Cătălin Cîrstoveanu și Adelina Toncean au pus bazele proiectului CLIIN. Mii de vieți vor fi salvate cu un preț modic

Atunci când doi oameni minunați își unesc forțele, nu pot ieși decât lucruri bune. Așa s-a născut și proiectul CLIIN, întrupat din mintea genială a doctorului Cătălin Cîrstoveanu și munca Adelinei Toncean pentru a-l pune în aplicare.

Pe Adelina Toncean, o știm mulți, aici în Constanța. E clujeanca blondină care n-a ezitat nicio secundă și a înfiat un prunc, cu foarte puține șanse la viață, căruia i-a fost mamă și prietenă până în ultimele sale secunde. Adelina face același lucru și acum. Activează în asociația ”Inima Copiilor” și o poți găsi la spitalul Marie Curie, din București, acolo unde alege, în fiecare zi, să fie mamă pentru toți copiii abandonați de femeile care le dau viață și apoi pleacă, fără să se uite înapoi. Și nu-s puțini astfel de copii. Adelina are însă grijă de fiecare, chiar cu prețul timpului ei liber, pe care îl dedică acestei activități, integral.

Despre Cătălin Cîrstoveanu am mai scris. I se spune doctorul copiilor și este șeful secției de Terapie Intensivă  Nou Născuți din Spitalul Marie Curie. Atunci când nu operează micuții ce se nasc cu probleme, medicul Cîrstoveanu călătorește cu bebelușii ce nu pot fi tratați în România, căutând spitale din Europa și America pentru a le da șanse la viață. Iar când nu face nici asta, medicul se transformă în constructor. A pus pe hârtie planul pentru secția pe care o conduce, încă de acum câțiva ani, a alergat după bani la ușile sponsorilor și în prezent se poate mândri cu cea mai modernă secție de spital, dedicată nou născuților, din Europa de Est. Și nu se oprește aici. A demarat un proiect similar și la Constanța, a căutat sponsori și lucrările sunt deja în desfășurare, urmând să fie finalizate la sfârșitul anului.

Într-unul dintre momentele sale de respiro, Cătălin Cîrstoveanu a descoperit că există un aparat, util pentru orice spital, care-ți poate indica, prin testare, toate infecțiile care sunt aduse în spital. Prin folosirea a mici testere poți afla unde sunt infecțiile, cum au apărut ele și poți scăpa de ele. Astfel, printr-o analiză minuțioasă, cu ajutorul acestui aparat poți reduce riscul de infecții în unitatea spitalicească la minimum. Aparatul lucrează cu două modalități de testare. Apa va fi testată săptămânal în timp ce suprafețele, incubatoare, aparate, uși, mâinile personalului, părinților, se vor testa, prin sondaj, zilnic . Astfel, softul identifică toate porțile de intrare ale infecțiilor, înmagazinează informația, îți oferă statistici, trenduri, totul pentru ca tu să știi cum să ucizi acele infecții. Aparatul îți spune totul și despre dezinfectanți, despre rezistența infecțiilor și mai ales despre prevenție. Este practic un creier artificial specializat în infecțiile care, de atâta timp, fac ravagii în spitale.

Și toate acestea, pentru un preț ridicol de aproximativ 10.000 de euro. Aparatul în sine costă undeva în jur de 2000 de euro, restul de bani fiind necesar pentru testerele folosite timp de un an de zile. O soluție atât de ieftină încât reprezentanții Ministerului Sănătății ar trebui s-o aplice, încă de mâine, în toate spitalele românești.

O soluție însă, nu destul de ieftină pentru ca medicul Cîrstoveanu să și-o poată permite din propriul buzunar. Așa că a intrat în scenă Adelina Toncean, care a bătut la ușile sponsorilor, pentru a cere ajutor. Și-a prezentat proiectul în fața marilor companii românești, care au bani puși deoparte pentru asemenea idei și a reușit să-i convingă pe cei de la Electrica S.A. Că o asemenea idee trebuie finanțată. Proiectul ei a luat notă maximă de la toți membrii juriului. Finanțarea este doar pentru un an de zile, dar Adelina este optimistă că, odată ce vor apărea primele rezultate, proiectul se va putea dezvolta, nu doar la București ci în majoritatea spitalelor.

Proiectul CLIIN nu este singurul rezultat din munca echipei din jurul lui Cătălin Cîrstoveanu. Am putea spune că la Marie Curie există un adevărat incubator de proiecte menite să îmbunătățească ”sănătatea” precară a spitalelor românești, așa că despre munca Adelinei Toncean și a colegilor ei, vom reveni cu mai multe episoade.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular