Sub bagheta lui Horia Constantinescu, alianța PSD-PNL din Consiliul Local Costinești a vrut să treacă bugetul pe șest. PMP a cerut respectarea legii

Ședința ordinară a Consiliului Local Costinești s-a încheiat cu scandal. Alianța creată în jurul primarului Traian Cristea a încercat să supună la vot proiectul de  buget local pentru anul 2018, fără a respecta prevederile legale, existând obișnuința ca la Costinești nimeni să nu pună întrebări, iar votul să meargă pozitiv și pe repede înainte, legea fiind una singură: dorința primarului. Surprinzător, dirijorul alianței PSD-PNL din Primăria Costinești, care servește interesele primarului Traian Cristea, a fost directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, fost președinte al PSD Costinești, fost consilier local și fost așa zis dușman al primarului, pe care a ajuns să-l îndrăgească după alegerile locale din comună, deși inițial se jura că Traian Cristea este un veritabil cancer care trebuie extirpat din comunitatea costineșteană. Horia Constantinescu a învățat însă o lecție pe care o știu costineșteni de multă vreme, aceea că liberalul Traian Cristea are o relație specială cu social democrații, care au avut grijă ca niciodată să nu-i pună probleme în activitate. Ghimpele în care și-au rupt dinții prietenii din PSD și PNL a fost de această dată reprezentat de consilierii PMP, care au cerut ca bugetul local să fie supus la vot, numai cu respectarea tuturor prevederilor legale și numai după ce oamenii din Costinești îl pot studia și pot aduce propriile amendamente, fiind vorba în fond de banii lor.

Povestea unui buget care nu putea fi votat

Primarul Traian Cristea s-a bazat pe consilierii PSD, PNL și pe votul singurului consilier M10, un supus cunoscut al edilului, pentru a trece un buget local care nici măcar nu era finalizat, pentru că datele legate de sumele defalcate venite de la bugetul de stat nu ajunseseră încă la Primăria Costinești. În sală, în calitate de dirijor al oamenilor primarului s-a aflat Horia Constantinescu, care a intervenit de mai multe ori în discuție, deși ar fi trebuit să ceară dreptul la cuvânt. Mai mult decât atât, pe imagini se poate vedea cum Horia Constantinescu le șoptește la ureche, de mai multe ori, consilierilor, indicații despre ceea ce au de făcut. Modul acesta de a trata lucrurile este inadecvat și greșit. Un om de afaceri important al zonei NU ar trebui să aibă dreptul să șoptească la ureche consilierilor cum să voteze, la mijloc fiind o incompatibilitate clară. Domnul Horia Constantinescu ar fi trebuit să insiste pentru TRANSPARENȚĂ și pentru dreptul oamenilor de a avea acces la bugetul pe care-l dorea votat, situație prevăzută clar de legea 273/2006, o lege pe care consilierii se pregăteau s-o ignore complet. Ba chiar, într-un mod foarte amuzant, consilierul Ilie Vladu insista pe ideea că ”dacă până acum nu s-a afișat bugetul, de ce să începem de anul ăsta?”. Îi transmitem domnului Vladu că activitatea consiliului local trebuie să se desfășoare sub semnul legii, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Pentru aceasta, oamenii din Costinești ar trebui să fie invitați la o dezbatere publică și întrebați despre felul în care se vor cheltui banii lor, în opinia noastră simpla afișare a bugetului pe o ușă nefiind de ajuns. Singurii care s-au opus acestui heirupism și au cerut respectarea legii în sala de ședință, spre exasperarea celorlalți, au fost cei trei consilieri PMP și consilierul ce reprezintă PRU. Doar datorită încăpățânării cu care aceștia au susținut respectarea legii și ideea de transparență în cheltuirea banului public a făcut ca proiectul de buget să nu fie adoptat. De altfel aceștia au arătat că documentele referitoare la proiectul de buget le-au fost trimise doar cu câteva ore înainte, nefiind timp suficient pentru a le studia, fapt ce contravine din nou legii și care denotă faptul că la ședință se pregătea un matrapazlâc specific lui Traian Cristea, primarul care nici măcar nu binevoiește să participe la ședințe. Costineștenii știu foarte bine că după primele ore ale zilei nu te mai înțelegi cu primarul și știu și de ce, nu mai insistăm noi pe subiect, așa că nu e o surpriză lipsa acestuia de la ședințele de Consiliu Local. Revenind, discuțiile s-au încheiat așa cum s-au desfășurat. A fost supus la vot suspendarea ședinței, urmând ca aceasta să se reia la un termen ulterior, atunci când problemele semnalate de consilierii PMP și PRU vor fi remediate.

Viceprimarul Marin Băduică vrea să-și gireze șmecheriile cu votul Consiliului Local

Un alt proiect supus la vot, care surprinde, este legat de o achiziție publică, inițiator fiind viceprimarul Marin Băduică. Prin proiectul propus de acesta se dorește instalarea unui sistem wireless care să asigure internet zonei centrale a stațiunii Costinești. Unele voci din comună susțin că acesta ar fi un cadou oferit aceluiași Horia Constantinescu, care administrează prin familia sa plaja din stațiune și care și-ar transforma astfel afacerea într-una mai atractivă. Problema însă nu este acest zvon. Dacă domnul Horia Constantinescu și-ar dori niște wireless pe plajă, suntem siguri că și-ar putea permite liniștit să-l instaleze. Întrebarea este, de ce vrea Marin Băduică să treacă acest proiect prin votul consilierilor locali, când avem de-a face de fapt cu o achiziție publică, ce se poate face au atribuire directă, totul fiind astfel la îndemâna viceprimarului? Vă spunem noi de ce. Pentru că dacă peste câteva luni apare DNA-ul și-l întreabă pe viceprimar cum a ales firma care să instaleze acest wireless, acesta va răspunde ”nu eu, consilierii locali”. O poveste pe care a făcut-o și Nicușor Constantinescu în trecut, încercând să-și legitimeze mai multe șmecherii prin votul consilierilor. De altfel, știm deja și numele firmei pe care viceprimarul Marin Băduică își dorește s-o căpătuiască. Este vorba de firma RUN IT SRL din București, o firmă micuță, fără angajați și fără experiență în proiecte precum cel din Costinești. Deocamdată nu e foarte clar cum a ales Băduică această societate, pentru a-i băga în conturi peste 20.000 de euro din banii oamenilor din Costinești, viceprimarul având obligația să prezinte modul în care a ales-o și nu să încerce să arunce povestea pe umerii consilierilor.

Și, ca să înțelegeți că afacerea este una completamente dubioasă, vă spunem că am încercat să discutăm cu patronul firmei RUN IT SRL despre proiectul de la Costinești. Deși disponibil inițial, domnul Necșeriu a refuzat să mai răspundă atunci când l-am rugat să ne spună cum a ajuns să colaboreze cu Primăria Costinești. Oare de ce?

necseriu

 

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular