Educația, pe primul loc în planurile administrației din comuna Peștera

Locuitorii comunei Peștera au știut ce fac, atunci când au ales să-l voteze în număr mare pe Marius Petre pentru funcția de primar al localității. Au votat probabil gândindu-se la viitorul copiilor lor și bine au făcut. În doar câteva luni de mandat, fostul director de școală și mai apoi inspector școlar, devenit între timp primar, a dovedit că pentru el, prioritatea zero în comună este educația.

Condiții excelente de studiu

Deși comuna Peștera se află undeva, departe, în praful dobrogean, la 70 de kilometri de Constanța, școala din localitate rivalizează cu multe dintre școlile orașului nostru. Personal, primarul s-a asigurat că elevii vor beneficia și în acest an de condiții de studiu optime, participând alături de oamenii din comună la reabilitatea grădinițelor și școlilor, cu mult timp înainte ca anul școlar să înceapă. Pereții au fost zugrăviți, mobilierul stricat s-a reparat, echipamentele au fost verificate. Totul cu ajutorul oamenilor din comună, astfel încât costurile să fie minime.

Școala din Peștera poate rivaliza cu orice școală modernă din țara asta. Clasele au video proiectoare, scaune de piele, mobilier ultra modern, ba chiar poți găsi la toalete uscătoare de mâini.

Deschiderea de an școlar la Peștera, o manifestare plină de emoție

A alege să participi la deschiderea anului școlar în mediul rural, nu e niciodată o greșeală. Am mai fost la Peștera și în 2014, pe vremea când Valentin Vrabie investea masiv în educația comunei și am ales să facem același lucru și acum, alături de noul primar.

Spre deosebire de adunările pestrițe de elevi din oraș, îmbrăcați care cum a avut chef, la Peștera toți elevii au primit uniforme, din partea administrației locale. Au luat pe rând cuvântul directoarea, primarul și viceprimarul. A fost o ceremonie scurtă, de bun venit și lipsită de falsitatea politicienilor care aleg să-și aducă aminte de elevi doar la începutul lui septembrie.

Mesajul primarului către micuții aflați la început de an școlar este unul liniștitor. Pur și simplu știi că sunt pe mâini bune.

În marile orașe bursele au fost uitate, la Peștera nu

Un alt argument pentru afirmația noastră este și faptul că recent, administrația condusă de Marius Petre a anunțat că acordă burse pentru elevii merituoși din comună dar și pentru cei cu probleme sociale.

În anul scolar 2016-2017 elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Peștera, Școlii Primare nr. 2 Ivrinezu Mare și Școlii Primare nr. 3 Izvoru Mare vor beneficia de următoarele categorii de burse:

1.Burse de performanță;

– se acordă elevilor care se încadrează în cel putin unul din cazurile următoare:

a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naționale organizate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, denumit în continuare MECTS;

b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competițiile internaționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiințific, de nivel național, organizate de MECTS.

2.Burse de Merit;

-se acordă elevilor care se încadrează în cel putin unul din cazurile următoare:

a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial;

b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naționale organizate de MECTS;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiințific, de nivel național, organizate de MECTS.

3.Burse de studiu;

-se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan condițiile: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de studiu se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului gimnazial.

4.Burse de ajutor social.

Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali.

Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscrişi la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat:

a) orfani sau bolnavi de: TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare, ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori traumatism articular, handicap locomotor; Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar;

b) elevi din mediul rural, care sunt şcolarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu;

c) elevi proveniți din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiții:

1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie;2. nu dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

În vederea acordării burselor de studiu, părinții elevilor sunt rugați să prezinte la secretariatul untații de învățămant acte dovedtoare care să ateste venitul lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie (1250 RON).

În vederea acordării burselor de ajutor social, părinții elevilor sunt rugați să prezinte la secretaratul unitații de învățămant următoarele documente:

Cerere (pentru toate categoriile de solicitanți);

Acte doveditoare că nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie și nu dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane (pentru solicitantii care se încadreaza la litera c);

certificatul eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie (pentru solicitantii care se incadreaza la litera a).

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular