La inițiativa jurnaliștilor Info Sud Est, RAJA Constanța a repus în valoare Cișmeaua Otomană

După mai bine de 150 de ani, singura cişmea otomană din Constanţa a fost reabilitată şi pusă în valoare. Construită în 1864 şi deteriorată de-a lungul timpului, monumentul istoric este unul dintre ultimele mărturii ale administraţiei otomane din Dobrogea şi singurul de pe teritoriul judeţului Constanţa, din această categorie, renovat în întregime. Prin eforturile SC RAJA SA şi ale instituţiilor locale abilitate, cişmeaua este adusă pe harta turismului cultural local şi constituie un proiect de succes de punere în valoare a istoriei Constanţei şi Dobrogei.

Iată ce spunea directorul RAJA Constanța despre proiectul care a pus în valoare acest monument unic.

Trebuie însă menționat că inițiativa a aparținut însă tinerilor jurnaliști Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte, pe care-i puteți citi în ziarul regional Info Sud Est.

Iată ce spun chiar autorii morali ai acestui eveniment despre inițiativa lor.

În luna noiembrie 2015, la sfârșitul unui interviu realizat cu Felix Stroe, managerul RAJA Constanța, i-am adus acestuia la cunoștință că pe teritoriul instituției pe care o conduce este îngropat aproape în totalitate acest monument istoric deosebit de important, un veritabil simbol al apei în istoria Constanței.

Felix Stroe ne-a mărturisit atunci că nu știa de existența monumentului, dar că până la sfârșitul lunii (octombrie 2015, n.red.) Cișmeaua va fi reabilitată și pusă în valoare cum se cuvine: ”Ca să fiu corect și cinstit, despre fântâna otomană n-am știut, e o rușine pentru noi, și până la sfârșitul lunii, te rog frumos să bem o cafea împreună la fântâna otomană. Ce mare lucru să fie făcut? Mai ales că avem și secția noastră de construcții. Trebuie să o punem în valoare, s-o iluminăm. Eu n-am știut”, ne-a declarat Felix Stroe în octombrie 2015.

Obținerea avizelor necesare a durat, însă, 9 luni. Lucrările propriu-zise au durat o lună. Reabilitarea a fost finalizată cu o săptămână înaintea alegerilor locale, dar inaugurarea a fost amânată după data de 5 iunie. (Info Sud Est)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular