Incendiu datorat unei butelii montate prost, în KM 5

La sfârşitul săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost sesizat prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la o locuinţă, în cartierul Km 5, din municipiul Constanţa.
La adresa indicată de apelant, s-a deplasat, cu operativitate, un echipaj de pompieri militari al Detaşamentului Constanţa Port, localizând şi lichidând incendiul în aproximativ 20 minute.
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, s-a stabilit că incendiul a fost generat, cel mai probabil, de o butelie cu gaz pe care proprietarul imobilului a conectat-o defectuos la instalaţia de gătit şi fără a verifica etanşeitatea furtunului de alimentare. Din fericire, în urma evenimentului s-au înregistrat doar pagube materiale, mai multe piese de mobilier şi aparate electrocasnice fiind distruse de incendiu.

***
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte populaţiei faptul că astfel de evenimente pot avea consecinţe deosebit de grave, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Pentru a evita producerea unor tragedii, specialiştii ISU recomandă cetăţenilor câteva reguli de care trebuie ţinut cont la utilizarea buteliilor de gaze:
– verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! VERIFICAREA NU SE FACE CU FLACĂRĂ;
– buteliile nu se depozitează în apropierea oricăror surse de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare;
– este strict interzisă încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată.
Dacă se constată prezenţa gazelor într-o încăpere se va proceda de îndată la aerisirea acesteia, focul fiind aprins numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze.
Aprinderea focului se va face prin utilizarea unui mijloc corespunzător (aprinzător) cu respectarea principiului „gaz pe flacără” – întâi se acţionează aprinzătorul electric şi apoi se manevrează robinetul de alimentare cu gaz.
Atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise şi respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular