Constanta.RO

Mazăre a retrocedat o parcare publică și a pus pe jar locuitorii din zona ICIL

0

Doctorul Sorin Tomasian și-a trăit copilăria într-o casă construită de familia sa, undeva pe strada Cuza Vodă, în zona actualului consulat turc. Odată veniți la putere, comuniștii au regândit întreaga zonă și în acest fel, familia Tomasian, a fost mutată din propria locuință, care a fost demolată pentru a face loc actualei străzi si blocului aflat în zonă. După revoluția din 1989, profitând de noul cadru legal, familia deposedată de proprietăți și-a cerut drepturile de la Primăria Constanța, instituție care, acționând complet haotic, a retrocedat exact locul cerut, fără să țină cont de faptul că pe acel teren se află acum o parcare publică, locatarii blocului din apropiere fiind astfel privați de posibilitatea parcării autovehiculelor proprii. Mai mult, comportamentul haotic al Primăriei condusă de Radu Mazăre, atinge apogeul, noul proprietar al terenului nefiind lăsat să construiască absolut nimic pe locul retrocedat.

Revoltă în rândul locatarilor blocului R2. Procese și plângeri penale
plangereAșadar, în urma dispoziției primarului cu numărul 3493 din data de 20.06.2009, se retrocedează în parcarea blocului R2, care figurează pe buelvardul Ferdinand dar are intrarea pe strada Cuza Vodă, o bucată de teren de 207,51 mp, pentru restul de teren, pe care s-a construit blocul respectiv fiind luată decizia de a se acorda despăgubiri. Locatarii blocului R2 au aflat imediat că doctorul Sorin Tomasian a primit terenul aparținând cândva familiei lui și pentru o perioadă de timp au încercat să conteste decizia de retrocedare la Primărie sau chiar în instanță, încercările lor fiind sortite eșecului de fiecare dată. Zvonul că în acea porțiune mică de teren se va construi un bloc imens le-a dat mereu frisoane iar momentul în care reprezentanții Primăriei le-au trimis notificări pentru a-i chema să-și primească înapoi banii plătiți pe locurile de parcare a fost punctul culminant. Nu mai exista nicio îndoială în mintea lor că lumina apartamentelor în care locuiesc va fi obturată complet de construcția vreunui complex rezidențial imens. Conflictul a escaladat în momentul în care noul proprietar a venit la fața locului să-și împrejmuiască zona, așa cum are și dreptul, conform legii. Au existat îmbrânceli, țipete și certuri și amenințări din partea oamenilor, care l-au pus pe fugă pe noul lor vecin. În prezent, proprietarii apartamentelor din blocul R2 sunt deciși să facă plângeri la toate instituțiile pe care le cunosc, în acest moment existând deja o plângere la DNA pe numele primarului Radu Mazăre, pentru această retrocedare făcută total anapoda.

Când nu există interese, retrocedările sunt făcute prost

Pop IoanCe nu știau vecinii este că proprietarul parcării lor se află într-o situație la fel de confuză, din cauza incompetenței funcționarilor din Primăria Constanța. Sorin Tomasian a primit terenul care a aparținut familiei sale dar i se refuză constant dreptul de a construi orice în acea zonă, fără motive pertinente, fiind obligat așadar să păstreze destinația actuală a terenului, adică aceea de parcare publică. Mai mult, proprietarul terenului acuză Primăria că a încasat bani, pentru parcare, pe un teren care nu-i mai aparține din 2009, fiind nevoie de o solicitare făcută prin intermediul avocaților, pentru ca această situație abuzivă să se oprească. ”Eu nu am dorit să mă cert cu nimeni, mie mi se pare normal ca acel teren, acum retrocedat să poată servi destinației pe care a avut-o atunci când a fost confiscat, adică să se poată construi o casă acolo. Primăria îmi refuză însă acest drept și nici măcar nu vor să îmi dea un teren în altă parte. Sunt astfel proprietarul unui teren cu care nu pot să fac nimic. Sper să reușesc să-l vând, însă de ce l-ar cumpăra cineva, atât timp cât nu se poate folosi de el? M-am judecat cu Primăria însă nu știu de ce instanța nu mi-a dat dreptate”, spune Sorin Tomasian.

”Blocuri între blocuri” pare să fie noua strategie de dezvoltare a orașului

Teama vecinilor pare să fie reală, dacă ținem cont că situații de acest gen există tot mai des în orașul Constanța, în ultimii ani. Am semnalat deja situația parcărilor din zona Badea Cârțan, acolo unde terenurile au fost retrocedate unor băieți deștepți, apropiați de grupul Strutinsky & Co, investitori care vor construi turnuri imense, profitând și de faptul că noua arenă sportivă ce se va construi în zonă va crește simțitor prețul proprietăților. Desigur, în acea zonă, proprietarii au primit toate avizele necesare pentru a dezvolta construcțiile în liniște.

Rămâne de văzut în cât timp se va găsi un astfel de băiat deștept, cu trecere prin Primăria Constanța, care va cumpăra terenul din strada Cuza Vodă, pentru a dezvolta în zonă un proiect imobiliar.
About Author

Lasa un raspuns