La 27 de ani, actrița Georgiana Rusu pornește un proiect care aduce teatru în 12 localități constănțene

Georgiana Rusu, o actriță de doar 27 de ani, a reușit să impună (luptându-se cu nume mult mai mari din domeniu), un proiect prin care va duce spectacole de teatru în 12 localități constănțene. O mare victorie, în condițiile în care la Administrația Fondului Cultural Național te lovești de condițiile de participare cele mai drastice, în eventualitatea în care ai curajul să construiești un proiect. Redăm integral comunicatul de presă sosit din partea actriței. Vă vom ține la curent cu întreaga desfășurare a acestui proiect.

”Va informam ca proiectul nostru „Caravana teatrului in judetul Constanta”, propus spre finantare la Administratia Fondului Cultural National, in Sesiunea 1 / 2017, pentru aria tematica „Artele spectacolului – Teatru”, a fost aprobat, aflandu-se deja in perioada de implementare. Proiectul, in valoare de 83.000 lei, este finantat de Administratia Fondului Cultural National si presupune productia unui spectacol de teatru si prezentarea acestuia, in fiecare zi de luni, marti si miercuri din luna aprilie 2017, in casele de cultura si caminele culturale din 12 localitati din judetul Constanta: 23 August, Agigea, Cernavoda, Corbu, Harsova, Mangalia, Medgidia, Pestera, Negru Voda, Techirghiol, Tuzla, Valu lui Traian. Accesul publicului va fi gratuit la toate reprezentatiile.

Prin intermediul acestui proiect cultural urmarim sa stimulam participarea locuitorilor judetului Constanta la viata culturala, prin diversificarea ofertei de profil si prin aducerea actului artistic cat mai aproape de cetatean. Astfel, ne propunem sa contribuim la ridicarea nivelului cultural pentru toate categoriile de public, prin intermediul proiectului nostru un important segment cultural – Teatrul – devenind astfel accesibil cetatenilor de pe intreg teritoriul judetului Constanta. Cu alte cuvinte, intentionam sa introducem teatrul in activitatea comunitatii ca modalitate de divertisment de calitate, dar si ca forma de arta propice identificarii unor serii de probleme sociale, sub incidenta senzatiilor produse de un spectacol de teatru: umor, varietate de emotii, sensibilitate.

Spectacolul de teatru, realizat cu scenariul si in regia lui Daniel Chirila, va purta numele „Tara care n-a…” si va fi pus in scena de actorii Companiei de Teatru Lui’s Arts. Scenariul prezintă povestea a patru frați care primesc drept moștenire din partea tatălui o țară, pe care pot să și-o împartă după bunul plac, aspect care da nastere unor conflicte majore. Piesa vorbește despre istoria și conflictele culturalo – ideologice din România secolului XXI sub aspecte comice, fiind o radiografie a evoluției societății românești. Deși are un puternic accent comic, piesa tratează în același timp, cu seriozitate, teme sociale ca migrația populației cu putere de muncă spre vestul Europei, situația precară a sistemului de învățământ sau tranziția de la sistemul comunist la democrație. Inovația o reprezintă folosirea în cadrul piesei a unor pasaje cu potențial dramatic din marile dosare de coruptie din Romania post-decembrista.

Georgiana Rusu, managerul proiectului, are 27 de ani si este absolventa a Facultatii de Arte, specializarea Artele spectacolului – Actorie (promotia 2014), dar cu experienta deja acumulata in domeniul teatral, cu roluri in 6 spectacole puse in scena la Teatrul de Stat Constanta. Ideea acestui proiect a venit din dorinta de a aduce actul cultural cat mai aproape de casele si sufletele oamenilor care nu au timp sau, de cele mai multe ori, resurse sa ia parte la o manifestare artistica ce cuprinde teatrul. Se va incerca astfel sa se ofere publicului momente de destindere si de regasire interioara, in acest demers fiind mobilizat un grup de oameni de teatru entuziasti si interesati in sprijinirea unor astfel de actiuni.

Daniel Chirila, scenaristul si regizorul spectacolului, este absolvent (promotia 2012) al Universității de Arte “George Enescu” Iași – Facultatea de Teatru, secția Arta actorului. La doar 26 de ani, Daniel Chirilă este fondatorul platformei de teatru independent Frilensăr si a scris nu mai puțin de 10 piese de teatru, din care 7 au devenit spectacole sub regie proprie (Frilensăr, Mălăieș în Călcăieș, 5 pm, Înaintea erei noastre, Mioritza., Once upon, Lorenzo). Cu acestea participat la diverse competitii si festivaluri ca: Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, StudFest Timișoara, ContemporanIS, Fringe Iași Festival, Festivalul Național de Teatru Independent, Maratonul Teatrului Indepedent, SibiuFest, Undercloud, BlueTheater Constanta etc.). În cadrul acestor festivaluri, piesele sale au obținut mai multe premii, dintre acestea relevant în contextul proiectului actual fiind Premiul pentru dramaturgie la Maratonul Teatrului Independent București, ediția 2014. De asemenea, a participat cu texte proprii în etapa finală din cadrul Galei Hop – Gala tânărului actor 2014, la secțiunea Individual, iar în 2016 la secțiunea Grup, cu spectacolul Lorenzo, care a primit Premiul Cornel Todea pentru cel mai bun spectacol.

Compania de Teatru Lui’s Arts din Constanta promovează teatrul contemporan atât în ţară cât şi în străinătate, susţine formele alternative şi experimentale de teatru şi artă contemporană, compania fiind preocupată de exploatarea spaţiilor teatrale neconvenţionale. Actorii acestei companii nu au vârstă, deşi sunt de toate vârstele, iar insusirile ce îi caracterizează sunt profesionalismul, bucuria de a crea, bucuria de a trăi. Mihai Sorin Vasilescu, Luiza Martinescu, Nicodim Ungureanu, Lana Moscaliuc, Liviu Manolache, Remus Archip, Dan Minciuna, Adrian Dumitrescu sunt cativa dintre actorii renumiti, angajati ai Teatrului de Stat Constanta, dar care activeaza si in cadrul Companiei Lui’s Arts, castigatori ai multor premii nationale si internationale, care vor fi implicati in colaborarea cu Rusu I. Georgiana P.F.A. in proiectul “Caravana teatrului in judetul Constanta”.

In acest moment al implementarii proiectului a fost stabilita distributia, s-au organizat primele repetitii, se stabilesc ultimele detalii privind scenariul si coloana sonora, se lucreaza la decoruri si costume. Pe data de 26 martie vom fi organiza o conferinta de presa in care vom prezenta pe larg activitatile proiectului. Primul spectacol va avea loc pe data de 3 aprilie, in localitatea 23 August, ultimul spectacol fiind programat pe data de 26 aprilie, in localitatea Negru Voda.”

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular