Gigi Chiru: ”Nu pot fi de acord cu vânătoarea practicată de ANAF”

Cruciada” inspectorilor ANAF din ultima vreme nu face altceva decât să pună piedici mediului de afaceri şi, mai mult decât atât, să încalce Constituţia.
Senatorul Christian Gigi Chiru consideră că mai multe prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 91 din 23 decembrie 2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, au fost încălcate. Spre exemplu, prin art. 11 alin. 1 lit. d pct ii, se încalcă principiul unicităţii răspunderii, având în vedere paralelismul cu procedură penală, care este asimilată şi procedurii contravenţionale. Mai exact, principiul este consacrat în convenţiile internaţionale ratificate de România şi inclus în prevederile art. 20 din Constituţie. Acest principiu exclude sancţionarea penală a unei persoane de două sau mai multe ori pentru aceeaşi faptă.
„Consider că măsura suspendării activităţii pe o perioadă de la 1 la 3 luni nu poate fi considerată o măsură complementară, ci o a doua sancţiune după amendă, având în vedere efectele devastatoare asupra activităţii agentului economic, asupra salariaţilor, asupra conjuncturilor şi colaborărilor comerciale, şi nu în ultimul rând, asupra dărilor către stat. Acest aspect trebuie interpretat și coroborat pe deplin cu limitele de amendă, excesiv de mari, şi care reprezintă deja o sancţiune aspră pentru agentul economic”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.
Parlamentarul subliniază faptul că, prin art. 12 alin. 4, se încalcă principiul liberului acces la justiţie, precum şi îngrădirea dreptului de proprietate. Accesul liber la justiţie constituie un principiu fundamental al funcționării oricărui stat democratic. Orice condiţionare a accesului liber la justiţie reprezintă o nesocotire a unui principiu constituţional fundamental şi a unor standarde internaţionale universale, în orice democraţie reală. „Menţionarea faptului că plângerea contravenţională nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale aduce atingere acestui principiu. Dacă se admite plângerea contravenţională, cel vătămat poate primi despăgubiri pentru prejudiciul creat, atâta timp cât activitatea i-a fost suspendată nelegal? În acest caz, cine răspunde, cine plăteşte?”, precizează parlamentarul constănţean.
Mai mult decât atât, prin sigilarea spaţiului şi interzicerea accesului în aria acestuia, se încalcă şi art. 44 din Constituţia României, care reglementează protejarea dreptului de proprietate privată.
„Măsura suspendării ar trebui să vizeze doar activitatea comercială, fără să atingă proprietatea privată şi aici mă refer la clădire, bunuri mobile şi alte obiecte care se regăsesc în spaţiul sigilat. Sunt întru totul de acord cu lupta antifraudă, însă nu pot să fiu de acord cu încălcarea legii sau a Constituţiei, cu<<vânătoarea>> pe care statul, prin instituţiile coordonate de Guvernul Ponta, o organizează împotriva întreprinzătorilor. Avem nevoie de afaceri private pentru a putea evolua ca stat, ca oraş. Guvernul ar trebui să ia în calcul faptul că rezultatul acestei lupte nedrepte va fi scăderea sumelor vărsate către bugetul de stat de firmele a căror activitate este suspendată în acest mod dictatorial. Ca parlamentar, voi face toate demersurile pentru a stopa aceste măsuri excesive la care sunt supuşi agenţii economici”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular