Colecistectomia laparoscopică – o intervenţie minim invazivă necesară celor care au probleme cu fierea

Dr-Paris-StamuleColecistul, în limbaj popular “fierea”, este un organ care atunci când este suferind face viaţa grea multor persoane. De la mici situaţii neplăcute, până la boli grave, nu este o cale însă atât de lungă pe cât s-ar putea crede.

Odată ce aţi primit diagnosticul de colecistită cronică litiazică, cea mai la îndemână soluţie, care vă poate feri de probleme grave, este colecistectomia laparoscopică, o intervenţie minim invazivă prin care vezicula biliară este îndepărtată fără incizie clasică (chirurgie deschisă).

Simptomele care ar trebui să vă trimită la medicul specialist sunt uşor de observat. “Dacă o persoană prezintă dureri mari în etajul abdominal superior, în special în dreapta, care iradiază în umărul drept sau în spate, are senzaţia de gust amar, prezintă greaţă, vărsături, şi mai ales dacă ştie că are calculi biliari, trebuie să meargă imediat la medic. Acesta este cel care o va investiga ecografic şi va stabili diagnosticul. Calculii biliari apar din diverse cauze, cel mai frecvent metabolice.”, a spus Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Calculii biliari trebuie depistaţi şi îndepărtaţi rapid pentru că altfel pot apărea complicaţii dintre cele mai severe. “Complicaţiile în astfel de situaţii pot fi: colica biliară, colecistita acută (o inflamaţie a colecistului în urma unei litiaze biliare) care poate fi edematoasă sau gangrenoasă cu perforaţie şi peritonită, icterul litiazic şi pancreatita acută, care poate fi o formă uşoară sau chiar foarte gravă, de multe ori şi mortală.”, a mai adăugat Dr. Paris Stamule.

Colecistectomia laparoscopică, pe lângă faptul că este o operaţie minim invazivă, durează aproximativ o oră iar bolnavul se poate externa după doar 24 de ore de spitalizare. Recuperarea este rapidă iar tratamentul postoperator minor. “Îndepărtarea colecistului nu necesită un regim alimentar special postoperator, pacientul putând avea, după numai câteva zile de la operaţie, un stil de viaţă normal. Dacă există o persoană care are litiază biliară trebuie să fie atentă în principal să urmeze o dietă mai săracă în grăsimi. Dacă ştim că avem astfel de probleme, e bine să fim atenţi la perioadele din an cum este cea care urmează. Din postul Crăciunului multe persoane trec brusc la o alimentaţie bogată în grăsimi, la care de multe ori sunt asociate şi băuturile alcoolice. Acest comportament poate da naştere la adevărate drame digestive, chiar o pancreatită acută de cauză biliară. Este cunoscut faptul că, după sărbătorile de iarnă, frecvenţa complicaţiilor litiazei biliare creşte, mărind numărul de internări şi, în consecinţă, şi numărul intervenţiilor chirurgicale de acest gen.”, a mai spus Dr. Paris Stamule.

Ovidius Clinical Hospital dispune de echipamente medicale de ultimă generaţie şi medici specialişti cu mare experienţă care pot interveni cu succes, preîntâmpinând chiar situaţii ce pot deveni periculoase pentru pacient. Mai multe detalii despre serviciile Ovidius Clinical Hospital găsiţi pe site-ul www.ovidius-ch.ro.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular