Victor Ponta recrutat la 25 de ani! De 3 X SIE la Președinție – Partea a III-a

Traian Băsescu: “Victor Ponta trebuie să admită că în perioada 1997 – 2001 a fost ofițer acoperit al SIE”

Președintele României, Traian Băsescu a explicat ieri seară la Realitatea TV în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că premierul Victor Ponta a fost ofițer al Serviciului de Informații Externe, acoperit ca procuror la Parchetul de pe lângă judecatoria Sector 1 și ulterior avansat rapid la Parchetul General, în perioada 1997-2001. Conform președintelui, calitatea dublă de care a beneficiat Victor Ponta explică și anumite modificări survenite în CV-ul actualului premier precum și ascensiunea rapidă, în doar 2 ani, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la Parchetul General, inventarea master-ului de la Universitatea din Catania, precum și obținerea Doctoratului printr-un plagiat dovedit: “Victor Ponta a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria unui Sector…. A stat în ‘96, a stat în ‘97, și în ‘98 direct la Parchetul General. N-a mai existat nici procuratură pe lângă Tribunal, nici pe lângă Curtea de Apel, direct la Parchetul General. Foarte interesant saltul!”, a subliniat Traian Băsescu.

SIE a încălcat Constituția. Victor Ponta a acceptat să fie acoperit ca procuror

Deoarece, conform Articolului 131 din Constituția României (valabilă în 1997) activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate, Serviciul de Informații Externe a încălcat legea atunci când l-a recrutat pe actualul premier, în timp ce Victor Ponta a încălcat legea acceptând această dublă calitate (de procuror și ofițer de informații): “Conform Articolului 131 din Constituție activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Nu vorbesc numai de Legea 92, dar în Constituția veche la Articolul 131, funcția de procuror era incompatibilă cu orice altă funcție. Aici a făcut o greșeală și serviciul că l-a recurtat și el că a acceptat” a explicat președintele.

Teodor Meleșcanu protectorul lui Ponta

Pentru ca petele albe din CV-ul premierului să fie bine protejate, chiar prin lege, fostul director SIE, Teodor Viorel Meleșcanu, a inițiat o Hotârâre de Guvern prin care atât cadrele SIE active cât și rezerviștii să fie protejați de secretul de stat. Așa s-a ajuns la HG 223 din 30 Aprilie 2013 “pentru aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informaţii Externe”, în care, la punctul 4 s-a inserat următorul conținut: “personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Și astfel, din Aprilie 2013, pentru orice ofițer SIE, chiar și după încetarea activității și trecerea sa în rezervă, calitatea de fost lucrător al Serviciului de Informații Externe a devenit secret de stat.

Această modificare contravine legislației în vigoare fiind în conflict chiar cu legea de organizare a Serviciului de Informații Externe (Art. 9 alin.2 din Legea 1/1998) care specifică în clar că doar “activitatea Serviciului de Informaţii Externe are caracter de secret de stat” nu și calitatea de fost ofițer: “A fost inițiată de Viorel Meleșcanu și semnată de Victor Ponta, nici nu cred că a trecut prin guvern. Această Hotărâre trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT-ul aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informații. N-a fost adusă și n-ar fi trecut de mine niciodată cu această extindere la punctul 4 în care și cei care nu mai lucrează rămân ascunși toată viața lor” a declarant Traian Băsescu

Președintele României a pus conducerea SIE cu “botul pe labe”

Pentru a opera “extinderea” secretului de stat și asupra foștilor ofițeri de informații, Teodor Meleșcanu a menționat toate activitățile ce intră în competența Serviciului de Informații Externe în Hotărârea din 30 Aprilie 2013, nesecretizată, publicată în Monitorul Oficial, prin încălcarea Legii 1 din 1998, în felul acesta fiind vulnerabilizată activitatea Serviciului de Informații Externe: “Sunt supărat pe Teodor Meleșcanu pentru că a dat toate activitățile SIE într-un Monitor Oficial de dragul de a face extindere de la ofițerii activi la rezerviști. Asta a afectat încrederea mea în conducerea serviciului. L-am rugat pe Teodor Meleșcanu sa-mi comunice dacă în guvern există ofițeri acoperiți sau foști ofișeri acoperiți și mi-a răspuns că este secret de stat, ținând cont că președintele are acces la orice secret de stat” a precizat Traian Băsescu.
După ce șeful SIE a refuzat să transmită informațiile solicitate în scris de cabinetul președintelui, Traian Băsescu s-a deplasat la sediul SIE unde a preluat direct conducerea serviciului de la adjunct în jos: “M-am dus la SIE. Am strâns Colegiul de Comandă. Le-am spus incidentul și le-am zis că nu-l voi tolera. Era prima dată când serviciul refuza o informație președintelui României. Am spus că voi face public acest lucru la momentul la care voi considera oportun. Am lucrat direct cu ofițerii, nu l-am mai băgat în seamă pe Meleșcanu.” (D.I.)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular