Prefectul Constanței a făcut praf un caz cu o miză uriașă. Să fie prostie? Să fie rea intenție?

Imaginați-vă județul Constanța. 12 orașe și 58 de comune. Fiecare dintre acestea cu propria administrație, formată din primar și consiliul local și un întreg aparat. Mii de oameni care pot sau nu pot să respecte legea, în deciziile pe care le iau pentru comunitatea în care au fost mandatați. Deasupra lor este situat prefectul județului Constanța. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, acesta are sarcina să verifice ca fiecare hotărâre luată în administrația locală să respecte legea. Când acest om este un incompetent, consecințele sunt nenumărate și pot fi din cele mai grave. Și, din nefericire, la Constanța ne aflăm exact în această situație.

La noi, prefect este Ioan Albu. Împlinește 37 de ani în iulie dar nu știm să vă spunem exact ce-l recomandă pentru funcția pe care o ocupă. Poate doar faptul că este fiul tatălui său, mult mai celebrul Gheorghe Albu, membru de vază al liberalilor, cu funcții importante deținute pe la București, în portofoliu. Privind CV-ul fiului, ajuns acum ditamai prefectul, realizezi repede că absolut totul în viața acestui băiețel a fost legată de tatăl său. Și funcția de consilier județean și cea de director al Direcției de Agricultură și firmele prin care a trecut, totul e legat de seniorul Albu.

Desigur, asta n-ar trebui să fie problema noastră, dacă somnolența de care dă dovadă în funcția de prefect, tânărul Albu, n-ar face praf cazuri din sonore din Constanța, aducând prejudicii imense. Dar, așa e când prefectul județului Constanța a terminat Dreptul la Spiru Haret, ajunge să fie depășit de chestiuni pe care nu le pricepe. Asta ca să nu-l acuzăm de rea voință, situație care ar fi extrem de gravă. În orice caz, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, ar trebui să plece. Ar fi trebuit să plece chiar mai de mult, prejudiciile activității sale fiind grave, atât pentru cei implicați și poate chiar pentru el, funcționarul care riscă acum niște plângeri penale pentru că a uitat să-și facă meseria la timp.

Cazul Somaco. Pe cine te bazezi când băieții deștepți te vor afară din peisaj?

Imaginează-ți că ești om de afaceri. Sesizezi o oportunitate, iar pentru a o exploata iei un credit de la bancă, de patru milioane de euro. Ca să fii sigur, însă, implici toți experții de pe pământ care să analizeze exact riscurile investiției tale. Toți îți spun același lucru, cariera de piatră de la Sibioara e o investiție bună pe termen mediu și lung. Investești cu gândul că ai ales bine, dar uiți faptul că ești în România, țara în care orice se poate întâmpla. Și se întâmplă. O gașcă de nemernici îți pun gând rău. Și n-ai nimerit orice gașcă. Băieții ăștia au conexiuni în toate domeniile, de la politică la administrație, avocați sau funcționari și notari. Ar fi în stare să-ți ia investiția cu totul și s-o treacă pe numele lor și n-ai prea avea ce face. Băieții aleg însă o cale ușor ocolită, pentru că nici tu nu ești omul care să tacă și să înghită. Și uite așa, într-o zi te trezești la poartă cu două babe care, culmea, au câștigat în urma unui proces o bucată imensă de teren, chiar în mijlocul carierei tale de piatră. În urma unui proces despre care tu n-ai fost înștiințat, deși ești parte implicată. În urma unui proces în care o carieră de piatră a fost retrocedată, deși legea interzice clar o asemenea procedură. În urma unui proces în care primarul comunei pe teritoriul căreia lucrezi, spune în fața instanței că acolo nu există nicio carieră de piatră, deși tu îi dai piatră, conform unei înțelegeri, lunar, pentru comunitate. Ce faci atunci când afli că întreaga investiție ți-a fost subtilizată? Dacă nu faci infarct, strângi din dinți și începi o luptă care va dura. Pentru că așa cum spuneam, băieții sunt peste tot și folosesc pe oricine. Iar tu ești unul singur. Nu-ți rămâne decât o soluție. Te apuci de procese, știind că acestea nu vor dura puțin. Și anii curg și vezi cum ai toate probele să demonstrezi că totul e un fals ordinar dar judecătorii refuză să-ți dea dreptate. Despre unii dintre ei se dovedește chiar că au fost cumpărați de băieții deștepți. Deciziile rămân însă neschimbate și nu în favoarea ta. Și după tot circul acesta, un singur om îți poate schimba soarta și-ți poate da terenul retrocedat aiurea înapoi. Acela este prefectul Constanței.

Avem de-a face cu prefecți incompetenți sau rău voitori?

Și în privința prefecților ai un mare ghinion. Majoritatea, în ultimii ani, au venit pe filiera PNL. Că nu-i așa, prietenia dintre social democrați și liberali a murit, iar noi trebuie să credem basmul respectiv. Iar PNL e același partid din care acești băieți deștepți ce-ți vor capul fac parte, în marea lor majoritate. Ai noroc, totuși, pentru că patru prefecți realizează că nu pot semna acest fals și câștigi timp. Prefecții sunt schimbați pe bandă rulantă, dar ai noroc din nou. În funcție ajunge Claudiu Palaz care anulează orice punere în posesie a celor ce revendică investiția ta. Se termină însă și mandatul lui și vine Eugen Bola, care calcă în picioare decizia predecesorului și o anulează. Dispare și el, dar deciziile lui rămân în picioare. Se mai schimbă trei prefecți, ezitanți și ei și ajungem în ziua de azi, când reprezentant al guver nului în teritoriu este tânărul Ioan Albu. Este înscăunat cu surle și trâmbițe. Toată lumea are încredere că nu s-ar compromite la o vârstă atât de fragedă.

Raportat la cazul despre care vorbim, cazul SOMACO, Albu nu avea de făcut decât să continue munca începută de predecesorul său, care ceruse anularea titlului de proprietate obținut de babele din poveste în urma unor falsuri ordinare. În opinia noastră, Albu se face vinovat pentru modul în care a distrus acest caz, ”uitând” în mai multe rânduri să trimită reprezentanți la proces, considerând că e de-ajuns să trimită documente. În final, Albu a pus cireașa pe coliva cazului Somaco, printr-o decizie pur și simplu de neînțeles.

Pe fondul problemei, judecătorul a ales să ignore probele, evidente zicem noi și să dea dreptate babelor. Cum spuneam, nici nu e greu, când prefectul uită să trimită juriștii. Fiind necesară o analiză clară a cazului, prefectul a convocat o ședință cu toți cei implicați în caz. A fost momentul în care consilierul juridic al firmei SOMACO i-a adus aminte prefectului că ultima zi în care se poate depune apel în acest caz este 16 aprilie. Ședința se desfășura pe 11, așadar Prefectura avea cinci zile la dispoziție. Când credeți că a depus Prefectura apelul? Pe 18 aprilie. Adică prea târziu. Fapt, imediat sesizat de avocatul babelor, Ionel Hasotti. Pare, așadar că procesul va continua fără prezența Prefecturii în poveste, fapt care ajută, evident, farseurii.

Vom continua să urmărim acest caz. Sperăm însă ca la următorul termen să vă putem spune și cine este noul prefect al Constanței, pentru că este evident, juniorul Albu își bate joc de funcția pe care o deține și nu înțelege că atunci când prefectul doarme, ilegaliștii își fac de cap prin Constanța. Sau poate înțelege și acceptă, caz în care domnul prefect ar trebui să răspundă, alături de complicii săi.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular