Constanta.RO

În umbra lui Strutinsky, orașul Constanța este condus de o nouă tripletă: Dobre, Făgădău, Babu. Partea întâi: SOȚIILE

0

Mulți dintre noi am sperat că odată cu alegerile locale din 2016, Mazăre, Constantinescu și Strutinsky vor dispărea complet din viața orașului. Știam desigur, că nu poți opri chiar dintr-o dată hemoragia de bani publici pe care o construiseră timp de 15 ani către propriile firme, dar am sperat că se vor găsi căi pentru a o diminua cât mai mult posibil. Parțial, dorința ni s-a îndeplinit. Mazăre a ales să dispară complet, considerând înțelept să uite de Constanța, sub protecția faptului că prietenul său Făgădău, ajuns primar, nu va dezvălui nimic din ceea ce s-a întâmplat în Primăria Constanța înainte de mandatul său. Constantinescu nu a avut norocul acesta, noua echipă sosită la conducerea Consiliului Județean fiind atât de înverșunată să scoată la lumină fărădelegile petrecute acolo, că probabil până veți termina de citit acest text, noi dosare penale vor apărea pe numele fostului președinte. Sunt atât de multe și de grave acuzațiile aduse lui Nicușor Constantinescu, încât mai mult ca sigur acesta își va petrece tot restul zilelor în pușcărie.

Al treilea lider al tripletei de aur constănțene, Sorin Strutinsky, pare însă că nu s-a debarasat de obiceiurile ultimilor ani. Umbra lui pare că veghează peste noua tripletă care conduce destinele constănțenilor. Facem referire, desigur, la cea formată din primarul Decebal Făgădău, viceprimarul Dumitru Babu și ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. Cei trei sunt legați de afaceri, terenuri, bani și mașini de lux, dând impresia că în curând vor înlocui cu brio ”echipa” care ne-a părăsit.

Partea întâi. Soțiile

Soțiile celor trei personaje despre care discutăm sunt nu doar foarte bune prietene, partenere de vacanțe în străintate, dar și partenere de afaceri. Urmăriți în continuare legăturile dintre ele, cu mulți ani înainte ca Dumitru Babu să ajungă viceprimar.

Vacanțe în străinătate

O poză, postată pe contul de Facebook al viceprimarului Dumitru Babu, ni le arată pe doamnele Babu și Făgădău, împreună cu copiii, în vizită la Wimbledon, în Marea Britanie. Poza este din 2015, cu un an înainte ca Babu să ajungă viceprimar ”pentru că face parte din mediul privat”, așa cum justifica la acel moment Decebal Făgădău. Legăturile între doamnele Făgădău, Babu și Dobre sunt însă mai vechi în timp și mult mai interesante.

babu, monica_censoredUn teren dosit pe numele socrului. Notar: Babu Florentina

Prima legătură pe care o găsim între cele trei, se întâmplă la nivelul anului 2010. Dar, ca să înțelegeți mai bine, permiteți-ne să mergem mai departe în timp și ajungem în anul 2001, atunci când Gheorghe Martin era prefectul județului Constanța, funcție din care a operat un schimb de terenuri (atât de specific acelor vremuri) dintr-o zonă neprofitabilă tocmai pe malul lacului Siutghiol. Și nu vorbim decât de vreo cinci hectare, că doar știm, familia Martin nu s-a limitat la mărunțișuri. Sărind peste detalii, în 2007, familia Martin vinde 1000 de mp din cele cinci hectare de pe malul lacului, către Cristea Dan Florin, finul și omul de casă al familiei Dospinescu. Ea, Ramona Dospinescu, șefă a departamentului Patrimoniu în Primăria Constanța, în timp ce soțul ei, om de afaceri, apropiat, evident, de Radu Mazăre. Prețul cu care terenul ajunge în posesia apropiaților lui Mazăre: 150.000 de euro. Trei ani mai târziu, ai lui Mazăre vând la rândul lor bucata de teren, cu doar 30.000, către socrul lui Decebal Făgădău, pe numele său Ioan Gaitanidis.

N-am fi ajuns probabil niciodată să aflăm despre povestea terenului vândut în pierdere de 120.000 de euro, și dosit pe numele socrului lui Făgădău, dacă bătrânul n-ar fi fost răpus de o boală necruțătoare. De menționat și faptul că pentru tratament, Ioan Gaitanidis a primit un ajutor financiar de 35.000 de euro de la Consiliul Județean, deși avea în posesie un teren pe care l-ar fi putut vinde. Banul public e însă mult mai atractiv pentru conducătorii noștri, nu-i așa?

În ciuda ajutorului financiar de la CJC și a tratamentului încercat în Turcia, socrul lui Decebal Făgădău s-a stins, aducând tristețea în familia sa dar și o problemă la care nimeni nu s-a gândit. La succesiunea care a urmat, fiica sa, soția actualului primar, moștenea, alături de mamă și de soră, o parte din apartamentul cumpărat de tată în 1972, o parte din mașina Dacia Logan roșie pe care o conducea defunctul, locul de veci cumpărat anterior, câteva acțiuni la Oil Terminal în valoare de 1000 de lei și pe lângă toate acestea, terenul de pe malul lacului Siutghiol. Doar că odată moștenit acest teren de către Monica Făgădău, soțul ei devenea obligat să-l treacă în declarația de avere. Situație care a scos la lumină ”afacerea”.

teren

Revenind la ale noastre, cine credeți că a fost notarul care s-a ocupat de succesiunea făcută conform legii în urma socrului de primar? Florentina Babu, soția actualului viceprimar de Constanța, Dumitru Babu. Surprinzător este că doamna notar are sediul tocmai în comuna Corbu, așa că nu poți să nu te întrebi de ce au preferat doamnele să apeleze tocmai la ea? O fi fost ceva de ascuns în acea succesiune? Poate au avut nevoie de discreție, legat de acest teren care încurca lucrurile? Nu știm, cert e că numele soției actualului viceprimar pe actul de succesiune este prima legătură pe care am găsit-o între cele două familii. Reținem succesiunea din 2013 și mergem mai departe pentru că legătura nu e singura.

babu1notarbabu

 

Doamnele Făgădău-Gaitanidis, Babu și Dobre au vrut să educe copiii. Nu le-a ieșit afacerea

Exact în aceeași perioadă în care se notariza succesiunea socrului de primar, soțiile celor trei iluștri politicieni, adică Monica Făgădău, Florentina Babu și Andreea Dobre o puneau de o afacere în trei, încercând să facă un ban cinstit. Așa s-a născut firma Educational Activities SRL, în care s-au asociat în mod egal cele trei doamne și de care, conform documentelor, trebuia să se ocupe soția primarului. Centrul educațional pentru copii urma să-și desfășoare activitatea într-o vilă de pe strada General Manu, pusă la dispoziție de familia Florentinei Babu printr-un contract de comodat.

new doc 24_1

Aici intervine un amănunt interesant. De înregistrarea numelui firmei, la Registrul Comerțului, s-a ocupat un anume Abalaru Mihail Teodor. Pentru necunoscători, vă spunem că domnul respectiv este soțul procurorului DNA Scăețeanu Corina Mihaela dar și angajat prin firmele patronate din umbră de Sorin Strutinsky sau pionii acestuia Valentin Gheorghe Ionescu și Elvira Chiriac. Cea mai recentă declarație de avere a doamnei procuror ni-l indică pe Abalaru ca fiind angajat la Pozimed și asociat cu Elvira Chiriac într-o firmă de consultanță. De ce a avut nevoie doamna Făgădău să apeleze la soțul de procuror DNA/angajat al lui Strutinsky, pentru a înregistra un banal nume de firmă, vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciți. Cert e că după ce Abalaru a înregistrat numele și i l-a cesionat doamnei Făgădău, aceasta a continuat demersurile și a înregistrat firma, care însă n-a mers, nu știm din ce motive, fiind radiată doi ani mai târziu, la începutul lui 2015.

final

Un an mai târziu, Dumitru Babu avea să ajungă viceprimar, iar legăturile dintre cele trei familii arată clar că ascensiunea afaceristului în această funcție nu s-a datorat unor criterii de competență. Dar, despre asta vom discuta în partea a doua a acestui articol, atunci când vă vom prezenta legăturile dintre bărbații Dobre, Babu și Făgădău.

În loc de concluzii. Ne-a păcălit familia Făgădău?

La sfârșitul anului 2015, când devenise clar că Decebal Făgădău urma să fie candidatul PSD Constanța pentru funcția de primar al municipiului, are loc o mutare strategică, de imagine. Soția, Monica Gaitanidis Făgădău renunță la jobul de director al Pozimed, pentru a închide gura tuturor celor ce l-ar fi acuzat pe viitorul candidat că trăiește din banii lui Strutinsky. Conform declarației de avere depuse de soț, doamna Făgădău a continuat să-și desfășoare activitatea pe firma Poseidon Management SRL, care oferă consultanță în afaceri pe sume consistente, conform veniturilor declarate și care firmă are ca numere de telefon, atât de fix cât și de mobil, aceleași numere de telefon pe care le are Pozimed.

pos

S-ar părea astfel că am fost puțin păcăliți. Impresia este că doamna Făgădău lucrează în continuare pentru Strutinsky și ai lui, doar că printr-o firmă, nu pe persoană fizică. Ar fi fost culmea să plece câinele de la măcelărie, nu-i așa? Urmăriți pe Constanta.ro și partea a doua a acestui articol, în care vom detalia relația dintre domnii Dobre, Făgădău și Babu, stâlpii noii triplete constănțene.

Vom reveni.
About Author

Lasa un raspuns

17 − = 7