Decebal Făgădău duce Constanța în faliment! Primăria a pierdut procesul cu Polaris și datorează 90 de milioane de euro

O sentință dată de Tribunalul Iași aduce dezastrul peste municipiul Constanța și resursele de care acesta beneficiază. Conform sentinței, Primăria Constanța trebuie să plătească firmei de salubrizare, Polaris M Holding, nu mai puțin de 413.187.664,48 RON, corespondentul în euro a sumei de aproximativ 91.000.000 de euro. Ținând cont că bugetul local pe un an de zile se ridică la 160.000.000 de euro, am putea spune că ne aflăm în dezastruoasa situație în care municipalitatea s-ar vedea privată de mai mult de jumătate din banii constănțenilor. Faliment asigurat, prin grija primarului Decebal Făgădău și a echipei sale.

25.04.2017
Ora estimata: 9:00
Complet: D13 c.a.
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul MUNICIPIUL CONSTANŢA. Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr.2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016, la suma de 413.187.664,48 RON. Reduce onorariul de avocat al reclamantei de la 36.000 RON la 3.000 RON. Obligă pârâta la plata, către reclamantă, a sumei de 3.400 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 3.000 RON onorariu de avocat, astfel cum a fost redus, şi 400 RON onorariu provizoriu de expert. Aprobă onorariul definitiv de expert în valoare de 2820 RON, solicitat de expertul tehnic judiciar Andrei Mirela pentru întocmirea raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea contabilitate. Dispune înştiinţarea Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi cu privire la suma definitivă aprobată la plată expertului tehnic Andrei Mirela, respectiv 2820 RON, din care diferen?ă de achitat 2020 RON, în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi. Obligă reclamanta la plata, către expertul tehnic judiciar Andrei Mirela, a sumei de 2020 RON cu titlu de diferenţă onorariu de expert. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, cale de atac ce se va depune la Tribunalul Iaşi. Pronunţată astăzi, 25.04.2017, iar soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  587/2017  25.04.2017

Așa sună sentința pronunțată în cursul zilei de ieri de Tribunalul Iași. Întregul proces poate fi studiat accesând următorul link: http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000145690&id_inst=99

Eduard Martin: ”Am avut toată disponibilitatea”

Pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest proces, l-am contactat pe Eduard Martin, administratorul firmei Polaris care ne-a explicat situația. ”În anul 2010, am contactat Primăria Constanței pentru a aplica tarifelor pe care le practicăm, inflația, așa cum spune legea. Din nefericire nu am găsit înțelegere la fostul primar, așa că ne-am căutat dreptatea în instanță. Am câștigat procesul, judecătorii stabilind că tarifele trebuie majorate. Nu ar fi fost un efort bugetar major, ar fi însemnat poate un milion de euro anual. În ciuda deciziei instanței, nici fostul și apoi, nici actualul primar, nu au dorit să stea de vorbă cu noi despre această situație. Așa că am luat din nou calea tribunalului, în anul 2015, pentru ca instanța să decidă clar câți bani avem de primit. Așa s-a ajuns la deznodâmântul de ieri. Am avut întotdeauna disponibilitate, pentru a discuta, am trimis sute de hârtii. Nimeni de la Primăria Constanța nu ne-a răspuns. Niciodată. Nu vreau ca vreun constănțean să-și închipuie că fac rău Constanței. Am fost și sunt dornic de a găsi soluții pentru această situație, dar nu mi s-a răspuns, iar eu sunt răspunzător în fața firmei mele, în primul rând. Pentru că nu am primit acești bani a trebuit să deschid o linie de credit. Băncile au ajuns să-mi refuze alte credite, din cauza acestei situații. E normal? Repet, eu sunt un om deschis, dar oamenii care trebuie să răspundă pentru această situație sunt cei din fruntea administrației constănțene. Nu e o situație care mă face fericit, să știți. Au fost mai multe întâlniri pe care le-am programat cu avocații și pur și simplu n-au venit. E normală o astfel de atitudine?”, ne-a declarat Eduard Martin.

Firma Polaris ”amendată” de Făgădău și echipa lui, ilegal

O altă știre care a ajuns la redacția noastră, pe surse, este legată de conflictul iscat între Primăria Constanța și Polaris M Holding, în vara anului trecut, atunci administrația condusă de Decebal Făgădău a decis să oprească firmei de salubritate  o garanție de 9 %, lunar, până când instanța va decide dacă înțelegerea dintre administrație și Polaris trebuie să fie reziliată. Judecătorii au stabilit la acel moment că firma Polaris M Holding se află în deplină legalitate, doar că Primăria a uitat să dea înapoi banii opriți, acei 9 %, ba mai mult, a continuat să-i oprească lună de lună. Din informațiile pe care le deținem, există deja pe rol un proces legat de această speță, compania Polaris cerându-și bani opriți ilegal. Și suma nu e mici nici aici, cu penalizările aferente ajungând la 1.000.000 de RON, din banii constănțenilor. Eduard Martin nu a dorit însă să discute despre această situație, pe care a confirmat-o dar a preferat să o discute la momentul potrivit.

Nimeni din Primărie nu răspunde

Desigur, răspunsurile pentru această situație incredibilă se află la cei care conduc Primăria Constanța. Am încercat să-i contactăm pe cei în cauză, fără succes însă. Telefonul primarului blochează din start orice apel, probabil pe rețeta ”nu ești în agendă, ești blocat” în timp ce viceprimarul ne-a rugat să-i transmitem prin SMS doleanțele noastre, pentru ca după ce am făcut acest lucru să nu mai răspundă la chestiunea în cauză. De altfel, ce-ar mai putea spune cei doi, în fața faptului împlinit. 91.000.000 de euro datorii, în niciun an de mandat. Incredibil!

Ce spun politicienii locali

Am contactat mai mulți politicieni, pentru a le cere opinia referitor la dezastrul care s-a abătut asupra orașului, prin această decizie judecătorească. Primul pe care l-am sunat este secretarul general al PSD Constanța, Gheorghe Donțu, care s-a rezumat scurt la a spune ”nu comentez”. Se pare că PSD-ul constănțean merge pe aceeași linie și ignoră complet o situație incredibil de gravă.

Claudiu Palaz, liderul PMP Constanța ne-a declarat că situația trebuie analizată. ”Dacă e sentință judecătorească, nu avem ce face. Ar trebui totuși să urmărim modul în care s-a apărat Primăria, pentru a înțelege cum s-a ajuns aici”, ne-a spus vicepreședintele CJC.

George Muhschină, liderul organizației municipale a PNL Constanța ne-a declarat că nu cunoaște speța, dar că dacă o asemenea situație se confirmă ne aflăm într-o situație cumplită.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular