Felix Stroe a deschis lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est

 

apa

 

 

 

 

În perioada 15 – 17 mai 2017, Asociația Română a Apei și Patronatul Apei organizează la București un complex de manifestări reunite în cadrul Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est.

Președintele Asociației Române a Apei, Felix Stroe, a fost cel care a deschis în mod oficial lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est, iar în discursul său a amintit despre importanța serviciilor de alimentare cu apă, dar și despre eforturile făcute de asociație pentru promovarea acestor servicii. „Serviciile de alimentare cu apă și canalizare sunt de o importanță vitală pentru asigurarea calității vieții în toate formele ei. Schimbările din ultimii ani și activitatea Asociației Române a Apei au determinat autoritățile publice să intensifice și să acorde atenția cuvenită acestui sector“, a subliniat Felix Stroe.

Despre activitatea ARA și eforturile depuse pentru alinierea legislației române la cerințele internaționale a vorbit și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. „Am urmărit activitatea ARA pe plan național și internațional și nu pot decât să felicit această organizație pentru rezultatele obținute ca urmare a conlucrării, fie că vorbim despre operatori sau parteneri externi. Și noi, ca și ARA, avem un singur obiectiv – de a dezvolta infrastructura, pentru a face viața mai bună fiecărui cetățean. Munca dumneavoastră este un indicator al gradului de civilizație al populației. Schimburile de experiență și workshopurile din cadrul acestei manifestări aduc un plus de valoare acestui domeniu, care se simte la nivelul beneficiarilor. Pentru 2014-2020, pentru Programul Operațional Investiții Mari (POIM) sunt alocate 3 miliarde de euro pentru infrastructura de apă, iar de aceste finanțări nu depinde doar dezvoltarea operatorilor și creșterea calității serviciilor, dar și agenții economici care asigură forță de muncă și materialul necesar implementării acestor proiecte“, a transmis ministrul Rovana Plumb.

Până la acest moment, au fost depuse pe POIM 43 de proiecte de finanțare, în valoare totală de 6 miliarde de euro, din care 29 sunt proiecte începute pe alte programe europene, dar, din diferite motive, nu au fost finalizate. Ministerul Fondurilor Europene a acceptat pregătirea unui număr mai  mare de proiecte, pentru a nu ne regăsi în situația anilor trecuți, când, în urma analizei și a studiilor de fezabilitate, valoarea atrasă prin programe a fost mai mică decât a pus la dispoziție Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o Ordonanță privind suportarea, de la bugetul de stat, a cofinanțării proiectelor fazate din exercițiul bugetar 2007-2013, proiecte care nu au putut fi realizate din cauze neimputabile operatorilor.

Invitat special al organizatorilor, Excelența Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, a subliniat importanța vitală a apei și progresele făcute de țara sa în detecția pierderilor de apă. „Apa este baza tuturor lucrurilor. La început, Dumnezeu a creat apa și pământul, deci apa a fost aici înainte de orice altceva. Statul Israel este lider mondial în procese de detecție a pierderilor de apă și dezsalinizare. În urma colaborării cu ARA, în România se fac primii pași în implementarea unor proiecte pentru detecția pierderilor de apă“, a declarat ambasadorul.

La deschiderea oficială a Forumului Apei, de la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenți Exceleța Sa Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la București, Diane D`Arras, președintele Asociației Internaționale a Apei, Ion Câmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru.

În cadrul Forumului Apei, se vor desfășura mai multe sesiuni de lucru, expoziții și seminarii, după cum urmează:

̕• Conferinţa Internaţională Tehnico – Ştiinţifică privind Soluții Sustenabile în Managementul Apei are ca obiectiv principal prezentarea de noi tehnologii și diseminarea bunelor practici în rândul specialiștilor din domeniu;

  •  EXPOAPA  – expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XIX-a ediţie, prezintă cele mai noi materiale, tehnici și tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei operaționale în sector.
  •  Seminarul POIM 2014-2020, organizat de către ARA în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, este dedicat operatorilor regionali și îşi propune să aducă clarificări din partea instituțiilor responsabile din țară și de la nivelul Comisiei Europene privind cerințele pentru aplicarea și implementarea proiectelor europene de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare.
  •    Workshopul Economic Regional, cu tema „Organizarea, funcționarea și finanțarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare”, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialiști  pentru Economie și Statistică al International Water Association (IWA), workshop al cărui obiectiv este să dezbată aspecte legate de modul în care furnizorii de servicii iși consolidează companiile și iși pot crește capacitatea financiară necesară asigurării de servicii mai bune pentru consumatori, în condițiile menținerii suportabilității.

Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniştilor din sectorul apei, începând cu specialiştii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, continuând cu autorităţile publice centrale şi locale, cu consultanţii, cu mediul academic şi de cercetare, cu producătorii şi distribuitorii de soluţii specializate şi, totodată, cu publicul larg care manifestă interes faţă de evoluţia performanţelor manageriale şi tehnice din sectorul apei.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular