Statul de drept România, locul unde Curtea de Conturi apără abuzurile unor nebuni

Statul de drept. Statul de drept. Statul de drept. Asta e tot ce auzi în această perioadă pe care o traversăm. Statul de drept nu există, iar dacă ești un cetățean care își imaginează că pus în fața unui abuz, instituțiile statului de drept te vor apăra, o să ai o surpriză. Nu se va întâmpla. Pe banii tăi, pe munca ta, pe taxele plătite de tine, în țara pe care tu și strămoșii tăi ați ridicat-o din temelii, instituțiile pe care le-ai mandatat să te reprezinte, te vor călca în picioare fără nicio remușcare.

Scurt istoric. Cazul Somaco versus Primăria Năvodari

Așa s-a întâmplat și cu firma Somaco. Ani de zile în topuri, zeci de diplome primite de la asociațiile de profil. Nu tu datorii, sute de angajați plătiți la zi. Nimic din toate acestea n-au contat, atunci când firma a devenit victima abuzului unui primar care se credea voievod pe moșia lui și pedepsea prin abuzuri orice agent economic ce nu pupa inelul.

Un caz pe care l-am urmărit încă de la început și pe care continuăm să vi-l relatăm. Firma SOMACO a construit câteva clădiri, aparhoteluri, pe malul lacului Siutghiol. Doar că, eroziunea malului amenința serios investiția, iar autoritățile nu păreau interesate să rezolve problema. Așa că reprezentanții firmei cu pricina au cerut voie Apelor Române să rezolve pe banii lor eroziunea, lucru pe care, odată primită aprobarea, l-au și făcut. Niște ani mai târziu, apare în schemă primarul de la Năvodari, Nicolae Matei, care, deranjat de faptul că patronul Somaco, Grigore Comănescu, nu trecea cu bacșișul pe la înalta Poartă, a inventat o găselniță de care s-ar minuna și cei mai ”inventivi” dictatori de pe planeta asta. A venit și a spus că lucrarea care a stopat eroziunea a dat naștere unui teren, pe care SOMACO l-a folosit fără să ceară voie. În consecință, Matei a obligat firma SOMACO la plata măruntei taxe de două milioane de euro. Așa i-a venit lui în cap și cu asta basta. Te pui cu nebunul?

Evident că Grigore Comănescu s-a opus. Și uite așa, a început un lung șir de procese. Doar că se pare că făcătura unui smintit care a ajuns printr-o gravă greșeală a naturii primar, nu se poate desface de reprezentanții statului de drept. Și uite așa, SOMACO se târâie prin procese, de ani de zile, încercând să convingă instanțele că taxa de două milioane de euro e aberantă. Pentru că, nu-i așa, în România dacă vrei să demonstrezi că unu plus unu fac doi, ai nevoie de vreo șapte ani de procese.

Curtea de Conturi, arbitrul care putea tranșa problema. Dar oare vrea asta?

Recent, Comisia de Abuzuri a Senatului României a luat act de această taxă unică în istoria României. În consecință, a sesizat Curtea de Conturi, pentru a analiza situația. Vă reamintim, suntem în statul de drept, unde trebuie să se sesizeze instituțiile una după cealaltă, pentru ca într-un final, poate, poate să ți se dea dreptate. Buuun, Curtea de Conturi a venit în control. Ba chiar, surprinzător, inspectorii și-au făcut datoria și au bubuit Primăria Năvodari cu un raport de 112 pagini, plin de abateri grave. Jumătate dintre aceste pagini erau despre cazul Somaco. Ghiciți care parte a raportului a contestat-o în instanță Primăria Năvodari? Exact. Partea cu SOMACO. În rest a recunoscut tot. fără menajamente. Și fără frica unor sesizări penale, pe care Curtea de Conturi ar fi trebuit să le facă. Dar nu le-a făcut. Și nu le va face. De ce? Răspunsul ni l-a dat un primar de comună, zilele trecute, într-o discuție neoficială, atunci când ne-a spus: ”cine? Curtea de Conturi? Haidi bre, păi inspectorii lor ne învață cum să încălcăm legea, ce naiba”. Cam așa și la Năvodari. Curtea de Conturi a mai fost pe acolo și n-au fost niciodată probleme. Doar n-o să strice frăția acum. Pentru că da, există o prietenie frumoasă între Curtea de Conturi Constanța și Primăria Năvodari. Și probabil cu primăriile din tot județul. Cel puțin, la nivel de conducere a instituției, pentru că inspectorilor care au efectuat controlul nu li se poate reproșa nimic. Peștele se împute de la cap, iar la Curtea de Conturi Constanța, capul pare să fie problema.

Juriștii de la Năvodari și Curtea de Conturi aproape s-au luat de mână

După cum spuneam, a început un nou proces, dintr-un șir lung. Primăria Năvodari a contestat partea din raportul Curții de Conturi referitoare la SOMACO. Curtea de Conturi, evident, și-a trimis juristul să o reprezinte. Reprezentanții SOMACO au apărut și ei la proces, cerând să li se permită intervenția în cadrul procesului, argumentele fiind destul de clare, pentru că firma este totuși parte din povestea asta inexplicabilă.

Bun, după cum spuneam, SOMACO formulează o cerere de a interveni în proces. Judecătorul își face datoria și întreabă cele două părți deja implicate, dacă au obiecții la această cerere. Prima, ia cuvântul jurista de la Năvodari. Evident, se opune acestei cereri. Argumente subțiri, dar încearcă. În fond și la urma urmei, ăsta e rolul ei și îl joacă pertinent. Mai departe, judecătorul dă cuvântul juristului de la Curtea de Conturi, care … șochează.

Jocul pervers al juristului de la Curtea de Conturi Constanța

Departe de noi a ne considera experți în ale dreptului. Dar modul în care a răspuns juristul Liviu Dragomir ne-a lăsat perplecși. Trebuie să înțelegeți un fapt simplu: intervenția SOMACO era de salutat și nu putea fi decât în favoarea Curții de Conturi, pentru că, nu-i așa, firma venea doar să confirme ceea ce raportul instituției spunea deja. Tocmai de aceea, jocul lui Liviu Dragomir a surprins. Tânărul jurist a spus inițial că ”lasă la latitudinea instanței decizia de a admite cererea SOMACO”. Moment în care toți s-au uitat mirați, prietenia dintre cei doi juriști aflați oficial în opoziție nefiind un secret pentru nimeni. Misterul s-a spulberat însă rapid, pentru că după fraza ”lăsăm instanța să decidă”, juristul s-a pornit să înșire toate motivele de pe pământ pentru care respectiva cerere ar trebui RESPINSĂ. Păi, domnule jurist, ori decide instanța, ori îi ceri să o respingă?

Convingerea noastră a fost că am asistat la un joc dublu. Un joc pervers. Cel mai probabil, juristul Liviu Dragomir va spune șefilor de la București că a lăsat instanța să decidă iar celor de la Constanța că s-a bătut ca un leu ca să nu fie admisă prezența în proces a firmei SOMACO.

Aceste jocuri din statul de drept România 2018 au fost, pentru moment spulberate de judecător, care a admis cererea. Începe așadar un proces, în care Curtea de Conturi ar trebui să facă echipă cu SOMACO, împotriva Primăriei Năvodari. Și împotriva unei taxe aberante. Dacă i-ați fi văzut însă, ieri, pe cei doi juriști cum făceau echipă împotriva SOMACO, ați fi înțeles că lucrurile nu stau deloc așa.

Noi vom urmări cazul și vom reveni. În statul de drept, România, sperând că nu se supără primarul și ne pune la plata unor milioane de euro, într-o zi, pentru că așa vrea mușchiul lui.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular