Dezbaterea bugetului local, un exercițiu eșuat dar un pas spre normalitate

Mai bine de 15 ani de zile, Constanța n-a avut parte de vreo discuție despre modul în care bugetul de aproximativ 150 de milioane de euro va fi împărțit. Mazăre și ai lui au făcut ce au vrut și cum au vrut, fără să accepte dezbateri publice despre modul în care se împarte banul public. Actualul primar, Decebal Făgădău, a oferit prin dezbaterea pe care a organizat-o astăzi garanția unei administrații deschise către dialog, având însă doar de suferit din cauza acestei decizii, discuția care a avut loc fiind condimentată cu idei ciudate, vorbe aruncate pe un ton agresiv și chiar jigniri la adresa edilului, în repetate rânduri.

Propunerile celor prezenți au fost care mai de care mai pestrițe, multe dintre ele depășind cadrul legal, lucru care demonstrează slaba pregătire a reprezentanților societății civile. Andrei Popescu, președintele asociației Constanța ia Atitudine a cerut de exemplu ca bugetul să nu fie votat mâine, deși acest lucru e obligatoriu prin lege. Tânărul a mai cerut ca taxa de liniște să fie anulată, lucru respins din start de primarul Decebal Făgădău.

Reprezentanții elevilor și ai studenților, Constantin Alexandru Manda și Fărăuanu Cristian, au fost singurii care au venit pregătiți la dezbaterea organizată de Primăria Constanța. Aceștia au cerut suplimentarea fondurilor alocate pentru învățământ cu șapte milioane de lei, fiind asigurați de Decebal Făgădău că orice solicitare a lor va fi ascultată. De asemenea, reprezentantul studenților a primit asigurări că, în eventualitatea în care va exista o solicitare scrisă, aceștia vor primi reduceri pe mijloacele de transport în comun din oraș.

Iulian Gropoșilă, marele șef de patronate, de care ne aducem aminte după fabuloasa reușită de  a scoate 70 de oameni în stradă, atunci când ANAF se transformase în poliție politică, a reușit și cu această ocazie să se facă de râs. Președintele PIMMC a adus în discuție teme perimate, legate de taxe și impozite care nu doar că au fost votate în urmă cu o lună, dar au fost și în dezbatere publică timp de două luni, perioadă în care domnul în cauză nu a făcut nicio solicitare scrisă.

Un singur politician face opoziție în Constanța: Tudorel Chesoi

Te-ai fi așteptat ca la o dezbatere legată de bugetul orașului Constanța, sala să fie plină de liberalii care să protesteze vehement pentru fiecare bănuț cheltuit aiurea. N-a fost cazul. NIMENI nu a participat la dezbatere din partea PNL Constanța. În fapt, singurul politician care a participat la discuție ca opozant a fost țărănistul Tudorel Chesoi. Acesta a cerut ca taxa stabilită pentru patronii care își adăpostesc firmele în apartamente să scadă, propunere acceptată de primarul Decebal Făgădău. Cuantumului acestui impozit va fi diminuat, fiind redus la dimensiuni normale.

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular