Rușinos! La Costinești, PSD și PNL și-au dat mâna pentru a-I oferi o majoritate confortabilă primarului Traian Cristea

Oamenii din Costinești au fost luați și cu ocazia recentelor alegeri locale drept proști. Din nefericire, nu sunt la prima astfel de experiență. Au mai trăit tot felul de răsturnări de situații. Candidați care au renunțat, alegeri care s-au repetat sau dușmani declarați ai primarului Traian Cristea care au fost ”convinși” să I se alăture acestuia. Astfel că de 17 ani, de la înființarea comunei, Costineștiul n-a avut alt primar, actualul edil având mari șanse ca la 70 abia împliniți și cu un mandat abia câștigat, să fie primar pe viață al localității. Asta dacă nu se decid reprezentanții DNA să se uite un pic și spre activitatea plină de bube a primarului, despre care presa constănțeană tot scrie în van, de ani de zile.

Acest text, nu este însă astăzi, despre primar ci mai degrabă despre cei care au avut grijă de fiecare dată ca acesta să-și păstreze cu ocazia fiecărui tur de scrutin, scaunul călduț de edil. Aceștia sunt reprezentanții PSD.

Traian Cristea a schimbat trei partide în cei 17 ani de primărie și chiar dacă uneori a mimat certurile cu social democrații, partidul roșu, indiferent de cine a fost condus el, a avut grijă ca în bătăliile electorale să fie doar arbitru. Într-o comunitate mică, lucrurile nici n-au fost greu de regizat. La fiecare patru ani, PSD-ul a aruncat în luptă un sparring partner slab care a rupt două trei sute de voturi. Care voturi, corelate cu un anumit electorat pe care Traian Cristea și l-a fidelizat prin ”afaceri oferite cu dedicație”, a făcut în așa fel încât niciun al treilea candidat să nu aibă șanse să câștige în fața primarului în funcție.  Practic, din 1900 de votanți, 700 – 800 au fost mereu de partea primarului, 300-400 au rupt PSD-iștii de fiecare dată și dacă-I mai calculăm și pe micii cățeluși puși de Traian Cristea să candideze din partea partidelor mici, practic niciun candidat nu-l poate învinge pe bătrânul primar.

Revenind la 2016, scenariul a fost identic. Sau cel puțin, așa l-au gândit mai marii PSD. Au căutat cel mai slab candidat posibil pentru a nu-I pune probleme prietenului Traian Cristea. Așa au ajuns la angajatul lui Adrian Năstase, managerul plajei din Costinești, Horia Constantinescu. Un bucureștean despre care, unul dintre liderii PSD ne mărturisea în acea perioadă că ”dacă are doar 1% din problemele despre care am auzit, avem o gravă problemă”.  Constantinescu, după cum aveau să afle liderii social democrați era deja vedetă pentru petrecerile curajoase și stropite cu alcool pe care le-a dat prin Costinești sau pentru celebrul videoclip în care a luat pe sus o turistă și a dat-o afară de pe plajă pentru că a îndrăznit să vrea să stea pe nisip nu pe șezlong. În plus, Horia Constantinescu era cerut cu insistență pe filiera Năstase – Dragnea, drept candidat pentru stațiunea din sudul litoralului, așa că PSD-iștii constănțeni au împușcat doi iepuri dintr-o lovitură.

Acesta a fost contextul în care a intrat în lupta electorală, bucureșteanul Horia Constantinescu, care și-a dat seama repede că, nefiind din părțile locului, nu va reuși să intre la inima costineștenilor, chiar dacă n-a precupețit pentru asta niciun efort. Văzându-se clar depășit de candidatul PMP, Dorin Jeanu, un tânăr născut și crescut în comună, Horia Constantinescu a dus o campanie în care a încercat, în cea mai mare parte, să-și joace rolul de arbitru, atacându-l absolut zilnic pe candidatul PMP, în ciuda faptului că era foarte clar că în acest fel, conform proverbului, al treilea competitor, primarul, va rămâne în funcție. Leitmotivul campaniei electorale dusă de Horia Constantinescu a fost ”Trădare, Dorin Jeanu este omul primarului, sunteți mințiți”. Și culmea, cu pachete oferite prin comună și un mesaj foarte radical, Horia Constantinescu a reușit să-și claseze consilierii pe poziția a doua, la finele turului electoral, ducând trei dintre ei în Consiliul Local. În privința Primăriei s-a clasat al treilea, nereușind să convingă oamenii că merită scaunul de edil. Traian Cristea, ajutat din nou de PSD-ist și-a păstrat scaunul, iar PMP-istul Dorin Jeanu a terminat al doilea, la 130 de voturi distanță de primul loc.

În urma rezultatelor s-au născut astfel trei tabere. Cea a primarului Traian Cristea (PNL + M10) formată din cinci consilieri, cea a lui Dorin Jeanu (PMP + PRU) formată din trei consilieri și cea a PSD-ului, tot din trei consilieri. Și uite așa, după o campanie în care a șters pe jos cu primarul Traian Cristea, dar și cu Dorin Jeanu, urlând despre trădări și echipe de hoți, în prima ședință de Consiliu Local, PSD s-a aliat cu PNL și i-a oferit actualului primar exact viceprimarul pe care și-l dorea, tot liberal, evident.

Așadar, după o campanie în care a urlat cât l-au ținut rărunchii despre hoțiile primarului, bucureșteanul a făcut cu boltă pe costineșteni și s-a aliat exact cu acesta, construind ceea ce se poate numi ”cea mai mare minciună electorală din ultimii 17 ani în Costinești”.

PSD-ul condamnă astfel comuna Costinești la încă patru ani de jaf și delăsare, fiind greu de crezut că destinul stațiunii, cândva atractivă pentru tineret, va mai putea fi schimbat în bine, după încă patru ani cu Traian Cristea la cârma comunei.

În altă ordine de idei, Robert Boroianu tuna și fulgera astăzi la sediul PNL pentru că anumiți membri de partid au votat cu PSD-ul, în Hârșova. Mai mult, aceștia au și fost excluși din partid. Credeți că se va întâmpla la fel și cu Traian Cristea și echipa lui? Evident, nu.

Despre comuna Costinești și prietenia dintre PSD și edilul comunei vom reveni, pentru că sunt multe de povestit.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular