Cele mai populare jocuri de poker care îi pasionează pe români

Pentru necunoscători, pokerul este poker. Un joc de cărți care implică mize pe bani, potrivit pentru amuzamentul în societate și pentru împătimiții pariurilor, uneori o sursă de venituri și de multe ori un generator de datorii. Cei mai familiarizați cu domeniul știu însă, că realitatea pokerului este una foarte diversă și în aparență complicată. Profesioniștii îți vor spune că regulile sunt simple, o dată ce le-ai înțeles și pasiunea jocului te prinde fără să-ți dai seama.

poker

Sub denumirea de “jocuri de poker” se ascund însă o infinitate de combinații și tipuri de joc, dintre care cele mai populare și mai cunoscute românilor poartă denumirile de:

  • Texas Hold’em
  • Omaha
  • Omaha Hi/Lo
  • 7 Card Stud
  • 7 Card Stud Hi/Lo

 

Texas Hold’em, asul jocurilor de poker

Cel mai popular printre conaționalii noștri pasionați de poker, Texas Hold’em este și cel mai ușor de învățat și jucat. Atât Texas Hold em cât și Omaha și Omaha Hi/Lo, au în comun faptul că pe masă se află cinci cărțipe care jucătorii le pot folosi pentru a forma mâini, împreună cu cărțile primite de fiecare jucător în parte. În Texas Hold’em, fiecare jucător primește 2 cărți, din care poate folosi două, una sau niciuna pentru a forma combinații câștigătoare cu cărțile de pe masă. Jocul include patru runde de pariere:

poker2

  • blinduri și pre-flop – în care doi dintre jucători pariază sume de bani (blindul mic și blindul mare) înainte de a vedea cărțile pentru a asigura o miză pe masa de joc;
  • flop – pariurile care se fac după întoarcerea a trei din cele cinci cărți de pe masă, care permit jucătorilor să formeze mâini de cinci cărți;
  • turn – pariurile realizate după întoarcerea celei de-a patra cărți de pe masă;
  • river – pariurile făcute după ce se întoarce și ultima carte.

Câștigul revine jucătorului cu cele mai bune cărți, excepție făcând situațiile în care doi jucători sunt la egalitate, când potul se împarte la doi.

Video: Martin Jacobson câștigă 10 milioane de dolari la WSOP 2014

https://www.youtube.com/watch?v=w8um69zGmmI

Texas Hold’em este stilul de poker favorit pentru cei mai mulți dintre jucătorii de top precum Antonio Esfandari, Daniel Coldman, Erick Seidel, Phil Helmut, Martin Jacobson.

 

Omaha pe locul doi

poker3

 

Spre deosebite de Texas Hold’em, în jocul de poker de tip Omaha, jucătorii primesc câte patru cărți și pentru formarea mâinilor, pot folosi doar două din cele patru cărți primite și trei dintre cele cinci, care se găsesc pe masa de joc. Rundele de pariere sunt tot în număr de patru, iar în caz de egalitate, potul se împarte la fel ca și în Texas Hold’em.

 

Omaha Hi/Lo

Singura diferență, dar foarte importantă, între Omaha și Omaha Hi/Lo, constă în modul de acordare a câștigurilor. Spre deosebire de Omaha, în Omaha Hi/Lo câștigurile se împart între cea mai mare mână și o mână mică (5 cărți diferite mai mici sau egale cu 8), dacă aceasta există.

Jocul de poker de tip Omaha a fost introdus pentru prima dată într-un cazino de Robert Turner și este stilul preferat de poker al lui Daniel Negreanu.

negreanu

7 Card Stud

Cel mai popular stil de poker, înainte de a fi detronat de Texas Hold’em, 7 Card Stud este destul de diferit. Nu există cărți comune, iar jocul începe cu câte trei cărți împărțite jucătorilor dintre care primele sunt împărțite cu fața în jos și sunt cunoscute doar de cel care le primește și a treia cu fața în sus, vizibilă tuturor celor de la masă. Numărul rundelor de pariere este de această dată de 5:

poker4

 

  • Third street – după ce jucătorul cu cartea vizibilă cea mai slabă începe jocul depunând o miză de start, fiecare dintre ceilalți jucători are dreptul de a spune pas, de a plăti sau de a plusa;
  • Fourth street – după ce fiecărui jucător i se mai alocă încă o carte cu fața în sus, jucătorul cu cele mai mari două cărți începe pariul;
  • Fifth street și sixth street – se mai alocă încă o carte fiecărui jucător cu aceeași regulă de pariere;
  • River (seventh street) – ultima carte se primește cu fața în jos.

7 Card Stud se joacă în 2 până la 8 jucători. Cei mai valoroși jucători de 7 Card Stud de urmărit în momentul de față în competiții sunt Daniel Negreanu, John Cernuto, Ted Forrest, Phil Ivey și John Hennigan.

Video: John Hennigan la WSOP 2014

https://www.youtube.com/watch?v=j-Ez-qQmJbg

7 Card Stud Hi/Lo

Ca și în cazul Omaha Hi/Lo, diferența față de 7 Card Stud constă în modul de împărțire a câștigului, care se face între o mână mare și o mână mică, dacă aceasta există.

Indiferent de stilurile abordate, care sunt nenumărate, jocul de poker reprezintă pentru mulți o carieră profesională în care au investit ani de zile și milioane de dolari. Cei mai norocoși și mai pricepuți au și câștigat milioanele înapoi și încă multe altele peste cele investite. Jucători români precum Mihai Manole, Ionel Anton și Dan Murariu sunt un exemplu invidiat și de urmat pentru mulți dintre românii atrași de mirajul câștigurilor și frumusețea jocului.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular