A înviat Mihai Petre. Liderul M10 Constanța cere respect pentru Jean Constantin și transparență în Consiliul Local

După o perioadă în care a apărut mai rar, spre deloc, în spațiul public, liderul M10 Constanța, Mihai Petre, revine nu cu unul ci chiar cu două comunicate de presă, cerând consilierilor județeni să respecte memoria actorului Jean Constantin atribuind fostului Cinema Republica numele maestrului. De asemenea, Mihai Petre solicită lămuriri față de unele proiecte inițiate de consilierii locali. Redăm integral comunicatele trimise de șeful M10 Constanța.

O nouă ședință a Consiliul Local Municipal, noi observații și întrebări

Referitor la ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal Constanța din data de 31 august 2015, Partidul M10 formulează următoarele observații:

  1. Aproximativ 42% dintre proiecte nu au conținutul atașat/afișat pe site-ul Primăriei (10 proiecte din totalul de 24 – proiectele nr.1, nr.4, nr.7, nr.8, nr.13, nr.15, nr.16, nr.17, nr.18 și nr.22);
  2. Din cele 14 proiecte atașate, aproximativ 65% (nouă proiecte) nu conțin expunerea de motive a inițiatorului (în conformitate cu art.44 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Municipal; proiectele nr.2, nr.5, nr.6, nr.9, nr.11, nr.12, nr.14, nr.20 și nr.24);
  1. Conținutul proiectului nr.2 figurează la proiectul nr.4 iar acesta din urmă nu există.

Referitor la proiectele al căror conținut există pe site, Partidul M10 solicită primarului interimar Decebal Făgădău, precum și consilierilor locali, să lămurească următoarele aspecte:

  1. La proiectul nr.2, fiecare poziție care se modifică din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța trebuie explicată și dezbătută pe larg. De asemenea, este necesară o justificare mai clară a cuantumului sumei ce este alocată “Paginii de web a Primăriei municipiului Constanța”, 133.000 lei (aproximativ 30.000 euro);
  2. La proiectul nr.9, Consiliul Local ar trebui să ia în dezbatere extinderea scutirii de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație deținute de R.A.E.D.P.P. pentru persoanele încadrate în grad de handicap și către organizațiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate ajutorarea persoanelor cu handicap și care își desfășoară activitatea în spațiile deținute de R.A.E.D.P.P.;
  3. La proiectul nr.23, Consiliul Local Municipal ar trebui să solicite un raport de activitate al operatorului serviciului de salubrizare.

Referitor la proiectele al căror conținut nu există pe site dar care, probabil, va fi atașat până la ora desfășurării ședinței Consiliului Local Municipal, Partidul M10 precizează:

  1. La proiectul nr.4, fiecare poziție care se modifică din bugetul de venituri și cheltuieli al R.A.D.E.T. pe anul în curs trebuie explicată și dezbătută pe larg;
  2. La proiectele nr.7 și nr.8, susținerea trebuie extinsă. Implicarea administrației municipale este vitală pentru atingerea performanței în sportul pe echipe, nu numai în  handbalul masculin. De pildă, F.C. “Farul” Constanța nu poate fi salvat decât prin intervenția comună a Consiliului Local Municipal și a Consiliului Județean, intervenție la fel de importantă și în privința echipelor de handbal feminin, volei masculin și feminin, baschet masculin, rugby etc.

Pe fond, toate proiectele de hotărâri al căror conținut nu va fi afișat pe site-ul Primăriei în cursul acestei zile necesită un studiu amănunțit din partea consilierilor municipali, o dezbatere serioasă în cadrul ședinței și chiar un vot de abținere.

 

Reprezentanți ai Consiliului Județean, respectați-vă promisiunile!

 

Partidul M10 Constanța a luat act, cu revoltă, de faptul că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța din data de 2 septembrie 2015 nu a fost inclus niciun proiect de hotărâre privind acordarea numelui marelui actor constănțean, Jean Constantin, fostului cinematograf „Republica”, astăzi „Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret”.

Revolta este cu atât mai mare cu cât, în urma dezbaterii publice pe acestă temă din ultima lună de zile, reprezentanții Consiliului Județean au asigurat opinia publică de faptul că, în prima ședință, fostul cinematograf „Republica” va primi numele lui Jean Constantin. Astăzi, această promisiune pare că a fost făcută doar cu intenția de a detensiona un val de reacții negative îndreptate împotriva lipsei de respect cu care a fost și este tratată cultura locală și corifeii săi de autoritatea administrației publice județene.

Pe cale de consecință, M10 solicită atât conducerii Consiliului Județean, cât și tuturor consilierilor județeni, indiferent de culoarea politică (PSD/PNL/UNPR/ALDE) să-și respecte promisiunile (Nicușor-Daniel Constantinescu, afirma în primăvara anului 2013 că „am preluat cinematograful „Republica” de la Ministerul Culturii într-o stare de paragină şi ruină. După ce vom finaliza lucrările de reabilitare, noua locaţie se va numi cinematograful „Jean Constantin“), să omagieze așa cum se cuvine adevăratele valori naționale ale județului Constanța și să introducă pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre cu tema mai sus menționată.

Amintim că anul acesta s-au comemorat cinci de la mutarea lui Jean Constantin la cele veșnice, un motiv în plus pentru efectuarea unui gest de respect din partea autorităților locale față de memoria marelui actor constănțean.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular