Unde te poți angaja în Constanța? Piața locală, concurată de Marea Britanie și Franța. Englezii oferă salarii de patru ori mai mari

Chiar dacă nu ne place să auzim asta, piața forței de muncă din Constanța este foarte puțin ofertantă în ciuda faptului că majoritatea firmelor se plâng că nu găsesc angajați. În urmă cu 3 săptămâni, Mohammad Murad, patronul lanțului hotelier Perla Majestic, susținea că litoralul este profund afectat de lipsa forței de muncă, vorbind despre 5.000 de posturi care așteaptă să fie ocupate.

Murad spune că salariile plătite de angajatori sunt foarte bune însă nu sunt suficienți oameni doritori să ocupe locurile de muncă vacante: “Vă spun sincer, nu mai avem cu cine să lucrăm. Am fost acuzaţi că nu dăm salarii. Dăm salarii foarte bune!” declara Mohammad Murad, citat de Business Magazin pe 23 Aprilie 2018.

Constanța – Care este oferta de muncă reală din piață? 

În ziua de azi este foarte simplu să faci o consultare de piață pentru a înțelege care este de fapt oferta locurilor de muncă într-un oraș sau altul. Este suficient să verifici site-urile specializate în recrutare, acolo unde angajatorii și agențiile își lansează nemijlocit ofertele lor de muncă, pentru a înțelege unde se situează Constanța.

Fratelli și Biutiful by the Sea oferă între 2000 și 4000 de lei 

Am ales în cadrul studiului nostru cele mai bune oferte de angajare pentru Constanța și stațiunea Mamaia, în funcție de nivelul salariului promis. Aflăm astfel că managementul cluburilor de fițe din stațiune, recrutează la gramadă tot ce prinde, barmani, ospătari, bucătari, agenți de pază, personal pentru curățenie, totul pentru o ofertă salarială cuprinsă între 2 000 și 4 000 de lei.

Biutiful bt the Sea - Mamaia, Constanta

Este vorba de oferta celor de la Fratelli și Biutiful by the sea din nordul stațiunii. Oferta nu precizează nimic despre programul de lucru, condițiile de muncă, documente legale de angajare în timp ce agentul de recrutare, doamna AIDA, prezintă celor interesați o fotografie de profil absolut motivațională.

Nikos Greek Taverna – Mamaia, oferă 2500 lei

Oferta celor de la NIKOS, cunoscutul restaurant cu specific grecesc este una de-asemenea foarte generalistă. Aceștia caută “lucrători pentru toate posturile de lucru” și avertizează că doritorii urmează să treacă o “probă de evaluare despre care nu se oferă informații. Din anunț reiese că job-urile sunt permanente însă nu se specifică nimic despre program și condițiile legale, aceste amănunte fiind discutate cel mai probabil la fața locului.

Angajatii NIKOS GREEK TAVERNA - Constanta

Irish Pub Constanța oferă între 1800 și 2700 lei

Celebrul restaurant Irish Pub din Constanța dorește să angajeze ospătari și barmani cu experiență pentru un venit lunar cuprins între 1 800 și 2 700 de lei. Cel mai probabil acesta este salariul NET (adică în mână) oferit categoriilor de personal menționate.

Principala cerință este ca viitorii angajați să aibă domiciliul în Constanța. În condițiile în care o garsonieră în Constanța se închiriază cu minim 190 de Euro (890 lei) este de înțeles că această ofertă de muncă se adresează mai repede persoanelor care dețin locuință proprietate personală.

PIZZA EVO Constanța oferă între 3000 și 4500 de lei pe lună!

Din datele analize de noi, aceasta este de departe cea mai bună ofertă de angajare din piața locală privată constănțeană la acest moment. Singurul criteriu pentru angajare expus de cei de la PIZZA EVO este “experiență cuptor cu lemne care probabil se obține tot mai greu zilele acestea devreme ce salariul este de 4 500 de lei pe lună. Suma reprezintă, probabil, NET-ul (în mână) oferit.

Dacă această ofertă este reală se poate spune că PIZZA EVO a întrecut și cluburile de fițe din Mamaia dar și restaurantele cele mai răsărite ale orașului.

Pizza EVO - Constanta

Reamintim cititorilor noștri că pentru un salariul NET de 4 000 de lei, costurile totale la nivelul anului 2018 se ridică la 6 991 (taxe incluse), în timp ce pentru un venit de 4 500 lei costurile sunt de 7 865 lei lunar.

Dacă o astfel de afacere, o pizzerie din Constanța, lucrează cu 4 angajați zilnic, program permanent, rezultă că unitatea economică trebuie să încaseze zilnic o sumă considerabilă astfel încăt să-și poată permite susținerea unor salarii la nivelul ofertei prezentate.

Patiseria DULCE de la Capitol, Constanța, oferă 1400 lei

O altă categorie foarte căutată sunt angajații din domeniul panificației și produselor de patiserie. Din datele culese de noi, în Constanța, ofertele salariale pentru astfel de posturi variază între 1 400 și 1 800 de lei pe lună. Presupunem că este vorba, din nou, despre salariul NET, deoarece majoritatea anunțurilor nu precizează acest aspect.

Cei de la Patiseria Dulce recrutează atât pentru locația din Constanța dar și pentru punctul de lucru din stațiunea Mamaia, și oferă 1 400 de lei fără să solicite experiență iar postul este permanent și nu sezonier.

Dea Wall Concept, 1800 lei pentru consultant amenajări interioare

Dacă ai spirit creativ, reprezentanții magazinul Dea Wall Concept caută să angajeze un consultant pentru “decorare interioară și oferă un salariu de 1 800 de lei. Este foarte important să ai bune abilități de comunicare și eventual permis de conducere, experiență în vânzări, așa cum precizează anunțul lor de angajare.

Piața muncii din Constanța asaltată de firmele britanice și franceze

Nu puțini sunt angajatorii din Constanța, locali, care au raportat în ultimii 2-3 ani că angajații lor au plecat pentru a lucra în Marea Britanie sau Franța. Cele două state aflate și ele în criză acută de forță de muncă lansează oferte tot mai atractive pentru cei interesați să lucreze în străinătate.

Au trecut vremurile în care să lucrezi în străinătate era o adevărată aventură. Majoritatea ofertelor de angajare au devenit tot mai atractive iar angajatorii străini, care cunosc problemele specifice angajatului român, iau în calcul asigurarea cazării, transportului până în țara gazdă, asigurarea transportului local, precum și costurile aferente eliberării documentelor legale de angajare.

INTERMARIN - Constanta - Sura Face Book

La o simplă consultare observăm că, angajatorii locali sunt concurați de firme din Marea Britanie, Franța și Olanda. Ofertele angajatorilor străini, care folosesc în mod obișnuit firme de recrutare locale, oferă salarii pe care piața internă nu le poate concura.

ABBA RECRUTING oferă între 5000 și 7000 lei pentru necalificați

Societatea are sediul în București, și recrutează infirmieri pentru centre de îngrijire din Swindon, Marea Britanie. Angajatorul englez oferă 8 Lire Sterline pe oră, ore suplimentare plătite cu 10 Lire Sterline, asigurări plătite statului englez și cazare gratuită.

Englezii asigură și pregătirea necesară direct la locul de muncă, motiv pentru care nu se solicită experiență la angajare.

INTERMARIN oferă 3000 – 3400 EURO pe lună

Discutăm despre oferta firmei INTERMARIN RECRUITMENT din Constanța, specializată în recrutare, care lucrează direct cu șantiere navale din Marea Britanie, pentru care furnizează diferite categorii de personal specific domeniului.

Oferta lansată în Constanța pe 26 Aprilie de cei de la INTERMARIN este pentru electricieni navali, pentru care oferă 2600 – 3000 Lire Sterline pe lună. Conform anunțului, angajatorul asigură transportul până în Marea Britanie, transportul local și cazarea în apartamente închiriate.

PRESTIGE JOBS angajează instalatori pentru Londra, Marea Britanie

Agenția de recrutare Prestige Jobs din Constanța a lansat de curând o ofertă în piața locală prin care angajează instalatori, cu și fără calificare, plătiți cu 7 Lire Sterline pe oră, adică între 1300 și 1400 Lire Sterline pe lună în funcție de numărul de ore lucrate.

Angajatorul englez asigură transportul până în Londra, cazarea în vile din centrul orașului, transportul local, precum și cheltuielile administrative de acomodare ale angajatului.

Prestige Jobs Constanta

La un calcul simplu, dacă scădem costurile cu mâncarea și alte cheltuieli de ordin personal, orice angajat poate rămâne cu 4000 de lei pe lună, bani în mână, care în mod obișnuit sunt trimiși în țară familiei.

De ce a rămas Constanța fără forță de muncă. Ce zice Banca Mondială!

David Sislen, Director de Practică, Departamentul Urban, Dezvoltare Rurală și Socială din cadrul Băncii Mondiale a publicat pe 9 Octombrie 2017 un articol în care arată că “traiectoria de creștere a Constanței a fost imprevizibilă” majoritatea locurilor de muncă fiind susține doar de 2 angajatori importanți: Rafinăria Petromidia și Portul Constanța.

Acesta mai precizează că în ciuda poziției sale strategice Constanța n-a reușit să atragă investitori și din acest motiv a ajuns pe locul al 11-lea între cele 41 mari orașe ale țării, în ceea ce privește salariul mediu.

David Sislen - Banca Mondială -Constanța

Orașul de la malul mării se confruntă și cu fenomenul de-populării, “populația zonei urbane funcționale a scăzut cu 5% în perioada 2001 – 2011, de la 575.000 la 545.000. Și la o analiză globală, cifrele reflectă din nou această realitate îngrijorătoare: În 2002 populație orașului Constanța se ridica la 310.471 locuitori iar după recensământul din 2012 a rezultat că mai sunt doar 283.872, adică o scădere de 26.599 locuitori.

În anul 2013, tot Banca Mondială poziționa Constanța în funcție de populație pe locul 5 după București, Cluj, Timișoara și Iași. Se constata de asemenea cu mare îngrijorare fenomenul de-popularii orașului, scăderea cu 9% în perioada 2002-2012 a numărului de locuitori despre care experții World Bank au avut următoarele observații: “Dacă standardul de viaţă este perceput a fi în scădere (în ciuda poziţiei sale geografice), oraşul va deveni din ce în ce mai expus riscului de a-şi pierde cele mai critice resurse necesare pentru o creştere economică continuă – locuitorii.” raport Banca Mondială, Îmbunatatirea eficientei energetice în Constanța, ESMAP Paper, 20.12.2013, pag. 22.

Rata șomajului în România a ajuns în luna Mai la minimul istoric 

Pe data de 2 Mai 2018, Institutului Naţional de Statistică (INS) citat de revista Capital, anunța cea mai mica rată a șomajului din istoria României, de 4,5% în uşoară scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă (4,6%).

Așa cum arată și datele EUROSTAT, rata șomajului din țara noastră se prăbușește vertiginos, mult sub media europeană: Uniunea Europeană 7,2% iar în România avem 4,5%.

Practic rata șomajului din țara noastră înregistrează cea mai mare scădere din regiune fiind depășiți doar de Ungaria (3,7%) și Republica Cehă (2,4%).

Romania - Rata Somajului in 2018
Romania – Rata Somajului in 2018

Dacă analizăm situația la nivelul Uniunii Europene, o să observăm că rata șomajului din România se află pe locul 8 cu, cele mai mici procente, după cum urmează: România 4,5%, Polonia 4,4%, Marea Britanie 4,1%,, Olanda 3,9%, Ungaria 3,7%, Germania 3,5%, Malta 3,5% și Republica Cehă 2,4%.

Datele EUROSTAT ilustrează un fenomen absolut logic, și anume că mediul privat din statele Vestice atrage tot mai mult capital uman din statele Estice. Polonezii și cetățenii din Cehia au constituit primul val de forță de muncă care a plecat spre Vest, urmat la o diferență de câțiva ani de un nou val din România și Bulgaria.

În acest moment se dă bătălia decisivă pe ultimele resurse umane ale statelor est-europene, fenomenul migrației muncii fiind tot mai accelerat pe măsură ce Londra se pregătește să părăsească spațiul comunitar.

Firmele din Germania și Marea Britanie vor angaja până la ultimul om

Pentru a contracara efectele economice generate de lipsa forței de muncă, state precum Marea Britanie sau Olanda recrutează în mod accelerat, cu toată viteza înainte, oferind pachete de muncă tot mai atractive lucrătorilor comunitari sau extra-comunitari.

România se află de ani de zile pe radarul statelor din Europa de Vest și mai nou din Peninsula Scandinavă, firmele private din acele zone fiind determinate să adune tot ce se poată de pe piața forței de muncă din țara noastră.

Surse bine informate ne-au declarat că în acest moment firmele de recrutare din România au primit “undă verde de la angajatori din Germania și Marea Britanie să recruteze “toți muncitorii calificați indiferent de costuri.

Firme din cele două state și-au calibrat bugetele necesare pentru a recruta din România, toți muncitorii calificați, până la ultimul om. Acestea sunt directivele primite de firmele de recrutare din București și Constanța iar vânătoarea de angajați este în plină desfășurare.

Fie devenim competitivi fie ne prăbușim. BNR propune taxarea progresivă 

Afectați de fenomenul de-populării orașului, corelat cu dezvoltarea imobiliară haotică care a generat creșterea prețurilor și costuri mari de întreținere a locuințelor, a taxelor locale prohibitive, piața forței de muncă din Constanța riscă să se prăbușească.

La toate cele enumerate se adaugă politicile de la centru, printre care merită amintite măsurile fiscale precum cota unică de 10% de taxare a veniturilor și profiturilor care duce la inegalitate și polarizare sau Split-TVA care adus la o mai mică colectare la buget a taxei pe valoarea adăugată.

În plus, cel mai recent, trend-ul inflației a fost inversat brusc de la o inflație negativă la una pozitivă accelerată, estimată în prezent la 3,3-5%. Inflația a fost forțată prin reducerea taxării la alimente dar și prin creșterile salariale din domeniul public, măsuri populiste implementate fără studii de impact. Creșterea ROBOR alături de alte creșteri de taxe generate în lanț vor pune și mai mare presiune pe salarii, și implicit pe mediul privat autohton.

Florin Georgescu - Prim-Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei

O altă problemă sistemică este generată de taxarea cu o cotă unică de 10% care se aplică universal și pe venituri și pe profiturile firmelor. Așa cum atrăgea atenția și prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu introducerea cotei unice din anul 2005 a redus birocrația, dar a crescut corupţia şi evaziunea fiscală prin eliminarea globalizării veniturilor.”

Acesta mai preciza la finalul anului trecut că “se impune activarea mai accentuată a fazei de redistribuire prin instrumente fiscale”, lucru posibil “prin globalizarea veniturilor individuale și impozitarea lor cu cote moderat progresive” a declarat Florin Georgescu, pe 22 Noiembrie 2017, în cadrul unui seminar organizat de Alpha Bank, Asociația Română a Băncilor și BNR la Sinaia.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular