96 de școli din județul Constanța nu sunt protejate împotriva incendiilor pentru că s-au construit înainte să apară legea

Imediat după tragedia de la Colectiv, am cerut Prefecturii, dar și reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, situația referitoare la școlile constănțene, pentru a înțelege câte dintre ele au fost verificate și sunt protejate împotriva unui eventual incendiu. Am vrut să știm dacă sunt sigure în eventualitatea necesității unei evacuări rapide, lucru important, dacă ne gândim că la mijloc e vorba de siguranța a mii de copii din tot județul. Răspunsul pe care l-am primit de la autorități este unul halucinant și ne arată stadiul primitiv în care autoritățile se scaldă și mai ales faptul că tragedia de la Colectiv nu a adus decât un scurt exces de zel, o perioadă, până când emoția se va șterge, până când mass media va uita subiectul.

Doar 23 de școli sunt sigure. Nu vom ști care sunt acestea

Răspunsul reprezentanților ISJ este un veritabil semnal de alarmă, pentru noi toți. Conform acestuia, din 143 de unități de învățământ verificate doar 23 dețin autorizație de securitate la incendiu în timp ce 24 de unități trebuie să demareze procedurile de obținere a autorizației (directorii acestor școli ar trebui demiși începând de ieri, în opinia noastră).

În privința școlilor rămase, răspunsul este unul aberant: 96 de școli NU AU NEVOIE DE AUTORIZAȚIE, deoarece sunt construcții puse în funcțiune anterior intrării în vigoare a legislației specifice domeniului avizării/autorizării privind securitatea la incendiu (14.11.1998) și asupra cărora nu au fost efectuate modificări. 

Așadar, pe scurt, autoritățile nu dau doi bani pe soarta copiilor care studiază în aceste unități de învățământ. Aproape toate școlile din județ pot arde din temelii, pentru că o chichiță din lege le scoate de sub obligația de a fi verificate și implicit protejate împotriva incendiilor.

Poate ar fi timpul, domnilor parlamentari, să solicitați o schimbare de lege și să cereți obligativitatea avizării PSI pentru ORICE clădire din țara asta, mai ales atunci când discutăm despre siguranța copiilor din întreg județul Constanța.

Partea amuzantă vine abia la final. Am cerut reprezentaților ISJ dar și prefectului să ne spună dacă sunt autorizate PSI clădirile în care își desfășoară activitatea zi de zi. În privința Inspectoratului Școlar Județean, răspunsul e unul hilar: nu știm, vom întreba la ISU. Când vine vorba de Prefectura Constanța, domnul Ion Constantin ne-a răspuns sec, evident … că nu e necesar acest aviz pentru că vorbim despre o clădire construită înainte de 1998. Mai mare râsul!

Dorian Hapurnea, Dragoș Ionescu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular