Monica Macovei în vizită la Valentin Vrabie. ”Cred că eu și domnul primar semănăm mult”

Vineri dimineață, comuna Peștera. În parcul superb, construit lângă Primărie, Valentin Vrabie îi servește pe reprezentanții presei cu cafea. E un peisaj idilic căruia citatul lui Blaga ”veșnicia s-a născut la sat” i se poitrivește de minune. În comună trebuie să ajungă Monica Macovei, celebra doamnă de fier a justiției românești, candidat independent la funcția de președinte al României. Valentin Vrabie i-a pregătit o primire tipic românească cu pâine, sare și tineri îmbrăcați în straie populare. Primarul are emoții. ”Să dau jos geaca, să rămân doar în cămașă? Vreau s-o primesc cum se cuvine, îmi place femeia asta și vreau s-o susțin, seamănă cu mine”, ne mărturisește Valentin Vrabie.

După câteva minute de așteptare, Monica Macovei ajunge la Primăria Peștera. Nu e însoțită de un alai de mașini germane, agenți de pază sau o delegație de slujbași. Sunt două mașini, de serie, nimic impresionant, din care coboară oamenii de încredere ai candidatei. Un regizor cameraman, un consilier, vreo doi voluntari și cam atât.

Monica Macovei e o femeie mică de înălțime. E firavă și foarte răcită însă inspiră forță. Îmi dă impresia unei profesoare care nu va ezita să te taxeze la prima greșeală. Zâmbește rar, însă atunci când o face, o face cu toată fața, sincer. E impresionată de primire deși cumva pare stânjenită, pentru că nu știe cum să se poarte. Primirile astea te obligă să fii puțin ipocrit, puțin fals, iar Monica Macovei pare că nu adoră asemenea momente ci vrea să treacă direct la treabă.

Jurnaliștii, împreună cu Monica Macovei și micuțul ei staff urcă în sala de conferințe. Așezați unul lângă celălalt, independentul care vrea să fie președintele țării și independentul care vrea să fie președintele Consiliului Județean încep să dialogheze. Poate din cauza bolii, poate luată prin surprindere, Monica Macovei e cumva depășită de Valentin Vrabie care timp de mai multe minute îi explică tot ceea ce s-a întâmplat bine în comuna pe care o administrează, cu bani puțini și mai ales fără ajutor de la politicieni. Invitata nu înțelege. ”Ați pus taxe și impozite sau cum de ați reușit?”, întreabă mirată.

De undeva, din apropiere, simt că discuția se încheie, atunci când Monica Macovei îl invită pe primar la o plimbare prin comună. De ce ați ales comuna Peștera, întreb curios. Răspunsul vine imediat: ”am ales să vin la Peștera pentru că Valentin Vrabie este independent, la fel ca mine. Văd acum ce-a făcut un om independent și deștept în comuna aceasta, fără să fie ajutat. Cred că noi doi suntem un cuplu de independenți care vor schimba România prin fapte, nu prin promisiuni. Acum, după ce am ajuns aici, îmi dau seama că eu și Valentin Vrabie semănăm foarte mult”. Cineva, din cealaltă parte a sălii, vrea să știe cum i s-a părut Monicăi Macovei comuna Peștera însă, curat lucru, femeia asta nu știe să mintă. ”Am coborât din mașină în curte și am urcat aici, n-am apucat să văd mare lucru”, mărturisește cinstit musafirul.

Timp de mai multe minute, Monica Macovei își intră în rol și prezintă proiectele pe care le are în vedere, odată ajunsă președinte al României. Educația o prioritate, doctorii trebuie neapărat ținuți în țară știut fiind că peste 4000 de doctori pleacă anual. ”Știți ce i-a spus Dumnezeu lui Moise după ce i-a dat tăblițele cu cele 10 legi? Du-te și caută judecători drepți”, ne spune Monica Macovei. Da, femeia are un program interesant deși recunoaște la fel de cinstit că nu va putea scăpa de Viorel Ponta decât arătând în mod constant cetățenilor incompetența acestuia, pentru a-i determina să aleagă în cunoștință de cauză în 2016.

Conferința se termină și toata lumea coboară înapoi în parc, acolo unde descopăr mirat că peisajul idilic de mai devreme s-a inundat de o puzderie de oameni. ”Ați chemat oamenii să o cunoască pe Monica Macovei?, îl întreb cârcotaș pe viceprimarul Tudorel Grosu care-mi răspunde că  n-a fost nevoie pentru că pur și simplu parcul se umple în fiecare zi, fiind o atracție a comunei.”

Monica Macovei e undeva printre oameni, pe o băncuță. Pare din nou un pic stânjenită, pentru că e foarte greu să le explici acestor oameni simpli despre planurile mari pe care le ai pentru a le schimba viața în bine. Ne povestește tuturor o situație bizară prin care a trecut, atunci când un domn de 80 de ani, venit s-o viziteze la Parlamentul European, a fost foarte aproape să moară din cauza unei boli de plâmâni netratată la timp.

Se pleacă la Medgidia, acolo unde candidatul Monica Macovei vorbește cu oamenii în parcul central. Sunt mulți care doresc s-o interpeleze, majoritatea cu problemele simple ale omului de rând, de la justiția nedreaptă la sărăcia pe care trebuie s-o suporte.Unii dintre ei se plâng că primarul nu-i respectă și nu are grijă de oraș.Spre deliciul tuturor, mai mulți rromi vin să ceară plicuri cu bani. ”Nu sunt de la PSD li se răspunde”.

Un celebru blogger din Medgidia, puțin ”plecat de acasă”, ne urmărește peste tot și ne filmează atât cu ochelarii cât și cu un ceas pus aiurea pe mână. Îl aud spunând cuiva că Monica Macovei nu trebuie votată și aflu cu ocazia asta că până și el e în grija PSD-ului.

Odată încheiată vizita în parc, Macovei și Vrabie merg să viziteze un parc de eoliene.

Vizita se încheie cu o mică masă de protocol la un restaurant din oraș. Candidatul la președinție nu zăbovește mai mult de 10 minute, timp în care mănâncă rapid o ciorbă fierbinte pe care nu acceptă să nu o plătească.  Odată plecată, mă tot întreb dacă aș vota-o pe Monica Macovei. Cred că da, în fond, ar fi distractiv ca profesoara exigentă Macovei să-i dea la palmă periodic incompetentului Ponta.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular