deţinut poziţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC RAJA SA Constanţa. Calitatea de membru în AGA societăţilor de interes public local şi naţional era definită prin lege drept incompatibilă cu aceea de primar. Cu toate acestea, aproape toţi primarii din judeţul Constanţa, cu excepţia notabilă a lui Radu Mazăre, au acceptat să facă parte din forul decizional al companiei de utilităţi. Nimeni nu a consultat un jurist. Nimeni nu a citit legea atât de clară. S-au luat unii după alţii şi toţi după Nicuşor Constantinescu, garantul, baronul şi inculpatul din fruntea judeţului. Iar Nicuşor, după ce i-a îndemnat să intre în… incompatibilitate i-a denunţat pe unii la mult-hulita ANI, cea care începuse deja să-i verifice pe primarii PSD-ului care dăduseră cu votul pe la RAJA. Cu raport de incompatibilitate s-a ales chiar şi Constantinescu – însă la ce probleme are el cu legea penală, chiar nu mai contează.

Traian Cristea a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Constanţa, însă a pierdut procesul pe fond. Ca urmare, primarul Costineştiului a declarat recurs. Iniţial, primul termen de judecată la Înalta Curte i-a fost stabilit, hăt, în 2015. După ce presa s-a scandalizat de manierele de acordare a termenelor demne de vremurile Rodicăi Stănoiu, ANI a făcut cerere de preschimbare. Aşa a ajuns Traian Cristea să se înfăţişeze în faţa instanţei pe 3 iunie 2014, mai alaltăieri. Dar soarta sa tot nu a fost pecetluită. O cerere de intervenţie în interes alăturat, o invocare retorică a legislaţiei europene şi o solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale au făcut ca judecătorii ÎCCJ să lungească procesul şi să acorde un nou termen… de cinci luni de zile. Un termen scurt, dacă ne raportăm la termenul iniţial fixat după vreo doi ani de la declararea recursului, însă niţel cam lung raportat la principiile reformei în justiţie! Cert este doar faptul că Traian Cristea rămâne la brutărie… pardon, Primărie, cel puţin până la 21 octombrie 2014. (Adrian Cârlescu).

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular