Vântul, agent electoral? La Constanța cad bannerele lui Ponta. Iohannis rămâne pe poziție. Coincidență sau sabotaj?

În urma furtunii de noaptea trecută, când vântul a atins viteze de până la 60-75 km/h în Dobrogea, mai multe bannere electorale stradale din municipiul Constanța au fost avariate sau chiar doborâte la pământ. În mod ciudat majoritatea bannerelor prăbușite aparțin candidatului Victor Ponta și probabil nu întâmplător, cât timp publicitatea stradală este asigurată la Constanța de firmele grupului Mazăre.

Banner Victor Ponta - Str.Mihai Eminescu
Banner Victor Ponta – Str.Mihai Eminescu

La nivel general, prin contract, firmele de publicitate care se ocupă cu montarea și demontarea acestor materiale publicitare au obligația să intervină atunci când un banner este pus la pământ și să-l reașeze pe poziție. Și cum la Constanța cele mai importante firme, care dețin controlul publicității stradale, fac parte din grupul de interese ce gravitează în jurul primarului Radu Mazăre, probabil că nimeni nu se va deranja în acest week-end să rezolve problema.

Banner Victor Ponta - Capitol Constanta
Banner Victor Ponta – Capitol Constanta

Bannerele electorale montate deasupra principalelor bulevarde și străzi din orașul Constanta, în caz de furtună, devin un real pericol pentru toți participanții la trafic. Din cauza materialelor de proastă calitate sau a modului în care sunt realizate și ancorate, acestea cedează și uneori produc chiar pagube materiale. În mod normal aceste probleme intră în competența Corpului de Control al Primăriei Constanța, dar cine să se opună prietenilor primarului?!

Banner Klaus Iohannis - Grand, Constanta
Banner Klaus Iohannis – Grand, Constanta

Este de notorietate faptul că, în municipiul Constanța, în proporție majoritără, publicitatea stradală este adminsitrată de grupul de firme SEAVIEW, alcătuit din societățile SEAVIEW MEDIA SRL și SEAVIEW ADVERTISING SRL, ambele administrate de Ionuț Sorin Barbu (fiul Paraschivei Barbu, inculpată alături de Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor de la Constanța). Cele două firme sunt deținute de următorii:

  • Ionuț Barbu – urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din 14 Octombrie 2013 pentru “acțiuni infracționale” în cadrul procedurii de insolvență a “Realitatea Media” (Realitatea TV);
  • Emilian Schwartzenberg (alias Elan), prietenul primarului Radu Mazăre, fugit în Israel încă din vara lui 2013, și citat de procurorii anticorupție (DNA) prin comise rogatorie, acesta fiind implicat în mai multe dosare de corupție;
  • Geraldina Elena Neagoe – învinuită în dosarul “Realitatea Media” alături de Elan, a deținut și ea poziția de administrator al unor firme – parte a trustului “Realitatea”;
  • Oana Mihaela Moldovan (Schwartzenberg), cumnata lui Elan Schwartzenberg și ea acuzată de prcurorii DNA de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că, în calitate de avocat, a contribuit la vânzarea mărcilor SC Realitatea Media SA prin fraudă, în dauna creditorilor;
  • Antoanela Carmen Stăncescu – învinuită alături de ceilalți în dosarul “Realitatea Media”;

Cu alte cuvinte, atunci când discutăm de publicitate stradală, în Constanța suntem la mâna prietenilor primarului Radu Mazăre, toți anchetați de procurorii anticorupție în diferite dosare. Surse demne de încredere susțin că, de fapt, printr-o Hotărâre a Consiliului Local dată acum mulți ani, municipalitatea a concesionat grupului SEAVIEW o bună bucată din publicitatea stradală. Din acest motiv, orice campanie de promovare derulată pe domeniul public trece într-un fel sau altul pe la caseria firmelor lui Barbu și Schwartzenberg, cu tarife după măsura grupului de interese amintit. Această situație, probabil unică în România, explică cât se poate de bine de ce orașul Constanța și-a căpătat în ultimii ani renumele de “Republica lu’ Mazăre”.

Ionut Barbu si Radu Mazare
Ionut Barbu si Radu Mazare

Acum când alegerile prezidențiale bat la ușă, bannerele candidaților depind de voința găștii de la Constanța. Așa va înțelege mai bine și domnul Ponta cât de puțin îl interesează pe Mazăre câștigarea acestor alegeri, și cât de mult își dau interesul prietenii primarului îndopați cu contracte în ultimii 14 ani. (D.I.)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular