Trafic de influență și abuz în serviciu la Primăria Medgidia. Valentin Vrabie i-a plătit ilegal pe Țociu și Palade, din banii Medgidiei, pentru prezentarea unui eveniment privat

Opt ani a condus Valentin Vrabie destinele oamenilor din Peștera, în calitatea sa de primar al comunei. Cu precădere în al doilea mandat, primarul Vrabie și-a făcut un obicei ca o dată pe an să pună la cale un concert grandios la care au participat de fiecare dată cele mai mari vedete ale momentului. Ce n-a știut nimeni, niciodată, a fost proveniența banilor din care erau plătite aceste petreceri anuale. Vrabie a evitat de fiecare dată răspunsul, punând totul pe seama unor sponsori generoși care, dintr-un altruism nemaiîntâlnit, au fost de acord să suporte toate cheltuielile.

În 2016, devenit primarul orașului Medgidia, Valentin Vrabie a continuat cu obiceiurile din vremurile vechi, dorind să organizeze Zilele Orașului după bunul plac, fără să dea socoteală pentru banii cheltuiți. Surpriză însă, primarul a avut neplăcerea să constate că la Medgidia există și opoziție și că mai mulți reprezentanți ai ALDE și PNL au cerut în plenul ședințelor de consiliu rapoarte clare, pentru fiecare ban care va fi cheltuit pentru evenimentul ce urma să aibă loc.

Scos din minți, Valentin Vrabie a decis, fără precedent, ca zilele orașului să nu mai aibă loc, încercând să arunce acest eșec pe seama consilierilor, care au îndrăznit să-i ceară socoteală. N-a reușit totuși să convingă medgidienii că lucrurile stau așa cum spune el, mai ales că toți consilierii votaseră pentru alocarea banilor necesari acestui eveniment, singura rugăminte, una formală în fapt, fiind aceea ca banii să se cheltuiască transparent.

În disperare de cauză și în lipsă de soluții, pentru a-și câștiga liniștea în Consiliul Local, Valentin Vrabie alege să-și facă praf cel mai de preț bun al său, imaginea de independent, de om anti sistem, câștigată în ani de declarații de război aruncate reprezentanților partidelor politice și intră în ALDE, alături de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, în Consiliul Local au dispărut și puținele voci care-l mai contestau.

Primul mare bairam organizat în Medgidia odată liniștea câștigată din punct de vedere al contestatarilor s-a numit ”Zilele Recoltei”. Evenimentul este învăluit într-un șir atât de lung de minciuni, încât pur și simplu îți vine să te iei cu mâinile de cap. Printr-o serie lungă și anevoioasă de comunicări cu biroul de presă al Primăriei Medgidia, am încercat să deslușim aceste ”nebuloase” care învăluie evenimentul. Haideți să le luăm pe rând, împreună.

Un eveniment organizat de Primărie și Consiliul Local? Nu prea

Afiș-”Zilele-Recoltei”-1Plecând de la afișul evenimentului, aflăm (cu scris mare) că organizatori ai acestui eveniment sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Medgidia. Undeva, mic, în josul paginii, scrie totuși că organizator și prezentator este Mihai Călin. Pentru a lămuri această problemă, am formulat o solicitare la Primăria Medgidia, adresând întrebarea ”cine a organizat Zilele Recoltei și eventual, cât a cheltuit Primăria Medgidia pentru acest eveniment”.

Răspunsul, sosit câteva zile mai târziu, avea să ne bulverseze mai mult decât eram deja. ”Vă informăm că evenimentul Zilele Recoltei a fost organizat de Mihai Călin Intreprindere Individuală, cu sprijinul unor agenți economici din Medgidia.

Am repetat solicitarea, pentru a fi sigur că nu ne aflăm în fața unei erori, cerând o fotocopie după contractul încheiat de Primăria Medgidia și organizatorul Mihai Călin. În fond, ne-am gândit noi, nu oferi așa, un teren, fără o înțelegere scrisă. Răspunsul a fost foarte clar. Nu a existat nicio hârtie între cele două părți. Evenimentul a fost așadar unul 100 % privat. Și din nou, răspunsul Primăriei ne-a bulversat, pentru că ni se spunea, negru pe alb, că au existat cheltuieli. Ceea ce e ilegal, pentru că o instituție nu poate cheltui bani pentru un eveniment privat.

vrbsolicitRăspunsul coincidea doar parțial cu declarația publică pe care a făcut-o Valentin Vrabie legat de eveniment, în care spunea că totul a fost organizat în mod privat, fără a cheltui bani din bugetul local al Medgidiei și doar cu ajutorul unor sponsori generoși că tot vorbeam de obiceiurile de la Peștera). Și atunci, s-au născut deja mai multe întrebări. Dacă evenimentul este unul organizat PRIVAT, ce caută numele Primăriei Medgidia pe afiș? Doar o minciună, menită să-i câștige primarului popularitate, să zicem. Bine, bine. Dar primarul declară public că nu s-au cheltuit bani din bugetul local, iar răspunsul oficial este că s-au cheltuit 14.000 de lei. Și cum poate cheltui Primăria Medgidia, muncipalitatea, bani pentru eveniment privat? Nu poate, ar fi ilegal.

Niciun ban din bugetul local spune primarul. 14.000 de lei, spune instituția.

Priviți cu atenție imaginile. Niciun leu din bugetul local. Un eveniment privat. Și totuși răspunsul oficial al Primăriei era că s-au cheltuit 14.000 de lei.

Că să încercăm să deslușim povestea, am formulat o altă solicitare Primăriei Medgidia, cerând să ni se explice, defalcat, cum s-au cheltuit acei 14.000 de lei.

Primul răspuns la această întrebare a fost unul menit clar să întârzie cât mai mult aflarea adevărului. Pe scurt, răspunsul Primăriei a fost că banii s-au plătit pentru contractele 212 și respectiv 213 din data de 7.10.2016, contracte prin care se asigura ”prezentarea evenimentului Zilele Recoltei în perioada 7.10 – 9.10.2016.

Adică un nou răspuns care-ți arăta că banii muncipiului Medgidia s-au cheltuit ilegal. Știam deja că vorbim despre un eveniment privat, ne-a declarat-o chiar primarul. Și-atunci, cum să plătească municipalitatea prezentarea evenimentului  care, conform afișului, era asigurată de Mihai Călin. Eveniment care, conform răspunsului deja primit și de la primar și de la instituție, oficial, nu avea nicio legătură cu Primăria.

Nelămuriți în legătură cu acești bani plătiți de municipalitate pentru prezentarea unui eveniment privat, am revenit către biroul de comunicare al Primăriei, cerând copii după cele două contracte pentru care se plătiseră cei 14.000 de lei. Și am primit din nou un răspuns menit să ne piardă timpul.  Am fost anunțați că la Medgidia, dacă dorești o copie după orice document, conform unui HCL mai vechi, trebuie să plătești cinci lei pentru fiecare pagină și că în consecință trebuie să achităm 30 de lei în conturile instituției.

Și uite așa, ne-am pus pe drumuri. Am ajuns la Trezorerie, unde n-au vrut să ia banii ceruți de Primăria Medgidia, neînțelegând ce fel de taxă este aceasta, pentru niște informații care în mod normal sunt gratuite, prin lege. Ne-am urcat deci în mașină și ne-am prezentat la Primăria Medgidia pentru a plăti personal banii ceruți. Surpriză însă, la casierie era închis, așa că a fost nevoie să așteptăm vreo 30 de minute să apară cineva ca să ne ia banii.

Țociu și Palade, câte 1500 de euro din partea Primăriei, pentru un eveniment privat

Odată plătită taxa, reprezentanții biroului de comunicare ne-au pus la dispoziție cele două contracte prin care Primăria Medgidia plătea prezentatorii spectacolului Zilele Recoltei. Conform documentelor, cei doi prezentatori (care nici măcar nu erau prezenți pe afișul evenimentului) au fost nimeni alții decât Romică Țociu și Cornel Palade.

pjimage

Prețul plătit pentru cei doi prieteni vechi ai primarului Valentin Vrabie, 1500 de euro pentru fiecare dintre cei doi. Dincolo de ilegalitatea faptului că primarul și-a ”introdus” doi prieteni într-un spectacol privat, pe banii medgidienilor, fără a face o achiziție corectă sau fără a avea vreo legătură în acte cu acel eveniment, situația este gravă și pentru că în acest moment conturile Primăriei Medgidia sunt blocate din cauza datoriilor imense pe care instituția le are. În atare condiții, să-ți recompensezi prietenii pe banii municipalității este un act nu doar ilegal ci și iresponsabil. Studiind cele două contracte, întocmite în prima zi din cele trei, cât a ținut spectacolul, descoperi și alte eludări ale legii. Spre exemplu, Romică Țociu a încasat banii pe firma Toni Beauty Style SRL, în fapt un coafor în care acționar unic este soția sa. În aceste condiții, Romică Țociu nu avea voie să semneze acest contract decât în baza unei împuterniciri, situație care ar fi trebuit prevăzută în contract. Totul s-a făcut rapid, departe de litera legii.

Mulți vor spune că suma de 3000 de euro e mică, dar cine știe câte astfel de plăți există până la acest moment? Am mai putea menționa și faptul că 3000 de euro plătiți către cei doi ar face, la orice curs valutar actual, cam 13.200 de lei și nu 14.000 cum s-a comunicat. Doar o dovadă în plus că în Primăria Medgidia domnește haosul.

Punctul de vedere al organizatorului Mihai Călin

Am încercat să discutăm cu Mihai Călin, organizatorul oficial al acestui eveniment. Convorbirea a fost una nu doar scurtă dar și ciudată. Mihai Călin s-a speriat foarte tare când a auzit despre ce îl întrebăm, a bâjbâit ceva legat de ”ce-ați visat domnule azi noapte?” pentru ca în secunda imediat următoare să închidă telefonul și să nu mai răspundă la telefon, deși am insistat îndelung.

Punctul de vedere al primarului Valentin Vrabie

Într-o emisiune televizată, primarul Medgidiei, Valentin Vrabie, spunea despre jurnaliștii care îi aduc diverse acuze, că sunt câini turbați, tonomate plătite sau personaje toxice. Și totul pentru că nu am cerut un punct de vedere oficial, atunci când am scris ceva despre domnia sa. Pentru a evita și alte jigniri din partea primarului, am trimis mai multe e-mailuri către Primăria Medgidia, solicitând un punct de vedere legat de această situație. Am trimis 25 de e-mailuri către biroul de comunicare al instituției, rugând să ni se confirme primirea. Inutil, nu ne-a mai răspuns nimeni. În lipsă de alte soluții i-am solicitat șefei de cabinet al primarului să îi ceară un punct de vedere legat de această situație. Ni s-a promis că îl vom primi dar, în ciuda faptului că din acel moment au trecut șase zile, răspunsul nu a mai venit. E lesne de înțeles de ce.

Consilierii locali PSD + PNL + M10 + ALDE, complicii primarului 

Am prezentat documentele care atestă modul ilegal în care s-au cheltuit banii Medgidiei consilierilor locali Luminița Vlădescu (PSD), Georgiana Rozemari Gheorghiu (PNL), Mihai Mocanu (M10) și Nicolae Tutungiu (ALDE). În ciuda faptului că absolut toți au citit mesajul nostru (lucru verificabil pe Facebook), niciunul dintre ei n-a dorit să ne ofere un punct de vedere oficial legat de această situație, ceea ce dovedește că, din păcate, soarta medgidienilor este în mâna unei găști organizate care s-a aliat cu primarul și care nu mai acționează în interesul cetățeanului.

Concluzii

Primarul declară, după cum se vede în video, că evenimentul a beneficiat de ajutorul unui sponsor foarte generos. E clar ca lumina zilei că pe acest sponsor nu l-a găsit folcloristul Mihai Călin ci însuși primarul, care l-a și convins să ajute evenimentul. Codul penal prevede această situație și o incriminează drept TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Știți de ce apelează Valentin Vrabie la sponsori? Pentru că banii, nefiind publici, pot fi distribuiți cum dorește sufletul lui. Un trafic de influență în formă continuată, ar zice procurorii.

De asemenea, a plăti doi actori din banii instituției pe care o conduci, pentru prestația lor la un eveniment privat, înseamnă un abuz în serviciu de toată frumusețea, un caz penal pentru care procurorii ar trebui să se sesizeze.

Primăria Peștera avea, atunci când Valentin Vrabie a renunțat la funcția de primar, datorii de peste 300.000 de euro, ceea ce înseamnă bugetul comunei pe trei ani de zile. Cu toate astea, cu o comună plină de datorii, Vrabie n-a ezitat să organizeze paranghelie după paranghelie. La Medgidia, Vrabie a găsit o situație la fel de dezastruoasă ca aceea pe care a lăsat-o la Peștera. Cu toate astea, parangheliile în cadrul cărora prietenii săi sunt plătiți regește din bani publici continuă să aibă loc. Viitorul Medgidiei pare sumbru.

Și ca să încheiem într-un ton amuzant, vă lăsăm în compania celor doi protagoniști ai acestui articol, care au binecuvântat publicul din Medgidia cu o scenetă plină de obscenități, deși, culmea, contractul lor prevedea în mod expres ca acest lucru să nu se întâmple.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular