Conform legii, Nicușor Constantinescu nu mai este de astăzi președinte al Consiliului Județean Constanța

Nicușor Constantinescu se luptă cu boala de șase luni. Va constata prefectul încetarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Constanța, așa cum prevede legea?

Pe data de 8 aprilie, anul curent, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu îi oferea vicepreședintelui Cristinel Dragomir drept de semnătură pentru actele sau operațiune financiar contabile și pentru operațiunile bancare ale Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Sud-Est pentru Situații de Urgență, pentru un termen de 180 de zile, care se încheie chiar astăzi.

O zi mai târziu, Nicușor Constantinescu pleca în America acolo unde a urmat o intervenție chirurgicală și o luptă acerbă cu boala pe care președintele CJ o duce și în ziua de astăzi.

Chiar dacă între timp, Nicușor Constantinescu a fost arestat preventiv în două dosare penale și implicit suspendat  din funcție de către prefect, legea prevede clar faptul că prefectul Radu Volcinschi trebuie să constate astăzi încetarea de drept a mandatului de președinte al Consiliului Județean pentru Nicușor Constantinescu, după ce timp de șase luni de zile acesta nu și-a putut desfășura activitatea din cauza bolii grave de care suferă.

Legea 215 o arată clar. Nicușor Constantinescu trebuie demis

Articolul 69, alineatul 2 din legea 215/2011 republicată și actualizată în acest an, prevede clar: ”Mandatul primarului încetează de drept în condițiile legii statutului aleșilor locali, precum și în următoarele situații:

a)      Dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcției datorită unei boli grave, certificate, care nu permite desfășurarea activității în bune condiții timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic;

Art 102 specifică de asemenea faptul că președintelui consiliului județean i se aplică în mod corespunzător prevederile art 69.

Totodată, articolul 9 din legea 394/204 prevede încetarea mandatului de consilier județean în cazul în care există ”imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive”.

Conform legii, prefectul ar trebui să constate încetarea mandatului de președinte al Consiliului Județean în ceea ce-l privește pe Nicușor Constantinescu, urmând ca în perioada prevăzută să fie organziate alegeri pentru ocuparea funcției. I-am cerut prefectului un punct de vedere în privința acestei situații însă până la această oră  nu a răspuns. Vom publica punctul său de vedere imediat ce ni-l va trimite.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular