Începe să se vadă dezastrul moștenit de CJC de la Nicușor Constantinescu. Cetatea Capidava, subiectul unui imens scandal

Recent, în data de 1 octombrie 2016, o parte a membrilor Comisiei Naționale LIMES a efectuat o vizită în teren pentru monitorizarea situației cetății Capidava, localizată pe limesul dunărean al Moesiei Inferior, monumentul făcând subiectul unui proiect de restaurare dedicat. Cu acest prilej, s-a constatat că în cadrul acestui sit arheologic prioritar, clasat monument istoric de categorie „A”, unde au fost efectuate în anul 2015 lucrări importante în vederea conservării, restaurării și punerii în valoare a vestigiilor antice, în sensul integrării în circuite turistice, respectivele intervenții au afectat semnificativ cetatea Capidava.

Situația actuală a monumentului este deosebit de gravă. Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară – poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes.”, spune raportul comisiei care a verificat stadiul lucrărilor. 

Ce spune conducerea Consiliului Județean Constanța

Conducerea Consiliului Judetean Constanța a verificat stadiul proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, Cod SMIS 31212. În urma acestor verificari, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, in cadrul acestor comisii de specialitate, Consiliul Județean Constanța nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finantare acest proiect, prin programul Operational Regional 2007- 2013, axa prioritara 5, domeniul major de investitie 5.1, iar CJ Constanta a atribuit prin licitatie publica executarea lucrărilor. În toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ.

Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscala.

Pentru a finaliza proiectul până la data limită impusă de procedurile europene, Consiliul Judetean Constanța a demarat procedurile de obținere a  documentatiei tehnico-economica prin care se stabileste ce lucrari mai sunt de executat. Avizul a fost  obținut, iar in prezent  se vor demara procedurile in vederea atribuirii unui nou contract de executie a lucrărilor de restaurare.

Conducerea Consiliului Judetean Constanta solicita in mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la locatie, precum si specificatiile tehnice care nu s-au respectat in cadrul procesului de executare a lucrarilor conform proiectului.

La nivelul Consiliului Judetean Constanta se va face o analiza a lucarilor efectuate in cadrul proiectului, iar dacă se vor constata nereguli cei vinovati vor fi sanctionati conform legislatiei in vigoare.

Și PMP a oferit un punct de vedere legat de această situație

Partidul Mișcarea Populară Constanța face următoarele precizări, referitor la proiectul “Capidava”, proiect ce se dorea a aduce un plus de valoare culturii constănțene, fiind cetatea cea mai bine conservată din perioada “Romană”, dar care, conform declarațiilor venite din partea Ministerului Culturii, a fost restaurată “în așa hal”, încât a ajuns kitsch, fiind scoasă din patrimoniul UNESCO:

1. Consilierii județeni ai PMP Constanța vor promova în prima ședință a Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre în care să se dispună o analiză amănunțită a proiectului “Capidava” și a modului în care a fost “distrus prin restaurare” acest obiectiv nu doar de interes judetean, ci si național;

2. Vom solicita tragerea la răspundere penală a celor care au verificat și au avizat lucrările de construcții și restaurare a cetății “Capidava” pe toată perioada restaurării, chiar dacă din analiza documentației va reieși că cei vinovați sunt și în “curtea” Ministerului Culturii.

Consider că nu poți arunca cu noroi într-o instituție, în speță CJC, fără să ai argumente și fără să verifici în prealabil dacă cei vinovați sunt chiar cei pe care-i consideri tu a fi vinovați.

Față de acestea, facem precizarea că dacă din verificări va rezulta că vinovați sunt și angajați ai Ministerului Culturii, angajați care au dat avize pentru execuția acestui proiect încât să devină kitsch, vom sesiza organele competente, chiar și prin formularea de plângeri penale și demersuri pentru recuperarea prejudiciului” a declarat Claudiu Palaz.

Similar Articles

Comments

  1. […] Solicitarea vicepreședintelui CJC i-a dat foc consilierului PSD Cristinel Dragomir. Acesta, în calitate de fost vicepreședinte cu atribuții de președinte în cadrul fostului mandat, a „sărit” să își apere realizările. Totodată, acesta a precizat că nu vede rolul întocmirii comisiei, întrucât „s-a scris un articol”, sfidând astfel semnalările trase de mai multe publicații constănțene în ultima perioadă, printre care TOMIS NEWS sau Ziua de Constanța sau Constanta.ro. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular