Drept la replică al directorului Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână

În virtutea dreptului la replică, având în vedere ultimele decizii ale instanțelor de judecată care au stabilit că internetul și rețeaua Facebook sunt spații publice și se supun acelorași reguli în ceea ce privește dreptul la imagine și dreptul la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere al conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța în urma publicării pe Constanta.ro a articolului „Din nou imagini de coșmar. În secția de Pediatrie este epidemie de enterocolită, dar toți tac”, semnat de dl. Hapurnea Ioan Dorian și publicat pe 27/01/2015.

  • Nu este pentru prima dată când autorul publică articole despre situația Secției Pediatrie fără a solicita un punct de vedere de la conducerea SCJU. Menționăm că managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, dl. Dan Căpățână organizează periodic conferințe de presă, unde sunt dezbătute absolut toate aspectele pozitive și negative ale activității SCJU. Mai mult, mass media locală a avut acces în permanență la toate secțiile spitalului pentru suport video, foto, dar și pentru a discuta cu pacienții.
  • Conducerea SCJU NU A NEGAT NICIODATĂ ȘI NU A ASCUNS problemele Secției Pediatrie, lipsa dotărilor și numărul insuficient de paturi fiind una din principalele probleme și preocupări ale echipei manageriale a SCJU.
  • Afirmația fostei paciente referitoare la epidemia de enterocolită, fără a avea dovezi clare în acest sens, aduce grave prejudicii asupra actului medical și al imaginii SCJU.
  • Preluarea acestei afirmații si publicarea pe site-ul Constanta.ro, fara a conține poziția conducerii spitalului, pe lângă faptul că aduce grave prejudicii asupra actului medical și al imaginii SCJU, denotă lipsa de interes a autorului în respectarea Codului Deontologic al jurnalistului dar și a principiilor enunțate în proiectul Constanta.ro
  • Menționăm că, în cursul dimineții de 28.01.2015, managementul spitalului a adresat DSP Constanta o CERERE EXPRESĂ PENTRU EFECTUAREA, DE URGENȚĂ, A UNUI CONTROL DE FOND LA SECȚIA PEDIATRIE, în scopul verificării condițiilor igienico-sanitare, precum și a celor reclamate. Reprezentanții DSP au efectuat acest control în data de 28.01.2015. NU S-AU CONFIRMAT probleme igienico-sanitare sau epidemilogice la nivelul acestei secții.
  • Constanța.ro este o inițiativă lăudabilă, însă cu condiția respectării principiilor elementare ale dreptului la imagine și la informarea cât mai corectă a cititorilor.
  • Dl Hapurnea a redactat anul trecut articole pe același subiect în aceleași condiții, fără respectarea dreptului la imagine a unității sanitare în care se tratează peste 1000 de oameni zilnic, situație care denotă elementele unei campanii defăimătoare la adresa SCJU. Postarea online a fotografiilor și mesajul fostei paciente a fost preluată și de alte mijloace media, însă acestea au solicitat și publicat POZIȚIA CONDUCERII SCJU în acest subiect. Dl Hapurnea nu a făcut niciodată un astfel de demers, lucru care ne face să credem că nu a fost niciodată interesat de poziția conducerii SCJU și identificarea unei soluții în problema Secției Pediatrie, ci doar să publice informații defăimătoare la adresa personalului spitalului.
  • În ultimii ani la SCJU s-au derulat ample investiții pentru modernizarea secțiilor și dotarea cu aparatură, Secția Pediatrie făcând în prezent subiectul unor discuții cu Ministerul Sănătății pentru întocmirea unui proiect pentru o nouă clădire în care să funcționeze secția.
  • La registratura spitalului nu a fost înregistrată nicio reclamație referitoare la problemele semnalate de fosta pacientă și publicate în articolul menționat precum și a informațiilor care fac subiectul celorlalte articole pe care Constanta.ro le-a publicat pe 6 și 25 septembrie 2014.
  • Conducerea SCJU sprijină necondiționat demersul jurnalistic, dar cu respectarea principiilor dreptului la imagine și își oferă disponibilitatea de a oferi mass media și constănțenilor orice informație de interes public.

Manager SCJU, Dănuț Căpățână

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular