Teatrul de Stat Constanța îți oferă motive serioase pentru a-i trece pragul în acest weekend. Iată programul

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) vă invită sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19.00, la PREMIERA spectacolului „DIONYSOS”, după tragedia „Bacantele” de Euripide, un spectacol realizat în parteneriat cu Teatrul „Vascello” din Roma. Regia este semnată de Daniele Salvo din Italia, costumele sunt create de Daniele Gelsi, iar decorul, de Michele Ciacciofera. Muzica îi aparține lui Marco Podda, iar videoproiecțiile sunt realizate de Aquamicans / Paride Donatelli. Traducerea textului, Anei Maria Afteni.

Din distribuție fac parte Marius Bodochi – Dionysos, Andu Axente – Penteu, Iulian Enache – Cadmos,  Alexandru Mereuță – Tiresias, Dorin C. Zachei – primul mesager, Ionuț Alexandru – al doilea mesager, Marian Adochiţei – paznicul, Dana Trifan Enache–Agave. Bacantele sunt interpretate de  Maria Lupu, Georgiana Mazilescu, Laura Iordan Adrian, Mirela Pană, Cristina Oprean, Luiza Martinescu, Lana Moscaliuc, Florina Stănculeț, Turchian Nasurla,  Ana Maria Ștefan,  Georgiana Rusu și Arina Cojocaru.

Avanpremiera spectacolului a avut loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Miturile cetăţii”, organizat în iunie a.c. de TSC, cu susţinerea Consiliului Judeţean Constanţa şi Primăriei Constanţa.

„Bacantele” este considerată a fi nu numai cea mai bună tragedie scrisă de Euripide, dar una dintre cele mai valoroase scrise vreodată, în antichitate sau modernitate. Se evidenţiază prin faptul că introduce un personaj colectiv, corul bacantelor, iar zeul nu mai este o prezență îndepărtată, ci personajul principal.

Tragedia are ca temă mitul regelui Penteu al Tebei și mamei sale Agave, pedepsiţi de zeul Dionysos pentru că îi neagă calitatea de zeu, pretinzând că mama sa, Semele, nu l-ar fi zămislit cu Zeus, cum pretindea ea, ci cu un om.

Dionysos, văr cu Penteu, vine în Teba pentru a introduce riturile dionisiace în cetate şi a demonstra că este, într-adevăr, fiul lui Zeus. Răzbunarea sa ia proporţii nebuneşti, Penteu ajungînd să fie canibalizat de chiar mama sa, cuprinsă de delirul dionisiac al bacantelor.

Dionysos este în mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani Bacchus sau Liber.

 

**********************

 

Duminică, 23 octombrie, de la ora 19.00, spectatorii sunt aşteptaţi la „URSUL”, o farsă într-un act de A.P.Cehov, în regia lui Felix Alexa, cu Marius Bodochi, Dana Dumitrescu şi Marian Adochiţei în distribuţie.

Într-un decor ingenios, conceput de scenografa Carmencita Brojboiu, un bărbat şi o femeie care au avut experienţe traumatizante cu sexul opus, hotărând, din motive asemănătoare, să trăiască singuri, se întâlnesc, se ciocnesc, aproape până la a se duela cu pistoalele, şi se îndrăgostesc în cel mai ilogic, dar omenesc fel.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular