Totul despre ”doamna de fier” care controlează brandul ZARA

Numele ei este Marta Ortega Perez, născută în Spania în anul 1983, căsătorită la vârsta de 28 de ani cu Sergio Alvarez Moya (născut în 1985, campion național al Spaniei la echitație). La nici un an de la căsătorie Marta a născut un băiețel botezat Amancio după numele bunicului său celebru. Marta Ortega este fiica din a doua căsătorie a miliardarului spaniol Amancio Ortega Goana, nimeni altul decât fondatorul lanțului de magazine ZARA.

De la Zero la ZARA

Povestea de succes a familiei Ortega începe în anul 1963 atunci când Amancio Ortega în vârstă de 27 de ani, fiul unui lucrător de la căile ferate spaniole, împreună cu soția sa Rosalía Mera înfințează o mică firmă de croitorie numită Confecciones Goa”. La început croitoria a funcționat în propria sufragerie unde cei doi realizau lenjerie și capoate de casă. După 12 ani de muncă, timp în care și-au diversificat gama de produse, familia Ortega a inaugurat primul magazin ZARA, în 1975, în La Coruña. Conform planului, magazinul trebuia să se numească ZORBA (după celebrul film Zorba Grecul”) însă din cauza unui bar din localitate care și-a revendicat denumirea, Amancio Ortega s-a decis să utilizeze matrițele deja comandate păstrând literele Z” și R” iar A”-ul a fost turnat de două ori (povestea spune că Amancio n-a vrut să schimbe întreaga denumire doarece nu-i mai ajungeau banii pentru alte matrițe). Așa s-a născut cel mai mare lanț de fast-fashion din lume.

Marta, moștenitorul ZARA

Amancio Ortega Goana si prima sotie Rosalia Mera
Amancio Ortega Goana si prima sotie Rosalia Mera

Amancio Ortega și soția sa Rosalia au avut împreună o fată, Sandra, și un fiu, Marcos. După câțiva ani cei doi au divorțat din cauza unei relației pe care Amancio o avea cu Flora Perez Marcote – una dintre angajatele ZARA. În urma relației dintre Amancio și Flora s-a născut Marta, fiica cea mică devenind astfel și cel mai tânăr moștenitor al grupului.

Începând din 1990 lanțul ZARA a fost extins în fiecare oraș din Spania fiind inaugurate și două magazine în afara țării, unul la Paris și altul la New York (povestea mai spune că Amancio a plâns la această deschidere). Banii au început să curgă cu adevărat numai după ce grupul a fost listat pe bursă, Amancio Ortega devenind în câteva ore mai bogat cu 2 miliarde de dolari. Fără dubiu oferta publică inițială din 2001 a fost pregătită de specialiști în piețe de capital, angajați ai marilor bănci de investiții americane. Din acest punct grupul de magazine reunit sub denumirea Industria de Diseño Textil, SA” (INDITEX) a cunoscut o creștere accentuată, ajungând în prezent să administreze în întreaga lume peste 6000 de unități de desfacere, centre de producție și logistice.

Retragerea lui Amancio Ortega

În vara anului 2010 fondatorul Amancio Ortega s-a retras din activitate, la conducerea grupului INDITEX fiind lăsat juristul Pablo Isla Alvarez De Tejera care ocupă simultan pozițiile de CEO și Președinte AGA. Oricum controlul este deținut tot de Amancio Ortega, care şi-a lăsat totuşi un succesor important în companie, pe fiica sa Marta Ortega Pérez care deţine funcţiile de vicepreşedinte la companiile tătălui “GARTLER SL” şi “PARTLER 2006 SL” (cele două societăți fiind proprietare pe 59,294% din INDITEX).

Moartea Rosaliei Mera

Pe data de 16 august 2013, Rosalía Mera (prima soție a miliardarului Ortega) a murit în urma unui atac cerebral, la vârsta de 69 de ani. La momentul decesului Rosalía era cea mai bogată femeie din Spania, cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari. După moartea Rosaliei, tânăra Marta Ortega Perez a rămas singurul membru al familiei cu o implicare directă în afacerile grupului INDITEX.

Viitorul INDITEX depinde de Marta Ortega Perez

Marta cu fiul, Amancio Ortega si Flora Perez Marcote
Marta cu fiul, Amancio Ortega si Flora Perez Marcote

După cum aminteam Marta Ortega s-a căsătorit la vârsta de 28 de ani cu mai tânărul Sergio Alvarez Moya, născut în 1985 în Nordul peninsulei Iberice, la Avilés. Cei doi s-au cunoscut din pricina pasiunii comune pentru echitație, Sergio Alvarez Moya fiind unul dintre campionii Spaniei la sărituri. Căsătoria celor doi a avut loc pe 18 februarie 2012 iar un an mai târziu, pe 5 martie 2013 s-a născut micuțul Amancio (botezat firește după numele bunicului). Nașterea celui mai tânăr moștenitor al imperiului ZARA a coincis și cu ascensiunea bunicului în topul Forbes, Amancio Ortega Goana devenind chiar mai bogat decât celebrul Warren Buffet.

INDITEX cel mai mare lanț de fashion-retail din lume

În acest moment grupul INDITEX deține 9 mărci diferite de magazine fiind vorba de: ZARA, Pull and Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, ZARA Home, Uterqüe și Lefties. Dacă până anul trecut grupul spaniol INDITEX era depășit numai de americanii de la GAP, din 2013 spaniolii au devenit cel mai mare lanț de faschion-retail cu 6060 de magazine la nivel mondial.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular