Vergil Chițac, start dezamăgitor în cursa pentru Primărie. A fugit de presă după ce-a citit un discurs demn de anii 90

Mulți jurnaliști își aduc aminte cu siguranță campania ratată a ”primarului” Christian Gigi Chiru, organizată și gândită ca strategie de oamenii mogulului Gabriel Comânescu. La patru ani distanță, mogulul petrolului, Comănescu, și-a ales alt favorit, mizând de data aceasta pe un intelectual, în persoana amiralului Vergil Chițac.  Dacă inițial am salutat ideea unui personaj cu carte, intrat în cursa politică, șirul de gafe care a urmat ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva și în 2016, social democrații și-au așezat drept contracandidat un om care va fi îndrumat pe calea corectă spre eșec. Altfel e greu să explici toate sincopele, toate bâlbâielile prin care a trecut în ultima vreme Vergil Chițac.

Totul a început cu declarații ferme ale rectorului Academiei Navale Mircea cel Bătrân, care spunea că nu e interesat de politică, deși cumva, știam cu toții ce va urma. Am acceptat, înțelegând că purtând haina militară nu ai voie să faci declarații politice. Vergil Chițac a cotit-o apoi, un pic, lăsând să se înțeleagă că ar candida, din postura de independent. Haina militară l-a obligat din nou la bâlbâieli și incertitudini.

A continuat apoi cu momentul în care a îmbrăcat haina de ONG-ist, înlocuindu-l în această postură chiar pe mogulul Gabriel Comănescu. Dincolo de apariția grotească a unui intelectual pe scenă alături de Delia, mutarea a părut menită să arate lumii exact cine e omul din spatele candidatului. Să nu cumva să avem dubii. Un lucru era cert, încă de-atunci, candidatul Chițac, deși o personalitate în domeniul lui de activitate, a fost și încă este un cvasinecunoscut pentru constănțeni, așadar trebuia scos în fața publicului. S-a ales ca strategie în acest sens un concert cu Delia și o discuție organizată despre Eminescu. Doar pași greșiți, am spune noi.

A urmat apoi zvonul despre pensionare. În timp ce toți reprezentanții presei cunoșteau această mutare, domnul Chițac refuza cu îndârjire să vorbească, precizând că e o decizie personală. Am spus-o și atunci, o spunem și acum, după ce ai câștigat ani de zile sute de milioane lunar, din bani publici, pensionarea nu poate fi o decizie personală. Fiind o decizie de pensionare anticipată, strâns legată de decizia de a candida, te-ai fi așteptat ca Vergil Chițac să fie mai transparent în intenții. Dar nu e, la sfatul strategilor săi, probabil. Lucru care s-a văzut și în momentul în care presa l-a întrebat dacă se înscrie joi în PNL iar răspunsul a fost: ”Nu știu, așa ar fi planul”.

Și n-a fost joi, a fost miercuri. Adică ieri seară, atunci când a fost nevoie să vină secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, el însuși primar de Oradea, pentru a-l prezenta liberalilor pe noul lor coleg, Vergil Chițac, care, nu doar s-a înscris în PNL dar a devenit automat și candidatul acestui partid la Primăria Constanța. Nu doar că te pune pe gânduri rapiditatea cu care s-au stabilit lucrurile, dar te și face să te întrebi, ce-a făcut PNL-ul în ultimii patru ani, de n-a fost capabil acum, ca partid, să impună un candidat din rândul membrilor și a fost nevoie să fie adus cineva din exterior?

Revenind, în cursul acestei dimineți, Vergil Chițac a participat la o conferință de presă, sprijinit ca imagine de toți liberalii, cunoscuți pentru spectaculoasele lor rezultate în activitate. Gheorghe Dragomir, Mihai Tararache, Puiu Hașotti, Septimiu Bourceanu sau mai puțin cunoscutul democrat Romeo Rezeanu, toți s-au grăbit să fie prezenți la discursul candidatului Vergil Chițac.

Care discurs, surpriză, îl cunoșteam. Îl mai văzusem deja pe Facebook sau prin ziarele de casă ale liberalilor, înainte să ni-l citească astăzi Vergil Chițac. Așadar visul că vom asista la un discurs liber, fără foi și notițe, că doar ne vorbea un cadru universitar cu zeci de ani experiență, s-a spulberat rapid. Domnul Chițac ne-a citit de toate: cum va face, de ce va face, cum va impune cultura în Constanța. Un discurs așa, demn de anii 90, imediat după revoluție, cu un iz puțin rusesc, cu un candidat care a stat în picioare în timp ce a citit, dar care a fugit imediat după discurs, refuzând să răspundă întrebărilor presei, pe motiv că este candidat dar … nu prea. Adică, nu până nu-i validează nu știu ce birou candidatura. Mai pe scurt: candidez pentru că o să fac din Constanța un oraș în care rromii o să-ți dea citate din Seneca dar nu răspund la întrebări pentru de fapt eu încă nu sunt oficial candidatul partidului.

Și uite așa trecem în dreptul domnului Vergil Chițac încă o gafă de proporții. Zvonurile spun că odată cu decizia clară de a juca asumat, cu PNL-ul în spate, domnul rector va primi de la sponsorul principal Comănescu serviciile firmei sale preferate de marketing și PR care să-l transforme într-un supercandidat. Rămâne să asistăm cu toții la aceste schimbări, pentru că până acum, Vergil Chițac nu stă rău ci de-a dreptul dezastruos.

Similar Articles

Comments

  1. Ba Doriane, da de unde esti tu asa bine informat? Ai uitat cand iti dadea Fagadau bani prin parcari ca sa-i faci articole? Lasa ca iti amintim noi acum. Asta e presa romaneasca, o adunatura de carnati flamanzi care nu stiu in cine sa mai dea ca sa faca rost de o paine. Felicitari!

  2. Bai Doriane dar canda a fost Boroianu presedinte unic la municipiu…? pai daca asa prezinti articolul, trunchiat, inseamna ca toata concluzia este..varza…

  3. Nu-l cunosc pe domnul care a scris articolul dar remarc ca nu este nimic trunchiat in el si nu sunt nici aberatii, este doar purul adevar, scris chiar cu menajamente avand in vedere dezastrul din PNL Constanta si incercarile furibunde de a da un candidat de doamne`ajuta. Singurul lor scop, (a lui Dragomir si Hasotti) este sa obtina un scor cat de cat , petntru a avea o moneda de negociere la Bucuresti pentru a-si mentine scaunele, lucru care il fac de 10 ani. Bucurestiul habar nu are ce se intampla de fapt in Jud. Constanta si in PNL , pentru ca judetul nu are potential sa castige cine stie ce voturi pentru Bucuresti. Iar pentru aceasta hazna nu sunt decat o mana de vinovati… eu sincer vad unul singur un bosorog comunist numit Hasotti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular