Ziua Francofoniei, sărbătorită la Școala ”Gheorghe Țițeica”

Săptămâna 20-26 martie 2017 este dedicată în întreaga lume francofonă serbării limbii, a culturii și a civilizației franceze. România, membră a Organizației Internaționale a Francofoniei alături de alte 83 de state și guverne din întreaga lume, se raliază acestui eveniment prin manifestările pe care diferite instituții de cultură le organizează.  Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica”  din Constanța nu putea face excepție și este una dintre instituțiile de învățământ în care, timp de câteva zile, s-a trăit ”La vie en rose” și s-a vorbit despre, în și pentru limba franceză.

IMG_9460

Miercuri, 22 martie, elevii claselor gimnaziale a V-a D, a VI-a A, B, D, a VII-a A și C  și a VIII-a A, coordonați de profesoarele de limba franceză Veronica Hagi și Victoria Pundichi, au pus în scenă un spectacol în care s-au auzit acorduri muzicale mai vechi sau mai noi, de la Edith Piaf la Carla Bruni și Willy William, în care s-au recitat poeme dedicate primăverii de la Charles d’Orléans la Victor Hugo sau Jacques Prévert. Dansul  și scenetele amuzante intitulate ”Les Verbes”  și  ”Un animal extraordinaire” au adus zâmbetul pe buzele spectatorilor.  ”Admir implicarea totală a elevilor în acest proiect de suflet. Am pornit de la o  idee răzleață- ”Ce-ar fi dacă am face un spectacol ?” -, iar ei au știut să o metamorfozeze într-un  moment de bucurie, de poftă de viață, de pasiune pentru limba franceză. S-au mobilizat în timp record : au învățat roluri, și-au făcut costume, au asimilat partituri noi, au exersat dansuri  și cântece. Le mulțumesc.”, a declarat organizatoarea evenimentului, Veronica Hagi.

Un moment special a fost realizat de elevii clasei a VIII-a A care, cu două luni înainte de finalul de gimnaziu, au prezentat mărturii despre ceea ce înseamnă limba franceză în viața lor. ”În primul rând, în limba franceză pot vorbi normal, fără să mai râdă cineva că sunt rârâită”, mărturisea amuzată Ana-Maria Penea,  iar Andreea Rucăreanu s-a întrebat apoi într-un monolog în care a implicat și publicul ”Cum ar fi fost lumea dacă Franța nu ar fi existat ?”. Întreaga asistență a fost de acord că, fără clătite, fără delicioasa baghetă, fără Chanel, fără cinema, lumea aceasta nu ar mai fi fost ”La vie en rose”.

Această întâlnire a fost ocazia propice pentru ca directorul instituției, Sorin Cernăianu, să felicite elevii care au obținut premii și mențiuni la Olimpiada Județeană de Limba Franceză, Iulita Alpetri, Andreea Rucăreanu, Alpetri Vichentie și Aron Robert, dar și echipajul câștigător al unuia dintre cele trei premii întâi ale Concursului Județean ”Jeunes Francophones”, format din Andreas Bujdoveanu, Maria-Alexia Vlad, Olga State și Vichentie Alpetri. În plus, dumnealui i-a felicitat și pe cei zece elevi care au promovat examenul de DELF nivelul A2, care le permite accederea la clasele bilingve de la liceele teoretice constănțene fără a mai da examen de limbă. ”Franceza rămâne o oportunitate în dezvoltarea personală a fiecăruia, deschizând de fapt drumul spre o mare parte din lume, cea francofonă. Cunoașterea unei alte limbi străine în afara englezei, care a devenit o competență obligatorie în lumea contempornă, va fi modul în care tinerii se vor diferenția în momentul în care își vor căuta un loc de muncă, peste nu foarte mulți ani deja. Iar franceza rămâne o oportunitate în acest sens.”, a conchis directorul adjunct al instituției, Corina Vlad.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular