Orașul Ovidiu se transformă în oaza de cultură a județului Constanța

Se întâmplă lucruri frumoase la Ovidiu, acolo unde primarul a înțeles că dincolo de veșnicele lucrări de infrastructură, este nevoie ca orașul să capete identitate culturală. Și, după cum decurg lucrurile, pașii administrației duc clar spre un oraș Ovidiu pe care vei ști să-l identifici. Și pentru că e un oraș în care ți-ai dori să locuiești, dar și pentru simbolurile ce-l vor defini foarte clar, în ochii trecătorilor.

Unul dintre aceste simboluri este o statuie ce va fi amplasată în oraș. Este înaltă de aproape trei metri și-l reprezintă pe poetul Ovidiu metamorfozându-se în trecerea prin viață și moarte. Vorbim de fapt de un grup statuar, format din trei statui, pe care turiștii se vor înghesui să-l viziteze, odată cu amplasarea în oraș, undeva în toamnă.

statuie

Primarul George Scupra spune că s-a cunoscut, pur întâmplător, cu sculptorul Vladlen Babcinețchi, un tânăr care e deja renumit pentru operele sale și care este cetățean al Republicii Moldova dar și al României. Acest lucru l-a dus pe primar cu gândul la centenar și la unire. I-a vorbit sculptorului despre Ovidiu și așa s-a născut ideea grupului statuar. Vladlen a schițat pe o hârtie modul în care îl vede pe Ovidiu și în acest fel s-a ajuns la maiestuoasa statuie, pe care, mai mult ca sigur, turiștii se vor opri să o admire, din toamnă.

Și lucrurile nu se opresc aici. Pentru a celebra la modul cuvenit centenarul, reprezentanții Primăriei Ovidiu au contactat-o pe Andreea Pavel, binecunoscut jurnalist constănțean, pentru a scrie o carte despre istoria orașului. Așa s-a născut cartea ”Ovidiu 100”, care va fi lansată vineri, la centrul cultural al orașului.

„Am pornit de la ideea Centenarului Marii Uniri și am spus că, dacă informațiile despre centenar sunt numeroase, am vrut să arătăm tinerilor cum s-a dezvoltat orașul Ovidiu, cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani. Pentru cei tineri este interesant să le spunem cum s-a construit canalul, cum a fost construită prima biserică, prima școală, prima grădiniță, când s-a asfaltat, cum a fost construită centrala, stadionul din oraș, legendele insulei și așa mai departe. Sunt multe lucruri interesante pe care locuitorii încă nu le știu. Este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei tineri să înțeleagă istoria locului în care s-au născut”, spune primarul George Scupra.

De asemenea, tot în acest proiect, primarul spune că a fost realizat un film documentar de 40 de minute, despre orașul Ovidiu.

În weekendul viitor, ovidenii se vor bucura de zilele orașului. Trei zile de muzică și voie bună a pus la cale primarul, pentru oamenii din oraș. În prima zi cântă Emeric Imre, Mircea Vintilă, Walter Ghicolescu și Constantin Enceanu. În cea de-a doua zi cântă Aurelian Temișan, Sanda Ladoși, Gheorghe Gheorghiu, Mihai Constantinescu, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Adrian Daminescu, Horia Moculescu și Gabriel Cotabiță. În ultima zi cântă Maximilian, Nadir, Grasu XXL și Irina Rimes. Va avea loc și un show de lasere. De asemenea, un superb foc de tabără chiar pe apa lacului, va încununa cele trei seri de muzică. 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular