Ministrul Mediului: “Ne credem specialiști, în Vest, dar ce am văzut la RAJA trebuie dat exemplu chiar și la noi acolo”

Ministrul mediului și schimbărilor climatice, Atilla Korodi, a efectuat ieri o vizită la stația de epurare Constanța Nord. Fiind vorba de o investiție realizată din fonduri europene, ministrul a dorit să verifice dacă totul s-a desfășurat în bune condiții. La finalul vizitei, Atilla Korodi s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut, considerând că activitatea RAJA se desfășoară la modul superlativ.

S.C. RAJA S.A. are în implementare la această data patru proiecte aflate în diferite stadia ale evoluției, cu o valoare cumulate de 283.106.962,68 Euro. Din această sumă, contribuție Fondului de Coeziune este de 175.800.148 Euro în timp ce operatorul RAJA asigură 76.623.701,10 euro.

Ministrul Atilla Korodi s-a declarat bucuros că operatorul RAJA merge pe calendarul stabilit pentru absorbția fondurilor europene declarând că din punctul său de vedere, RAJA este ”un exemplu, un operator cu bune practici.

De aceeași părere a fost și secretarul de stat Șandor Pasztor, care a recunoscut cu franchețe că oamenii din vest, inclusiv domnia sa, au tendința să se considere cei mai mari specialiști în domeniu dar că tot ceea ce a văzut la Constanța îl determină să dea drept exemplu operatorul RAJA.

” E un lucru foarte pozitiv când o entitate vine și spune următoarea propoziție: Terminăm lucrările mai repede decât le avem în graficul de eșalonare și aici sunt următoarele lucrări pe care vrem să le facem. De asta am avea nevoie în toată țara. În foarte multe zone din țară avem probleme cu lucrările, dar în Constanța avem un exemplu pozitiv. Eu sunt din Oradea și noi întotdeauna spunem că noi acolo, în vest, facem mai bine lucrurile. Cred că o să încercăm să convingem foarte mulți colegi din țară să vină să vadă cum s-a reușit implementarea unor proiecte și cum s-au absorbit fonduri europene cu un randament foarte bun”, a spus Șandor Pasztor.

Referitor la viitor, Atilla Korodi a ținut să precizeze că din 2014 regula jocului se va schimba. ” Pentru perioada 2014-2020 fondurile disponibile din fonduri europene pentru îmbunătățirea calității apei (asta însemnând infrastructuri de aducțiuni de apă potabilă, tratarea apei potabile, sisteme de colectare a apelor uzate, de tratare a apelor uzate) vor beneficia de un buget mai mic alocat la nivel național, din bugetul central european. Asta înseamnă că trebuie să creștem cofinanțarea unde statul român trebuie să participe masiv. Pe de altă parte cu proiecte foarte bine prioritizate va exista și o competiție între autoritățile locale și companiile de apă în legătură cu modul în care reușesc să pregătească noul ciclu financiar și portofoliu de proiecte și continuăm să încurajăm și de aici să facă pasul acesta pentru că cine rămâne în urmă din păcate va fi o responsabilitate politică a nivelului local pentru că bugetul de stat va fi degrevat de mai multe obligații și asta înseamnă automat și o grevare a bugetelor locale. Nu cred că oamenii  în comunitățile locale au forța financiară ca să susțină astfel de investiții majore care sunt necesare și fac parte din obligațiile noastre față de comunitatea europeană”, a declarat ministrul mediului.

Felix Stroe: Nu am avut niciodată o asemenea deschidere cum avem de la actualul ministru

Directorul RAJA S.A., Felix Stroe, a ținut să mulțumească ministrului și însoțitorilor săi, pentru deschiderea exemplară de care dau dovadă în comunicarea dintre cele două instituții. ”Niciodată, în toți acești ani, nu am întâlnit un ministru care să ofere o asemenea deschidere. Domnul Atilla Korodi a fost mereu receptiv la cererile noastre, ne-a primit, ne-a ajutat și ne-a ascultat atunci când am avut nevoie și pentru asta vreau să-I mulțumesc. Noi avem un proiect la Constanța Nord care are șanse mari să se materializeze, acela de a asigura integral consumul de energie electrică necesar funcționării stației în cele mai grele condiții. În afară de optimizarea fluxurilor tehnologice, ne referim la energia electrică pur și simplu și vrem să introducem, cu bani europeni, panouri fotovoltaice pe o mare parte din suprafața stației, care împreună cu cogenerarea și cu soluțiile tehnologice chimice perfecționate de ultimă generație pe care să le aplicăm, să asigure independența energetică a stației de epurare. În momentul de față noi operăm cele mai multe stații de epurare pe care le are un operator în România. Foarte curând vom avea 19 stații de epurare în funcțiune. Mai construim încă șapte deci  vom ajunge la 26 de stații de epurare ceea ce  înseamnă un consum energetic foarte mare. Dacă nu găsim soluțiile, ar fi rău. Dar le-am găsit, le-am propus, am discutat cu domnul ministru și acest capitol pentru că nu este numai problema RAJA, ci a tuturor operatorilor de apă”, a precizat Felix Stroe.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular