Dumitru Bădrăgan: ”În politică, mi-am dorit mereu mai multă putere pentru tineri”

Dumitru Bădrăgan este cu siguranță un tip energic.  De fiecare dată când încerci să iei legătura cu el, afli că este într-un punct îndepărtat din țară, aproape de fiecare dată altul. Fiind avocat, reprezentant al casei de avocatură Cătălin Dancu, de cele mai multe ori peregrinările prin țară se datorează meseriei, dar există și drumurile pe care le face pro bono, ca iubitor de mediu. A fost între protestatarii de la Pungești și Izvoarele și s-a bătut pentru a stopa abuzurile administrației locale din zonele respective. De altfel, patima asta a lui Dumitru Bădăgrăn pentru un mediu curat, pentru verde, o regăsești în aproape orice frază, atunci când alegi să porți o discuție cu el. Și, pentru că este cu siguranță, credem noi, unul dintre candidații interesanți din 2016, pentru scaunul de primar al orașului, am ales să purtăm o discuție cu avocatul Dumitru Bădrăgan, pentru a-l cunoaște mai bine, atât noi, cât și constănțenii.

”Mazăre m-a dat afară de la primul meu loc de muncă. Refuzam să fiu obedient”

Surprinzător, primul loc de muncă al lui Dumitru Bădăgran a fost la cotidianul Telegraf, recent înființat în acea perioadă. ”Eram coleg cu senatorul Marian Vasiliev sau cu Romeo Rezeanu (președinte organizația municipala Constanța a PNL). Absolvisem liceul și m-am gândit că a fi jurnalist e o meserie interesantă. Îmi plăcea să fiu între oameni și să am puterea de a le rezolva problemele. Nu m-am înțeles însă cu Radu Mazăre, vedeam lucrurile diferit. El mă voia obedient, eu am refuzat să-i urmez indicațiile așa că într-un final am renunțat. ”, ne povestește Dumitru Bădrăgan.

”În politică mi-am dorit mai multă putere pentru tineri. Am dat afară viceprimarul din sală”

Partidul Democrat, condus în acea perioadă la Constanța de Stelian Duțu a reprezentat prima experiență politică pentru Dumitru Bădrăgan. ”Am intrat în PD în 1996, dar încă de la început am simțit că tinerii nu au niciun fel de putere în organizația de partid. Mi-am pus în cap atunci să construiesc o rețea de tineri din tot județul. Nu exista facebook și nici telefoane mobile nu prea erau, așa că misiunea nu era una atât de ușoară pe cât ar părea acum. Am pus mult suflet în proiectul respectiv. Am fondat Consiliul Județean al Organizațiilor de Tineret, o asociere între organizațiile de tineret ale partidului și ONG-urile care se ocupau de problemele tinerilor din județ. Doamna Elena Frâncu ne-a sprijinit, eram coordonați de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport. Am avut însă probleme pentru că la o întâlnire a tinerilor, viceprimarul Constanței de la acea vreme, a încercat să ia cuvântul iar eu l-am invitat să părăsească sala.”, rememorează Dumitru Bădrăgan.

Un avocat talentat, cooptat de cei mai buni din domeniu

”Am ieșit din politică în anul 2000. Mi-am dat seama că lucrurile nu se îndreptau în direcția pe care mi-o doream eu și am ales să-mi văd de profesia mea. Sunt avocat, lucrez alături de Cătălin Dancu, un om pe care-l admir și alături de care învăț zi de zi lucruri noi despre meseria asta pe care am ales-o tot din dorința asta de a ajuta oamenii, de a le rezolva problemele. Mi-am urmat de fapt pasiunea de a fi între oameni, de a ajuta. M-am căsătorit, am un băiețel în clasa a treia pe care ador să-l văd crescând și mai ales semânându-mi. Oferte din politică am avut, chiar de la nivel mare, dar am refuzat. ”spune Dumitru Bădrăgan.

”Am văzut cum plângeau oamenii la Pungești și Izvoarele”

În 2012, Dumitru Bădrăgan se întoarce în politică, venind în rândul ecologiștilor, mai mult din dorința de a ajuta pe cei ce protestau împotriva fracturării hidraulice. Avea să se trezească însă într-un context în care unitatea dintre oameni a funcționat mai bine decât o forță politică, în timp ce Dumitru Bădrăgan ajuta oamenii mai mult din postura de avocat, de cunoscător al legii, decât din cea de politician. A fost între protestatarii din Pungești, Izvoarele sau București și s-a bătut pentru ei.

”Am văzut oamenii plângând. La Pungești am vorbit jumătate de oră în fața administrației locale și a prefectului. În spatele meu erau 200 de oameni care mă susțineau. Probabil și discursul meu dar și teama de revolta oamenilor a făcut ca tot Consiliul Local să-mi susțină punctul de vedere și să voteze împotriva propriului partid. A fost un moment unic”, povestește avocatul Dumitru Bădrăgan.

A creat apoi, împreună cu Radu Moraru, un proiect pilot în care a crezut și atunci și crede și acum, chiar dacă nu a produs rezultate la alegerile europarlamentare. Proiectul prevedea ca pe lista de candidați a Partidului Ecologist să fie doar reprezentanți ai societății civile, în frunte cu realizatorul Radu Moraru de la Nașul.tv. Chiar dacă n-a fost să fie atunci, ideea a rămas în mintea politicianului Dumitru Bădrăgan.

Partidul România Unită. Un partid fără ”copiii fețelor vechi din politică”

În 2014 Dumitru Bădrăgan a luat-o de la capăt. Așa cum spuneam, este energic și nu vrea să renunțe, într-un moment în care alții ar fi renunțat de mult. Alături de Bogdan Diaconu a fondat Partidul România Unită. ”Îmi doresc un partid fără ”cozi de topor”, un partid cu oameni noi care nu sunt satisfăcuți de actuala clasă politică. E o muncă pentru care dedic timp, e un proiect de durată, dar cred în el și cred că lumea va veni alături de noi, în căutarea unei alternative”, spune Bădrăgan.

Așadar, acesta este, în câteva rânduri, avocatul Dumitru Bădrăgan, unul dintre posibilii candidați pentru Primăria Constanța în 2016. Cu el dar și cu alți politicieni care doresc să fie noul primar al orașului Constanța, vom reveni în săptămânile următoare. Orice întrebare doriți să puneți sau dacă aveți o sugestie pentru un posibil candidat, pe care doriți să-l cunoașteți, nu ezitați să lăsați un comentariu.

Similar Articles

Comments

  1. L-am cunoscut pe Dumitru Badragan la o intalnire PRU nevazandu-l niciodata inainte si am ramas impresionat de dorinta lui sincera de a FACE ceva pentru comunitate, pentru oras. Se vedea clar ca are proiecte si perspective pentru Constanta si mai ales se simtea cat de hotarat este si cat de mult il intereseaza bunastarea acestui oras.Succes in realizarea proiectelor dvs.

  2. Am făcut cunoștință pe 26 ianuarie 2013 , într-un decor politic ! Deși nu știe , a devenit un exemplu imediat pentru mine ! Ca avocat mi-am propus sa nu-l cunosc :), iar ca om politic îmi doresc sa reușească în tot ceea ce întreprinde. Un om bine crescut, un patriot cu un bun simt de esență interbelica, un dobrogean veritabil . Succes !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular