Regizorul Toma Enache pregătește al doilea lung-metraj

După succesul primului său lung-metraj, ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, regizorul Toma Enache anunță că pregătește un al doilea film.

”Ne pregătim pentru al doilea film. Scenariul filmului este aproape gata. Subiectul este unul tulburător”, a spus Toma Enache.

Urmează acum partea cea mai grea a oricărui film: asigurarea finanțării. ”Am început să lucrăm la partea cea mai grea: strângerea fondurilor. Sperăm să adunăm în jurul filmului sponsori, donatori, parteneri. Dorim ca filmul să fie o coproducție și să atragem fonduri din Macedonia, Albania, Franța, SUA, pentru a strânge în acest mod o partea cea mai importantă de finanțare”, a precizat Toma Enache. De asemenea, filmul va participa și la concursul național de proiect al Consiliului Național al Cinematografiei.

Vestea bună este că primii pași concreți pentru asigurarea finanțării au fost deja făcuți. Oricine dorește să sprijine proiectul o poate face prin donații și sponsorizări.

Primul film regizat de Toma Enache a fost interpretat în aromână – o premieră mondială – și a avut până acum circa 17.000 de spectatori, în țară, dar și peste hotare, în țări precum Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, Germania, Albania, Macedonia, etc.

Filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a participat la numeroase festivaluri interne și internaționale și a obtinut premii importante: Best Balkan Spirit, la Balkan Film and Food Festival, Pogradec, Albania, 2014;  Premio “Unica”, la Babel Film Festival din Sardinia, Italia, 2013, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorități lingvistice într-un film; Premiul pentru debut în regie de film – Clacheta de aur – acordat lui Toma Enache de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în 2013;  Premiul pentru originalitate în promovarea identității culturale la Festivalul International de Film Etnografic “FIFE Zlatna 2014”. Ziua când filmul a rulat la New York a fost declarată de primarul Bill de Blasio ”Ziua prezervării culturii vlahe/ armânești în orașul New York”.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular