Constanta.RO

Experimentul Constanța Libre. Cum ne-a transformat Mazăre orașul într-o republică sud-americană de tip sovietic

0

În noaptea de miercuri spre joi, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost prins de Policía Federal Argentina” (PFA) pe străzile din Buenos Aires. Prin intermediul firmei SHAPIR STRUCTURES, unde era administrator, “Mister Avi” s-a ocupat ani la rând cu asfaltările de prin Constanța sub mandatul echipei Mazăre-Făgădău dar și cu ridicarea campusului social Henri Coandă.” În momentul reținerii, Mister Avi” făcea jogging, noaptea, pe străzile din capitala republicii Argentina.

Avraham-Morgenstern

 

De ce fug aleșii noștri în America Latină ?

Între Constanța și America Latină există o relație specială: ani la rând fostul primar Mazăre și-a petrecut mai toate concediile (și n-au fost puține) în Brazilia. Acolo și-a cărat și o bună parte din averea agonisită cu greu. O anchetă jurnalistică avea să demonstreze în 2016 că și președintele PSD, Liviu Dragnea preferă tot Brazilia unde a mers de 16 ori în 3 ani intervalul 2013-2016. Dragnea susține însă că el nu are afaceri în Brazilia și că povestea este doar o scorneală de-a lui George Soros. Și colegul său de partid Viorel Hrebenciuc s-a acomodat de minune în America Latină. Așa cum s-a aflat, tot în 2016, după izbucnirea scandalului “The Panama Papers”, Hrebenciuc deține societatea offshore “Dezvoltarea Destinului” (Destiny Development Inc.) în Republica Panama. 

Mazare-Dragnea-Hrebenciuc

Pentru că locul devenise probabil neîncăpător, spre finalul carierei sale politice, fostul primarul Radu Mazăre și-a mutat operațiunile economice pe Coasta Africii, în Madagascar. În anul 2016 frații Mazăre aveau să explice în fața judecătorilor Curții Supreme că banii investiți în Brazilia și Madagascar aparțineau de fapt lui Elan Schwartzenberg și Emei Gavrilă (concubina lui Alexandru Mazăre, din perioada 1998-2011).

Așa s-au ridicat afacerile românești din America Latină și Africa, după o rețetă clară. Întotdeauna pe banii altora. Gașca lui Mazăre s-a folosit de toate tipurile posibile de săgeți, de la rude până la prieteni în timp ce Liviu Dragnea se laudă cu “fostul coleg de facultate” Mugurel Gheorghiaș. Avem deci politicieni săraci dar cu gusturi fine.  

Americanii au vrut parteneriat cu un oraș condus de copia lui Fidel Castro

Una dintre primele afaceri ale găștii lui Radu Mazăre din anii 90 a fost clubul Copacabana din Mamaia, nume împrumutat de la celebrul cartier din Rio de Janeiro. Așa cum avea să explice și ziarul InfoSud-Est, chiar și excelența sa Jeronimo Moscardo de Souza, fostul ambasador al Braziliei la București obișnuia în 1999 să-și piardă nopțile pe plajă la localul lui Mazăre despre care spunea că dezvoltă “un program cultural” menit să “consolideze relațiile bilaterale dintre cele două țări.”

a

În timp ce noul primar, Radu Mazăre, începuse să impună modelul sud american la Constanța, contextul național era cu totul altul. România era interesată de dezvoltarea colaborării și strângerea relațiilor cu Statele Unite, și nu în mod special cu Brazilia sau altă țară din America Latină. Tocmai Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, lansat pe 11 iulie 1997, avea să pună Constanța pe harta geostrategică a lumii – în mod special după avenimentele de la 11 Septembrie 2001. Așa se facă ce, din anul 2003 armata americană a ales să utilizeze baza aeriană din Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, precum și alte facilități din zonă, pentru diferite operațiuni de natură militară. Vă dați seama ce surpriză au avut americanii când au dat de un primar cu apucături de dictator sud american, dictator ce copia fidel modelul sovietic?

La început au fost palmierii …

La începutul primului său mandat de primar, Radu Mazre a dat dispoziție ca în stațiunea Mamaia să fie plantați palmieri. Pentru că experimentul n-a prins rădăcini, s-a trecut ulterior la palmieri în ghivece. Este doar o glumă au spus mulți, dar acesta era doar începutul.

Radu Mazăre, primarul orașului Constanța avea să se lanseze apoi într-o bizară campanie de imagine îndreptată chipurile împotriva “procurorilor lui Băsescu” despre care spunea că sunt niște “slugoi.” Aparent deranjat de anchetele justiției, ținuta civilă de până atunci a primarului Mazăre a fost înlocuită definitiv cu una de armată – similară uniformelor purtate de Fidel Castro. 

MAZARE-HAVANA-CIGAR

Cu bocanci negri bine lustruiți și haine verzi croite pe măsură, primarul Constanței părea mai degrabă desprins de pe platourile de filmare și nu la conducerea unui oraș. Ținuta era întregită cu o beretă pe care se putea observa steaua roșie în cinci colțuri – simbolul universal al comunismului. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial soldații ruși susțineau că aceste cinci colțuri reprezintă cele cinci continente pe care Moscova și-a propus să le cucerească. Pe lângă toate acestea, din recuzita lui Radu Mazăre n-au lipsit nici celebrele trabucurile cubanze pe care obișnuia să le consume la vedere, cu fiecare prilej.

Și, de parcă nu era suficient, Radu Mazăre și-a făcut apariția pe străzile Constanței la volanul unui jeep model CJ-5 Willys. Să nu vă închipuiți că măcar de data aceasta alegerea edilului a fost una întâmplătoare. Și aici avem o istorie cu tâlc: În zorii Revoluției Cubaneze”, în ianuarie 1959, liderul paramilitar Fidel Castro și-a făcut triumfala intrare în Havana exact la bordul acestui model de autovehicul. La momentul respectiv Castro a apreciat valoarea acestei mașini și ca echipament militar dar și pentru caracteristicile recomandate deplasărilor în zonele rurale ale Cubei. 

Ianuarie-1959-Havana-August-2007-Constanta

Liderul de la Havana primise aceste jeep-uri în ’59 sub formă de donație de la compania „Willys Overland Export Corp” pentru susținerea reformei agricole, în schimb despre exemplarul lui Mazăre n-am aflat nic până azi de unde și cum a fost procurat la mai bine de 48 de ani diferență. 

Nu a durat mult până când ținuta revoluționară îmbrăcată de Mazăre a devenit ținută obligatorie în rândurile adepților lui. Întreaga organizație a tineretului social democrat din Constanța s-a tras la uniformă de sorginte cubaneză iar primarul Mazăre și-a echipat trupa de animatoare asemenea brigăzilor de “Mujer Combatiente” ale Cubei revoluționare.

Revolutia-Socialista

Într-un final, cu uniforme, jeep-uri militare, trabucuri cubaneze și gărzi patriotice, din anul 2012, Radu Mazăre a trecut la Carnavalul de la Mamaia” – copie fidelă a Carnavalului din la Rio de Janeiro. Fetele au fost suite în care alegorice în frunte cu “El Comandante” de Constanța. Cu siguranță Radu Mazăre s-a distrat pe cinste, în timp ce lumea civilizată privea consternată. 

Campania lui Radu Mazăre o imensă greșeală de imagine

Pentru că merită să învățăm din greșelile trecutului nostru trebuie să amintim aici câteva repere istorice ce întregesc imaginea lui Fidel Castro la nivel mondial. Gruparea fraților Castro supranumită “Mișcarea de la 26 Iulie” a ajuns la putere în Cuba printr-o revoluție fabricată în laboratoarele serviciilor secrete ruse. Raul Castro și medicul argentinian Ernesto Rafael “Che” Guevara erau doi comuniști sadea, cu ample legături în Rusia sovietică. “Che” Guevara era marxist convins, șef al unei unități paramilitare care acționa pe spațiul Americii Latine care s-a alăturat fraților Castro în 1956 în Mexic. Ca și Radu Mazăre, Castro se lupta cu “sistemul” însă nu într-o țară democratică precum România anilor 2000, ci într-o Cuba aflată sub dictatura generalului Batista la finalul anilor ‘50.

În ciuda evidențelor, Fidel declara la început că doctrina sa nu este “nici Marxistă și nici comunistă, ci o democrație reprezentativă și justiție socială.” Cu toate acestea în mai 1962 acest dictator avea să arunce în aer pacea mondială. Castro a permis rușilor să monteze câteva baze de rachete nucleare în Cuba moment în care americanii și-au pus problema declanșării unui conflict de proporții. Președintele Kennedy a decis atunci instituirea “DEFCON 2” – a doua cea mai ridicată stare de alertă – în timp ce planeta se pregătea pentru o nenorocire. 

04

Episodul cunoscut drept “criza rachetelor din Cuba” a fost tranșat pe 27 Octombrie 1962 când prim-ministrul rus Nikita Hrușciov i-a propus un acord lui Kennedy: rușii au fost dispuși să-și retragă rachetele nucleare din Cuba dacă și America își retrăgea rachetele de la bazele din Turcia. Kennedy a acceptat înțelegerea. Fidel Castro s-a opus acestui acord însă nimeni nu l-a mai băgat în seamă pe “revoluționarul” de la Havana. Înțelegerea mai prevedea ca Statele Unite să garanteze că nu vor invada Cuba în viitorAșa a rămas Fidel la putere pe insulă, neatins întreaga sa viață de mâna unchiului Sam. Drept consolare dar și pentru a sfida, în vara lui 1963, Fidel a fost invitat la Moscova unde a primit titlul de “Erou al Uniunii Sovietice” – cea mai înaltă distincție oferită de ruși la acel moment. Merită oare să ne mai întrebăm cum au perceput partenerii noștri de la Kogălniceanu această campanie ostășească cu arome cubaneze de la Constanța? Știa Radu Mazăre că embargoul impus de Kennedy asupra Cubei în 1962 era încă în vigoare? A fost totul intenționat?

Pericolul modelelor din America Latină

Poate cel mai simplu a creionat imaginea Americii Latine ziaristul Jorge Ramos care a explicat ce înseamnă “realismul magic” specific statelor sud-americane: „Da, cei din America Latină visează mai mult. Când trăiești în sărăcie, atunci când președintele îți este numit de alții, atunci când ucid pe cineva și nimeni nu este pus sub acuzare și atunci când doar câțiva se îmbogățesc, desigur că visezi. Nu este o coincidență faptul că realismul magic se întâmplă în America Latină, pentru că visurile și aspirațiile noastre fac parte din viață.” 

MAZARE-LA-REVOLUTION

Acesta a fost experimentul “Constanța Libre” marca Radu Mazăre & Co.
About Author

Lasa un raspuns

+ 42 = 48