Cazinoul, subiect de război. Făgădău: ”Lucrările pot începe în toamnă” Tararache: ”Vor să înceapă în campania electorală”

Problema restaurării Cazinoului din Constanța a devenit subiect de dispută între politicieni. Dacă viceprimarul Constanței a declarat astăzi că lucrările vor începe în toamnă și se vor termina în aproximativ doi ani, deputatul PNL, Mihai Tararache contestă această situație, considerând că de fapt, actualul viceprimar al orașului va specula electoral această situație, urmând să inaugureze lucrările Cazinoului în 2016, în pragul campaniei electorale locale, atunci când cel mai probabil Decebal Făgădău își va anunța și candidatura pentru funcția de primar.

”Lucrările nu au început pentru că s-a elaborat studiul de fezabilitate, au fost aprobați indicatorii tehnico economici ai studiului de fezabilitate, a fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro pentru restaurarea obiectivului. De aici, procedura e puțin diferită. S-a scos la licitație serviciul de proiectare plus execuție, pentru că la restaurare nu ai cum să știi dinainte ce tipuri de lucrări te așteaptă după ce decopertezi și descoperi cu adevărat ce te așteaptă. Procedura e mai complicată și va dura mai mult. Nu vă pot spune când se va finaliza achiziția, e procedură îndelungată, urmează a fi atent studiată, dar am speranța că undeva la jumătatea acestei toamne lucrările vor începe. E un termen optimist. În privința lucrărilor de restaurare, cred că termenul realist de finalizare este de doi ani, poate chiar doi ani și jumătate e un termen optimist.”, a declarat astăzi viceprimarul Decebal Făgădău, chestionat pe tema lucrărilor de restaurare de la Cazinou.

În timp ce Decebal Făgădău își exprima punctul de vedere, acuzându-l pe ministru Dragnea că oferă termene nerealiste, pe adresa redacțiilor a sosit un comunicat de presă prin care deputatul PNL, Mihai Tararache îl atacă dur pe actualul primar interimar, considerând că planul ascuns legat de Cazinou, este ca lucrările de restaurare să înceapă în preajma campaniei electorale, pentru a da candidatului PSD-ist la funcția de primar un avantaj prețios în fața celorlalți competitori. Redăm acest comunicat integral, urmând ca timpul să ne arate care dintre cei doi politicieni are dreptate.

”La începutul acestui an, pe atunci viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, anunța cu surle și trâmbițe începerea reabilitării Cazinoului din Constanța. Folosind termene de specialitate, a  lăsat să se înțeleagă că în scurt timp, vor începe lucrările de reabilitare, iar apoi constănțenii vor putea admira clădirea emblematică a orașului lor, complet restaurată.

În realitate, constănțenii au fost amăgiți din nou, lucrările de reabilitare ale Cazinoului fiind foarte departe de a începe, acest lucru fiind relevat de răspunsul pe care l-am primit în urma interpelării adresate domnului ministru Liviu Dragnea, pe această temă.  Țin să subliniez faptul că răspunsul ministerului vine la două luni după anunțul făcut de către domnul Făgădău.

Din răspunsul pe care l-am primit aflăm că, de fapt, ”în prezent indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul  de investiții ”Consolidare și restaurare Cazino Constanța” se află în curs de avizare. În vederea realizării, reabilitării și consolidării acestui obiectiv, până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania de Investiții S.A., a contractat serviciile de proiectare pentru actualizarea documentației tehnice realizate în anul 2012, astfel încât acestea să fie corelate cu normativele tehnice în construcții din acest moment și să reflecte situația actuală a clădirii”.

De ce aceste diferențe mari între spusele primarului interimar și răspunsul ministerului?

Ceea ce domnul Făgădău nu ne spune, fiind bine școlit la cursurile intensive de ”amăgire a electoratului prin cuvinte mari și sacoșe pline” ținute de șeful său,  este că de fapt în această perioadă, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții abia încearcă să afle în ce stadiu se află clădirea, actualizând informațiile pe care le au din anul 2012, atunci când ni s-a mai servit o dată aceeași poveste a reabilitării Cazinoului din Constanța.

Abia după realizarea acestui studiu privind clădirea, lucru care nu e simplu și care e urmat de o întreagă serie de servicii de proiectare, vor urma proceduri legate de atribuirea lucrărilor de execuție prin licitație, care pot dura și ele luni de zile. Niciun sens să vorbești despre bani până în acel moment la fel cum declarațiile legate de ”cafenelele literare” ce vor fi amenajate în clădire sunt fanteziste și nefondate.  În fapt, ne sunt create așteptări care nu au susținere în realitate. Oare pentru a câta oară?

Ține domnul primar interimar, ajutat de colegii de partid, să taie panglica începerii lucrărilor la Cazinoul constănțean în timpul campaniei electorale din 2016?  Cred ca ne putem pune serios  aceasta întrebare.

Trebuie sa vă reamintesc  că, anul trecut, am amendat legea bugetului pe 2015, cerând să se acorde finanțarea pentru reparațiile necesare Cazinoului, lucru care ar fi urgentat situația clădirii cu mult, pentru că era vorba de o finanțare prin lege. Cerința mea a fost respinsă de colegii de partid ai domnului Făgădău, pe motiv că sumele vor fi disclocate de către Compania Națională de Investiții. S-a întâmplat acest lucru? Încă nu. Spune ministerul că banii se vor aloca atunci când vor începe lucrările. Când se va întâmpla? Cel mai probabil mai avem de așteptat încă un an, în cel mai bun caz. De ce?

Pentru că în realitate, asistăm la un nou scenariu de campanie electorală pe care PSD-iștii îl pregătesc minuțios din timp și, cel mai trist, este că protagonistul folosit pentru acest ”film prost” este bătrânul Cazino, dărăpănat și distrus, pe care aceiași politicieni care se vor lăuda în 2016 cu restaurarea lui, l-au lăsat să se degradeze până a ajuns la stadiul groaznic din ziua de azi. Acești politicieni se poartă astăzi și se  vor purta și în anul 2016 de parcă, până acum, în Constanța a condus altcineva, iar ei sunt salvatorii sosiți pe cai albi să ne aducă orașul pe noi culmi ale succesului. Intrebarea mea este: oare cu ce au greșit  constanțenii?”.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular