Centru de Competență pentru Tehnologii Spațiale la Constanța

Vineri, 5 decembrie 2014, la sediul INCDM „Grigore Antipa“ Constanța (B-dul Mamaia nr. 300), are loc inaugurarea Centrului de Competență pentru Tehnologii Spațiale la Constanța (COSMOMAR), marcată prin workshop-ul „Tehnologii spațiale pentru Dezvoltarea Durabilă a zonei marine și costiere a Mării Negre“.
Proiectul COSMOMAR este finanțat în cadrul Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată pentru perioada 2012-2019, prin Agenţia Spaţială Română (ROSA), și este coordonat de INCDM “Grigore Antipa“ Constanța. Mai multe detalii: http://www.cosmomar.ro/.
Structura centrului cuprinde trei componente principale: Infrastructura de cercetare, Reţea/Platformă de cooperare, Colectiv de consultanţă, expertiză şi activităţi de diseminare.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui centru de competenţă în domeniul tehnologiilor spaţiale pentru Regiunea de Sud-Est a României, în vederea: utilizării tehnologiilor spaţiale şi a datelor obţinute prin teledetecţie în dezvoltarea aplicaţiilor de monitorizare şi evaluare rapidă a stării mediului marin şi costier, dezvoltării de biotehnologii prietenoase cu mediul, de tehnologii şi soluţii tehnice cu aplicabilitate în programele spaţiale, precum şi susținerii dezvoltării întreprinderilor mici, mijlocii şi mari de la nivel local şi regional în accesarea oportunităţilor oferite de programele spaţiale naţionale/europene.
Obiectivele strategice ale COSMOMAR sunt colectarea, arhivarea şi păstrarea de date oceanografice, în scopul de a maximiza utilizarea acestora; creşterea gradului de disponibilitate a datelor oceanografice pentru un grup cât mai mare de utilizatori; promovarea schimbului de date la nivel naţional şi internaţional; asigurarea transferului de date către diferiţi utilizatori; asigurarea transferului de date din diferite surse de date oceanografice; furnizarea de date pentru implementarea politicilor UE în domeniul marin.
Workshop-ul „Tehnologii spațiale pentru Dezvoltarea Durabilă a zonei marine și costiere a Mării Negre“ se desfășoară începând cu ora 9:30.
Inaugurarea oficială a Centrului de Competență pentru Tehnologii Spațiale la Constanța (COSMOMAR) și vizita acestuia sunt programate începând cu ora 11:00.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular