Jurnaliștii Ziua de Constanța forțează Primăria să acționeze transparent

Cotidianul ZIUA de Constanţa a obţinut, de curând, în instanţă, mai multe xerocopii după documente publice de la Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, după ce cele trei instituţii au refuzat sistematic să le pună la dispoziţie potrivit prevederilor legale în vigoare.

Începând din mai anul trecut, ziarul ZIUA de Constanţa a înaintat aproximativ 300 de adrese, în baza Legii nr. 544/2001, către peste 50 de autorităţi contractante, de la instituţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (unităţi militare, instituţii de învăţământ din sistem) până la primării de comune, consilii judeţene, direcţii şi regii autonome, adrese prin care am solicitat copii după procese verbale încheiate în urma unor şedinţe de atribuire a unor contracte de achiziţii publice. Dintre acestea, doar Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa au refuzat să ne pună la dispoziţie documentele solicitate.
Ca urmare a refuzului acestora, cele trei au fost acţionate în instanţă, unde cotidianul ZIUA de Constanţa a avut câştig de cauză. A fost vorba despre 25 de procese, dintre care 18 cu Primăria Constanţa, care s-au şi încheiat, 4 cu RAEDPP şi 3 cu Consiliul Judeţean Constanţa.
Atitudinea celor trei instituţii publice reconfirmă lipsa de transparenţă manifestată de autorităţile publice locale constănţene, iar pentru a pune la dispoziţia cititorilor şi a tuturor celor interesaţi copii după nişte documente care, potrivit legii, sunt publice, a fost nevoie ca aceste instituţii să fie acţionate în instanţă şi să plătească avocaţi din bani publici.
Toate procesele verbale obţinute în instanţă de la Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa vor fi prezentate în ediţiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanţa, în cadrul rubricilor „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice” / „Apel la transparenţă”.

Achiziţiile publice reprezintă un domeniu interesant atât la nivel naţional, cât şi în plan extern

Freedom House România derulează, începând de anul trecut, proiectul „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”. Este vorba despre un proiect transnaţional dedicat combaterii fraudei în achiziţiile publice şi derulat în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice, reprezentanţi ai societăţii civile, un partener responsabil de vizibilitatea proiectului şi mai mulţi parteneri internaţionali. Având în vedere că ziarul ZIUA de Constanţa subscrie demersurilor Freedom House România în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice, am solicitat şi un punct de vedere de la reprezentanţii acestei organizaţii cu privire la lipsa de transparenţă manifestată de autorităţile locale constănţene.
„Sunt foarte fericită că iniţiativa noastră de a monitoriza achiziţiile publice dă roade. Încurajăm ziariştii să folosească legislaţia existentă (Legea 544/ 2001) pentru a obţine informaţii referitoare la achiziţiile publice. Mecanismul de cooperare şi verificare menţionează achiziţiile publice ca principală vulnerabilitate la corupţie la benchmark-ul 4. Atunci când o publicaţie locală face un asemenea demers jurnalistic este cu atât mai lăudabil. Luna trecută am fost în Constanţa, un oraş atât de frumos, cu o arhitectură interbelică splendidă, care se ruinează din cauza corupţiei”, a declarat Cristina Guseth, directorul Freedom House România.

Sursa: Ziua de Constanța

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular