„Anul Ovidius”, celebrat la Teatrul de Stat Constanţa. Primul eveniment: „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis”

Duminică,  19 martie, de la ora 19.00, Teatrul de Stat Constanţa a programat primul eveniment din seria celor menite să celebreze „ANUL OVIDIUS”, împlinirea a 2000 de ani de când Publius Ovidius Naso, unul dintre cei mai mari poeţi ai antichităţii, murea la ţărmul Mării Negre, în cetatea Tomis, unde fusese exilat de împăratul roman August. Data a fost stabilită pentru a aminti şi de 20 martie (anul 43 î.Hr.), ziua în care poetul s-a născut, în oraşul Sulmona.

„BUCURIA DE A FI ÎNDURERAT LA TOMIS”, de dramaturgul contemporan Viorel Savin este un spectacol – lectură în regia artistului Liviu Manolache. Tot el a gândit coloana sonoră a montării, iar distribuţia va fi alcătuită din: Iulian Enache, în rolul lui Ovidiu, Laura Crăciun, Marian Adochiţei, Alina Manţu, Dan Cojocaru, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Andu Axente, Ionuţ Alexandru, Andrei Cantaragiu, Cosmin Mihale, Roman Florentin şi Alexandru Iacov.

Piesa lui Viorel Savin a fost scrisă înainte de 1989, dar nu a primit, în timpul regimului comunist, aprobarea de a intra în repertoriul vreunui teatru, din cauza analogiilor cu politica acelor vremuri. După revoluţie, în 1997, a fost jucată la Teatrul Naţional al Radiodifuziunii Române, iar spectacolul de la Constanţa reprezintă premiera pe scenă a acestui text dramatic.

Reprezentaţia va fi vizionată şi de autor şi va fi precedată, la ora 17.00, de lansarea romanului său ,,Cinesunta – fata cu trecutul amputat” (Ed. Junimea, Iași, 2016).

Volumul va fi prezentat de prof. univ.dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, de criticul literar Petre Isachi, redactor şef al Revistei  de cultură „13 Plus”, de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, redactor şef al  revistei de cultură „Ex Ponto”, şi de prozatorul Adrian Lungu.

Romanul este greu de încadrat în tipare, potrivit criticului Ioan Holban, care scrie în prefaţă:,,Ficțiune? Un caz clinic? Roman-document? De aventuri? În registrul realismului magic? În cel al fantasticului? Câte ceva din fiecare…”.

Viorel Savin este dramaturg, romancier, dar şi publicist, şi poet. Publicul constănţean s-a întâlnit până acum cu trei dintre textele sale dramatice. „Bătrâna şi hoţul” a avut două montări la TSC: una în anul 1991, iar a doua se joacă din ianuarie a.c., având-o pe Ileana Ploscaru în rolul principal. Alte două piese, „Tu nu eşti trupul tău“ şi „Ginere de import”, au fost montate în 1999, respectiv 1995, la Teatrul „Fantasio”.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular