UPDATE. Am avut dreptate. Va fi scăpat Nicolae Matei de pușcărie după ce a turnat la DNA? Primarul din Năvodari se laudă tuturor că va fi achitat

UPDATE. Așa cum spuneam ieri, primarul Nicolae Matei a beneficiat din plin de ”turnătoria” pe care a practicat-o pentru DNA. Pedeapsa inițială de 3,6 ani a fost redusă la doar 1,5 ani, din care cinci luni se scad, fiind petrecute în arest preventiv. Așadar, dacă nu va fi condamnat și în celelalte dosare aflate pe rol, Nicolae Matei are șanse să petreacă doar câteva luni în închisoare. 

Tribunalul Constanța l-a condamnat în aprilie 2014 pe primarul din Năvodari, Nicolae Matei, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru o infracțiune de dare de mită. La acea vreme, procurorii au stabilit că , în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofițer de politie judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofițerului de poliție două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

Așa cum era de așteptat, Nicolae Matei a atacat decizia judecătorilor, judecata apelului începând cu data de 19 iunie 2014 și judecându-se până în ianuarie 2016. Un an și jumătate în care edilul din Năvodari a răsuflat ușurat și și-a văzut de treburile lui în fruntea orașului deși poate normal era să nu fie lăsat să administreze urbea, ținând cont de condamnarea sa.

Între timp, aveam să aflăm că Nicolae Matei a fost ocupat cu treburi importante. Numele său apare în dosarul reținerii colonelului STS Ștefan Enache. Încercând să facă o ”șmecherie” cu casele RAPPS-ului, colonelul a avut proasta inspirație să-l contacteze pe Matei, care n-a ezitat nicio secundă și a colaborat cu Direcția Națională Anticorupție, ajutând cu prisosință la înhățarea coruptului.

Din acel moment, se întâmplă două lucruri ciudate.

Primul este că deși procesul s-a încheiat în ianuarie, judecătorii amână la nesfârșit condamnarea, practică deloc uzuală. Iată ce spunea despre aceste amânări jurnalistul Adrian Cârlescu, pe site-ul ordinea.ro: ”Pe 14 ianuarie 2016, instanţa a constatat încheierea cercetării judecătoreşti, stabilind un nou termen pentru 29 ianuarie a.c., în vederea pronunţării deciziei penale. Pe 29 ianuarie, însă, judecătorii au amânat pronunţarea pentru 12 februarie, iar astăzi au amânat din nou pentru 19 februarie. Astfel de amânări succesive în această fază a apelului nu sunt uzuale. În mod obişnuit, amănările au sens în dosarele complexe, cu probe indirecte. Însă în cazul de faţă, DNA susţine că deţine, aşa cum am arătat, probe directe, în speţă înregistrări audio-video şi bileţelul pe care primarul din Năvodari ar fi scris cu mâna lui oferta de mituire.”

Al doilea lucru ciudat este că mai mulți apropiați ai primarului din Năvodari spun că acesta se laudă nu doar că va scăpa de pușcărie cu o condamnare cu suspendare ba chiar că va fi ACHITAT, pentru că așa i s-ar fi promis în schimbul colaborării cu procurorii în cazul colonelului Ștefan Enache.

Dacă nu ne vom lovi de o nouă amânare, în mod normal, mâine, primarul Nicolae Matei ar trebui să primească sentința într-un caz simplu de dare de mită, în care probele aduse de procurori au fost clare. Se poate spune însă că dacă mâine primarul din Năvodari va fi achitat, după ce în primă instanță a fost condamnat, vom asista la cea mai mare șaradă judecătorească din ultimii 20 de ani și implicit la legitimizarea turnătoriei în România. Mai pe scurt: poți fi tata infractorilor, dacă predai un pește mai mare decât tine, poți scăpa de orice pedeapsă. Așteptăm cu interes ziua de mâine pentru a vedea cum stau lucrurile.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular