Drumul tehnologic de la Van Oord, Şoseaua de Coastă şi proiectele rezidenţiale de pe buza mării

Peste şase mii de miliarde de lei vechi sunt investiţi, în acest moment, în consolidarea şi extinderea plajelor turistice din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord. Banii provin de la Comisia Europeană şi de la bugetul de stat al României şi reprezintă cea mai mare infuzie de fonduri, din toate timpurile, în proiecte de combatere a eroziunii costiere de pe litoralul românesc. Potrivit datelor publice ale proiectului, constructorii selectaţi de Administraţia Naţională Apele Române (în calitate de beneficiar al lucrărilor) trebuie să realizeze un sistem de diguri de protecţie în largul mării. În apropierea ţărmului, urmează să se realizeze taluzuri submerse şi diguri îngropate („pinteni”), peste care se va realiza înnisiparea artificială cu mateiale aluvionare extrase din Dunăre.

7da24e46589714d5f15bf136cfdf1e12

La final, adică în 2015, plajele cuprinse în proiect vor fi extinse, în lăţime, cu până la 70 de metri în actualul teritoriu al mării. În sectorul Constanţei, lucrările sunt executate de consorţiul format din Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Olanda şi Societatea de Constructii în Transporturi Bucureşti SA. Amenajarea de şantier a început din zona Pescărie, la nord de turnurile Spectrum Residence. Până la acest moment, constructorii au abordat frontul de lucru pe mare, cu o platformă maritimă. La uscat, s-a amenajat un drum tehnologic, pentru accesul maşinilor de tonaj care vor aduce stabilopozii, pietrele şi nisipul. După toate aparenţele, acest drum tehnologic va deveni, după 2015, structura de bază a viitoarei şosele de coastă a Constanţei – proiect imaginat de specialişti încă din anul 1912.

Pe firul Ariadnei…

Dar şoseaua de coastă nu este doar o bretea de asfalt pe buza mării. E mult mai mult decât atât, căci această cale rutieră va face accesul către câteva proiecte rezidenţiale unice în felul lor, înşirate de-a lungul „rivierei”. Astfel, la extremitatea nordică a şoselei, o companie cu acţionari germani va ridica un complex de turnuri cu regim maxim de înălţime de 35 de etaje şi un port de agrement. Un alt port turistic ar putea apărea în vecinătatea cartierului rezidenţial ridicat de italienii de la FIN.CO.GE.R.O. Spa Catania, cei care au realizat, pe spezele Primăriei Constanţa, consolidarea taluzului în Faleză Nord. Un alt obiectiv de maxim interes imobiliar este şi blocul Ariadna Rezidence, din cartierul Consilierilor.

Ariadna 2

Dezvoltatorul său, firma Proconstruct Invest, deţinută de investitori spanioli, tocmai a anunţat finalizarea faţadelor. De altfel, soluţiile tehnice folosite sunt de-a dreptul spectaculoase, aşa cum ar fi, de pildă, consolidarea limitelor terenului prin ziduri îngropate din beton armat sau încastrarea grinzilor de rezistenţă în panşeele dintre etaje. Ca să nu mai vorbim de terasele aristocrate! Nota bene: dezvoltatorul proiectului Ariadna Residence a încheiat acorduri notariale cu locatarii din blocul învecinat, stingând astfel orice neînţelegere cu privire la studiul de însorire care a stat la baza proiectului.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular